5 порад, як приручити Чорних лебедів
Що нового

5 порад, як приручити Чорних лебедів

4 Травня 2017 15:46 Book24.ua
Ми звикли планувати власне життя від повсякденних дрібниць до глобальних намірів. А тепер згадайте, чи завжди все складалося так, як ви це спланували: робота, зустріч з коханою людиною, неприємності, раптове багатство чи навпаки банкротство? Подія, на яку ми не очікуємо, але яка перевертає звичний плин речей Нассім Талеб називає «Чорний лебідь» у своїй однойменній книзі. Саме такі випадки будують всесвітню історію. Головна ознака Чорних лебедів – непередбачуваність. Хоча люди звикли знаходити пояснення неочікуваним подіям – ретроспективна передбачуваність – їх логіка така: невідоме набагато важливіше того, що ви знаєте. 
2016_09_21_14_34_1200.jpg
Нассім Талеб розділяє Чорних лебедів на два підвиди: позитивні – наукові відкриття, книжка, що стала світовим бестселером,  та негативні – теракти, природні катаклізми, несподівані катастрофи.

Ми живемо у світі, що умовно можна розділити на:

    • Медіокристан – передбачувана норма, те, що можна приблизно прорахувати. Наприклад, розвиток дитини, щорічне споживання продуктів харчування певною групою людей, заробітна плата касира та ін. 
    • Екстримістан – непередбачувана сфера, де правлять гігантські відхилення, що можуть бути як позитивні, так і негативні. У цій системі координат існують актори, підприємці, письменники. Кожен з представників цих професій може витягти щасливий квиток і випадково досягти небувалих успіхів, інші ж навпаки так і залишаться в тіні свої колег.

Враховуючи такий поділ можна зробити висновки:

    1. будьте готові до будь-яких випадковостей. Не женіться за конкретним, просто рухайтесь у вірному напрямку і пам’ятайте, найкраще трапляється випадково. 
    2. Навчіться розрізняти позитивних лебедів від негативних і хапайтеся за будь-яку можливість, що може змінити ваше життя на краще. Будьте відкриті до спілкування і тоді шанс завести корисне знайомство збільшується.
    3. Остерігайтесь державних планів та широкомасштабних прогнозів. Ми живемо у непередбачуваному світі, а підрахунки та планування – це інструменти, що використовуються у системі медіокристан.
    4. Обережно оцінюйте власні можливості. Людям властиво переоцінювати себе та применшувати ризики, особливо якщо в минулому вдалося успішно їх подолати. 
    5. На шляху до успіху звертайте увагу не лише на лідерів, а й на тих, хто зазнав поразки. Проаналізувавши причини невдач ви отримаєте урок, як не слід робити і це принесе набагато більше користі, ніж вивчення чергової біографії відомої особистості.