7 порад, які допоможуть читати більше
Статті

7 порад, які допоможуть читати більше

9 Вересня 2017 20:08 Book24.ua
Сучасний темп життя стає невпинним, отож все більше часу ми проводимо за справами. Відволіктися від усього, відпочити та зарядитися новими думками за книгою стало доволі дорогим задоволенням. Однак ми підготували добірку лайфхаків, які допоможуть ефективно розподілити час та знайти його для улюбленого заняття – читання цікавого твору.

1. Користуйтеся методом Pomodoro

Тайм-менеджмент неодмінно стане у нагоді, а особливо на початкових етапах, коли читання повертається/перетворюється у звичку. Також цей метод допомагає сконцентруватись та відкинути усі вторинні справи на задній план. Усе дуже просто: увімкніть телефонний таймер, виставіть 20-25 хвилин та пориньте у читання, не відволікаючись ні на що інше. Перші 5-10 хвилин можуть здатися складними, однак згодом мозок звикає до потоку інформації і починає отримувати задоволення від сюжетних хвиль.

2. Киньте собі книжковий виклик

Кожен мріє отримати задоволення від здійснення мети. То чому б не допомогти собі самовдосконалюватися та стати трішки щасливішим? На початку місяця поставте собі ціль: прочитати 3, 5 або хоча б 1 книжку. Будьте реалістами та робіть кроки до здійснення плану.

3. Читайте різну літературу

Мати улюблені книжкові жанри – це чудово, та з часом сюжети можуть здатися схожими, приїдатися або ж взагалі погасити інтерес до читання. Тому радимо одночасно братися за різнопланову літературу. Серйозні книжки чергуйте з легкими історіями, нон-фікшн з класикою, а іноземних авторів з вітчизняними. Таким чином відчуття новизни та цікавості не зникне.

4. Створіть та притримуйтесь своїх маленьких книжкових ритуалів

Раз на місяць влаштовуйте похід у книжковий за новими скарбами, зробіть книгу своїм супутником у подорожах чи поїздках на роботу, читайте 10 сторінок зранку або увечері перед сном, слухайте аудіокниги у заторах чи метро… Варіантів безліч. Виберіть маленькі книжкові традиції та шанобливо виконуйте їх.

5. Скоротіть час на соціальні мережі та телевізор

Брак часу можна компенсувати зі звичного ритму. Книга – це чудове джерело інформації, та якщо гортання стрічки новин усе ж цікавіше, аніж вона, задумайтеся над зміною твору.

6. Обговорюйте прочитані книжки

Запропонуйте друзям або рідним читати одну і ту ж книжку, обговорюйте її з ними, діліться враженнями, спілкуйтеся на форумах читачів. Ви помітите, як внутрішній світ наповнюється новим змістом, а буденні розмови – новими темами. Пам’ятайте: важлива не кількість прочитаних творів, а їх сприйняття та зрозуміння.

7. Ведіть облік книг

Відмічайте у щоденнику або записнику прочитані книги, виділяйте цікаві цитати, складіть особистий список рекомендованої літератури різних напрямків. Також не забувайте нотувати назви книжок, які хотілося б прочитати у майбутньому.

Ми сподіваємося, що ці кроки стануть невеличкою підказкою та стимулом для читання. Світова література налічує мільйони примірників, і серед них Ви обов’язково знайдете «свої» книжки!