7 книг, що зігрівають
Що почитати

7 книг, що зігрівають

28 Січня 2018 17:36 Book24.ua

Частина зими промайнула майже непомітно: новорічно-різдвяні свята та підготовка до них займають багато часу, чи не так? Але як пережити решту холодних днів? Звідки черпати натхнення та бажання дарувати добро, любов, щастя, якщо навколо сіро, морозно та темно? Наш рецепт: чашка чаю/какао/глінтвейну, теплий плед і книга, яка зігріває душу. І кожен твір з цієї добірки містить особливі секрети та рекомендації, якими нам кортить поділитися.


111.png «Чекай удома, коли повернуся» Ельчін Сафарліі

Візьміть горня із липовим чаєм, «звареним з сушеною кіркою помаранчів», побалуйте себе печивом з малиновим джемом і починайте читати історію в листах, яку написав Ельчин Сафарлі.

48 листів батька для улюбленої та єдиної дочки Досту, яка вже так давно не була вдома. Ці листи не тільки про те, як проходять дні немолодої подружньої пари, це життєві уроки про те, як прекрасно кохати і бути коханим, , подолати біль та страх, як насолоджуватися життям і чому важливо не втрачати віри та надії. Мудрі істини, якими наповнений кожен лист, варто впустити в свою душу та своє життя. Мабуть, саме тому книгу хочеться перечитувати знову і знову.

Сімейна атмосфера, шум моря, запах смаколиків та люди, які чекають…

«Зігріваючий» рецепт: 

«Приїзди до моря і віддай хвилям свою печаль…»

Цитата: 

«Життя – постійна праця над собою, яку не доручиш нікому.»


222.jpg«Куринный бульон для души: 101 история о счастье» Джек Кенфілд, Марк Хансен, Емі Ньюмарк

Хворим бажано приносити курячий бульйон, оскільки він сприяє швидшому одужанню. Так от історії з цієї книги мають схожий ефект – зцілюють душевні рани та зігрівають самотні серця. Адже часом хороша розповідь потрібна більше, аніж їжа…

Ця книга уособлює фрагменти із життя інших людей. Головні герої розповідають про те, як радіти кожному дню навіть тоді, коли лікарі поставили смертельний діагноз, про те, що змінити своє життя ніколи не пізно, про силу вдячності та колір щастя, про будні з синдромом Аспергера та уроки, засвоєні від лабрадора. Всі люди різні і кожна їхня оповідь заслуговує бути почутою та прочитаною, якщо вона наповнена сенсом та жагою до життя. Понад сто історій із цієї книги, безперечно, такими і є – щирими, відвертими, радісними, наповненими щастям.

«Зігріваючий» рецепт: 

«До щастя веде багато доріжок. Ваша Вас обере сама, коли Ви буде займатися тим, що справді важливо.»

Цитата: 

«Твої відповіді в тобі самому.»


333.jpg«Маленька книга хюґе. Як добре жити по-данськи» Майк Вікінг

Данці вважають найщасливішою нацією у світі. Чому? Щастя у миттєвостях, на які люди так часто закривають очі або не зважають: запалити свічку на столі під час вечірнього чаювання, одягнути вовняні шкарпетки, коли холодно, зварити ароматний глінтвейн перед візитом подруги. Автор описує як жителі Данії створюють затишок там, де живуть, і чому це важливо для того, аби відчувати гармонію та баланс в житті.

Хюґе – це смачна їжа, комфортний одяг та хороша компанія (останнє, мабуть, найголовніше). Також у книзі багато діаграм, наукових висновків та обґрунтувань понять «щастя» та «хюґе» від Інституту щастя. Книга атмосферна, затишна, з дрібкою гумору та науковості, двома словами – дуже «хюґна».

«Зігріваючий» рецепт: 

«Якщо хочете влаштувати хюґе на самоті, то візьміть мандарини і хорошу книгу.»

Цитата: 

«Рівень наших взаємин є найкращим показником і передумовою нашого емоційного добробуту.»


444.jpg«Внутри женщины» Тамріко Шолі

Журналістка і письменниця Тамріко Шолі провела з диктофоном у руках 100 бесід із жінками і вибрала для нас 14 найбільш шокуючих та відвертих історій.

