5 книг о работе мозга: как мы мечтаем, выбираем, решаем, чувствуем
5 книжок про...

5 книг про роботу мозку: як ми мріємо, обираємо, вирішуємо, відчуваємо

9 Липня 2019 15:10 Book24.ua

Чи знали ви, що навіть у вегетативному стані мозок людини сприймає все, що відбувається навколо? А про те, що володіння іноземною мовою змінює анатомію мозку? Рахували, скільки разів щодня заходите у соціальні мережі за черговою дозою допаміну?

Мозок людини – найдосконаліший та найзагадковіший механізм. Він керує всім, що відбувається в нашому тілі, а отже і житті. Те, як ми мислимо, про що мріємо, які продукти обираємо в магазині і кого кохаємо – все вирішує "сіра речовина".

Хороша новина – мозок можна і треба тренувати! Навіщо? Щоб не залежати від смартфонів, щоб вранці було легше виходити на пробіжку, щоб позбутися токсичних стосунків, щоб не забувати про зустріч з подругою. Можемо цей список продовжувати вічно, бо від мозку справді залежить все.

З одного боку – від кількості інформації про мозок і його важливість стає трохи лячно, а з іншого – якщо її правильно застосовувати, ви станете більш продуктивними, а отже і успішними.

Ми підготували ексклюзивну добірку – п’ять книг про роботу маленької "сірої речовини".


"Формування розуму. Як мозок створює наш духовний світ" / "Мозг и душа. Как нервная деятельность формирует наш внутренний мир" Кріс Фріт

1.jpg Книга про те, як багато знає і робить наш мозок…без нашого відома. Він змушує нас боятися речей, які ми бачимо, самі того не усвідомлюючи, і може керувати складними рухами кінцівок, про які ми й не підозрюємо. Магія? Ні. Фізіологія? Так.

2.jpgКріс Фріт вважає, що немає жодних відмінностей між матеріальним світом і внутрішнім світом люди. Відмінності між ними – це ілюзія, яку створює мозок. Адже все, що ми знаємо про світ, про людей і про явища, ми знаємо завдяки мозку. А він в свою чергу робить висновки на основі даних, отриманих з очей, вух та інших органів чуття.

Мозок постійно нас обманює? Автор переконаний, що так і є. Кріс Фріт доводить усі свої тези і підкріплює їх результатами сотень експериментів. Читайте книгу – деякі факти вас шокують.

Цікавий факт:

Синестетики – люди, у яких проявляється синестезія – не тільки чують звуки, а й бачать їх. У них кожне почуте слово викликає відчуття кольору. В більшості випадків колір залежить від першої букви слова.
 

"Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки: як формуються шкідливі звички та як їх подолати" Джадсон Брювер

3-1.jpgЧи знали ви, що Facebook-залежність така ж небезпечна, як і залежність від кокаїну? А те, що процеси розмірковування, планування і фантазування так затягують людей, що можуть стати не просто шкідливими звичками, а залежностями?

Стимул, дія, винагорода – три основні поняття, навколо яких побудована ця книжка. Завдяки цим термінам ми навчилися усього, що знаємо, здобули хороші звички і як бонус – отримали трохи шкідливих. Ми готові на все, аби отримати винагороду і додаткову дозу допаміну: лайки на фото у Facebook, коментарі в Instagram, планування відпустки, куріння, наркотики, залежність від стосунків. Це не наша провина. Щось в нашій ДНК є таке, що поєднує дію і наслідок, стимул і винагороду. Ми живемо в світі короткотермінових винагород.

Книга буде цікавою усім, кого цікавить зв’язок мозку і звичок, гормонів і залежностей. 

Цікавий факт:

Вчені довели, що чим більше людина "сидить" в соціальних мережах, тим менше вона здатна контролювати свій настрій, тим гірша у неї самооцінка та підвищена здатність до соціальної ізоляції.

"Таємне життя розуму. Як ми мислимо, відчуваємо, вирішуємо" / "Тайная жизнь мозга. Как наш мозг думает, чувствует и принимает решения" Маріано Сіґман

4.jpgЗ дня нашого народження наш мозок починає формувати складні концептуальні конструкції та зв’язки, запам’ятовувати попередній досвід та робити висновки із почутого та побаченого. Наш мозок – це "чорний ящик", де відбувається реконструкція реальності. І після прочитання книги у кожного свої враження. Тому почуту історію ми переказуємо не дослівно, а "мовою" власних думок. Наш мозок змінює навіть наші спогади, накладаючи на них вже теперішнє бачення ситуації.

5.jpgВ цій книжці доктор Маріано Сіґман розкрив багато таємниць розуму і пояснив як ми приймаємо рішення, які причини дитячих капризів, чому ми відчуваємо ті чи інші емоції, як здобуваємо нові навички і навіть як маленькі діти вчаться говорити і читати. Навіщо нам це все знати? Щоб краще розуміти себе і своїх дітей.

Мета книжки – зробити людське мислення прозорим. Хоч попереду багато відкриттів, але Маріано Сіґман завів нас за лаштунки роботи мозку.

Цікавий факт:

Людина не може сама себе полоскотати. Ще Чарльз Дарвін вивчав це питання. А Кріс Фріт винайшов "лоскотун" – механічний пристрій, за допомогою якого людина може лоскотати сама себе.
 

"Наш дивакуватий мозок. Розповідь невролога про те, що відбувається у ваші голові" Дін Бернетт

6.jpgВ цій книжці ви не знайдете детального наукового опису мозку, навпаки – вся інформація подана через цікаві історії та приклади. Популяризатор науки Дін Бернетт впевнений, що в мозку немає нічого загадкового. Це дійсно складний механізм, однак протягом століть еволюції там назбиралося стільки мотлоху, що він весь час помиляється. Так, він є домівкою свідомості, двигуном людського прогресу, але разом з тим є чимось надзвичайно захаращеним та дезорганізованим. Наче в новеньку квартиру завезли речі з декількох старих, тому там багато коробок з вашими дитячими речами і старий велосипед без колеса.

Автор спробував пояснити всі ті дурниці, які робить людський мозок (як от чому ми боїмося караоке, чому нас "закачує" в транспорті і звідки з’являються фальшиві спогади). Погодьтеся, незвичайний підхід, але книга від цього не менш захоплива.

Цікавий факт:

Страх у людей розвинувся в процесі еволюції. Про це свідчить дослідження поведінки шимпанзе. Мавпам показували змій і привчали боятися їх. Інші особини бачили реакцію "тренованих" шимпанзе і теж починали їх боятися. Це називається "соціальне навчання". Вчені також проводили експеримент, в якому замість змій використовували квіти. Деяким мавпам вдалося прищепити страх квітів, але це складніше.
 

"Надприродний розум. Як досягати надзвичайного силою розуму" / "Сверхъестественный разум. Как обычные люди делают невозможное с помощью силы подсознания" Джо Диспенза

7.jpgЯк активувати свою надприродну сутність? Джо Диспенза впевнений, що це можливо. Людина володіє всім необхідним для відкриття в собі надприродних здібностей.

Як створити нову реальність? Потрібен чіткий намір і піднесені емоції. Гармонія розуму і тіла впливає на матерію і створює нову реальність навколо вас.

8.jpgЯк змінити світ? Люди мають розширити своє енергетичне поле і одночасно сконцентрувати свою енергію.

Думаєте, це фантастика? Аж ніяк! Джо Диспенза провів десятки досліджень і поділився їхніми результатами: людина може досягнути надприродних результатів завдяки трансформації розуму.

Цікавий факт:

Мозок не відрізняє реальне від надуманого.


Автор: Катерина Ільчук