6 найкращих детективів Агати Крісті
Що почитати

6 найкращих детективів Агати Крісті

18 Грудня 2017 10:50 Book24.ua

Агату Крісті ось уже не одне десятиліття називають «Королевою детективів». Ми підготували для Вас декілька дивовижних фактів про її життя та творчість, а також огляд 6 найкращих детективів Агати Крісті, перекладених українською мовою.


Отож, «цікавинки»:

  • письменниця написала більше 60 детективів, 6 психологічних романів, 19 збірок оповідань та 16 п’єс;
  • твори Агати Крісті переклали на 103 мови;
  • першу книгу опублікували тільки через 5 років після написання і Агаті Крісті відмовило тоді 6 видавництв;
  • є вид троянд, названий на честь письменниці;
  • під час Першої світової війни працювала в госпіталі медичною сестрою;
  • Агату Крісті нагородили орденом Британської імперії.


555.jpg «Вбивство у "Східному експресі"»

Еркюль Пуаро – шанований та знаний бельгійський детектив. Зараз він перебуває у Стамбулі, проте йому терміново треба їхати до Англії. Білетів на знаменитий потяг «Східний експрес» немає. Але директор компанії – давній друг детектива, до того ж сам їде цим потягом, тож місце для Еркюля Пуаро знайшлося.

«Східний експрес» потрапляє в заметіль, а одного з пасажирів знайшли вранці вбитим. 12 ножових ран, 13 підозрюваних і детектив, який має розгадати цю загадку.

Вперше детектив був опублікований у 1934 році, з того часу вийшло 5 екранізацій і одна комп’ютерна гра за мотивами книги.


666.jpg«Кишеня, повна жита»

У цій детективній історії Агати Крісті розслідування займається міс Марпл – неперевершена літня пані, яка аж надто полюбляє різні загадки.

Відомий бізнесмен щоранку п’є чай, але того фатального ранку на сніданок йому подали отруєний напій. Хто хотів його смерті? Підозрюваних аж надто багато, адже його смерть вигідна чи не кожному члену великої родини. Ніяких доказів чи хоча б натяків вбивцю. І лише одна зачіпка: в кишені бізнесмена, окрім звичних речей, знайшли зерна жита.

Міс Марпл готова дізнатися всі таємниці цієї родини і знайти винного (або винну, як знати)…


777.jpg«Карибська таємниця»

Міс Марпл всюди знаходить якісь пригоди, її наче переслідують розслідування, злочини, таємниці (або вона їх). Навіть зараз, під час відпочинку на березі Карибського моря, спокійно засмагати на сонечку літній пані не вдалося.

Майор Полґрейв розповідав міс Марпл нудні спогади про своє нецікаве життя в Кенії, вона ж слухала зовсім неуважно і її думки літали десь далеко звідси. Це тільки до того момент, доки майор не розповів про вбивства, які відбулися якраз в цій місцевості, але винуватця так і не знайшли.

Після розповіді про ці неоднозначні вбивства майор помирає від приступу гіпетонії. Міс Марпл впевнена, що це не збіг, і що є зв'язок між історією, світлиною можливого вбивці, яку мав майор, і його смертю.

Цю детективну історію тричі було екранізовано, але перед переглядом ми рекомендуємо прочитати роман.


888.jpg«Поїзд о 4:50 з Педдінґтона»

Місіс Мак-Гіллікаді, яка їде на поїзді до своєї подруги міс Марпл, випадково стає свідком вбивства у сусідньому потязі, що їхав паралельною лінією – чоловік задушив жінку. Але ніхто не повірив старенькій жінці, вважаючи, що їй це просто наснилося. Ніхто, окрім її приятельки – міс Марпл.

На ранок жодних новин про злочин. Куди пропало тіло нещасної? Поліція не знайшла ні слідів злочину, ні доказів, що хтось переміщав чи заховав труп. Міс Марпл розпочинає власне розслідування.


999.jpg«І не лишилось жодного»

Детективний роман виданий вперше у 1939 році у Лондоні під назвою «Десять негренят» («Ten Little Niggers»), однак уже наступного року у США перейменовано і опубліковано під назвою «І не лишилось жодного» («And Then There Were None»).

Десятеро абсолютно незнайомих людей (окрім однієї подружньої пари) приїздять на острів. Усі отримали запрошення від давніх знайомих, однак на острові їх немає, а зустрічає їх сім’я гувернантів. Всі гості сподіваються, що господарі ось-ось приїдуть. На столі в будинку знаходиться десять статуеток, а в кімнаті кожного – дитяча лічилка про 10 негренят.

Починаються вбивства, перед якими зі столу зникає одна порцелянова статуетка. І це точно пов’язано із лічилкою, але як?


1000.jpg«Тріснуло дзеркало»

Події в романі «Тріснуло дзеркало» засновані на реальних подіях, а назва взята із рядків поезії авторства Альфреда Теннісона.

За розслідування вбивства взялася Міс Марпл. Хітре Бедкок померла, випивши отруєний коктейль. Але схоже на те, що він призначався відомій акторці. А, може, їх щось пов’язує? То хто і кого насправді планував убити?


Автор: Катерина Подзізей