Про помилки, чоловіків, кохання, зради, мрії, бажання, розчарування. Авторка обирала жінок різних професій, тож в книзі Ви знайдете зізнання продавчині, повії, журналістки, дизайнерки, офіціантки.

Книга побудована як окремі інтерв’ю з ліричними відступами – спогадами авторки. Що всередині жінки? Всі ми унікальні, але наші історії часто такі схожі…

«Зігріваючий» рецепт: 

«Не бійтеся, якщо Ваші бажання не співпадають з бажанням людей навколо Вас. Навчіться слухати себе.»

Цитата: 

«Треба поспішати почути, поки ще живі ті, чий голос ми любимо.»


555.png«Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро

Цей роман-антиутопію написав Нобелівський лауреат – Кадзуо Ішіґуро. Тридцятилітня Кеті намагається згадати своє дитинство, проведене в незвичайній школі, зрозуміти, яку ціну платить людство за технології та досягнення, та коли почалася ця брехня. Кеті, Томмі та Рут – головній герої – створенні шляхом клонування, як і інші діти в інтернаті Гейшлем, і будуть донорами для «звичайних» людей. Їхня доля визначена з дитинства. Їм про це відомо, але зізнатися собі в тому, що ціллю їхнього життя є бути банком органів для когось – страшно.

Діти дорослішають, навчаються, турбуються один про одного та часом задумуються, що десь в «нормальному» житті має існувати їхній оригінал – людина, з якої їх клоновано…

«Зігріваючий» рецепт: 

«Спогади, які ми цінуємо, не тьмяніють.»

Цитата:

«Невдовзі довгі самотні години, подорожі, збитий сон проникають у все твоє існування і стають частиною тебе…»


666.jpg«Щасливі люди читають книжки і п’ють каву» Аньєс Мартен-Люґан

Книга французької письменниці розповість про те, як одна мить здатна зруйнувати ціле життя, а вже наступна може його зцілити. Проте все по порядку. Діана – головна героїня – втрачає чоловіка й дочку в аварії: на їхнє авто налетів ваговіз. Депресія, розчарування, злість на себе і світ, апатія, ізоляція і відмова від допомоги рідних та друзів, а ще нав’язлива думка: «Чому я не померла разом з ними?». Чи зможе Діана пережити цю трагедію? Так, вона зцілиться після року трауру і оплакування. Головна героїня їде в Ірландію. Готові дізнатися, що там на неї чекає, окрім місцевих жартів та смачного пива?

Приклад того, як головна героїня пережила жахливий етап свого життя, здатен надихнути: повніше проживати кожен день, більше цінувати хвилини, проведені з найближчими, читати книги і пити каву (бо так роблять щасливі люди).

«Зігріваючий» рецепт: 

«Щасливі люди тяжіють до щастя, і хоч воно буває дуже вистраждане, але тоді й цінується більше.»

Цитата: 

«Завдяки "Людям" я повернулася до життя.»


777.jpg«Теплі історії про кохання» Анастасія Алексеєнко, Дмитро Безверхній, Євгенія Бучківська та інші

34 історії про кохання, сподівання, дружбу, надію. Написані різними авторами, описують життєві миттєвості різних людей, розділені на чотири тематичних розділи: «Зустріч», «Він і вона», «Одружені», «Часоплин». Але що насправді об’єднує ці оповідання? Віра в диво та любов до життя.

Соня, поспішаючи на роботу, наштовхнулася на хлопчика, який збирав порожні пляшки. Філологиня Вероніка курила на перерві та тримала «Кобзаря» в руках, і навіть не думала про любов, аж ось, здається, зустріла свою долю... Строга пані Дзвінка повірила у дива після знайомства в соціальній мережі з Андрієм.

Фіксація переживань, спостереження за емоціями, легкість та невагомість.

«Зігріваючий» рецепт: 

«Диво поруч! Не забувайте озиратися час від часу.»

Цитата: 

«Любов згасла? Такого не буває! Я знаю, що тобі потрібно – маленьку іскорку, щоби вона знову спалахнула, щоби ти знову відчула крила.»


Автор: Катерина Подзізей