Бізнес поза форматом: перші книги бізнес-серії «Бібліотеки МІМ»
Що нового

Бізнес поза форматом: перші книги бізнес-серії «Бібліотеки МІМ»

13 Грудня 2017 15:03 Book24.ua

13 грудня відбулось відкриття книжкового бізнес-клубу “Метафора”, присвячене темі: «Бізнес поза форматом: ми зробили це інакше». Ми з нетерпінням очікували на подію і пропонуємо Вам можливість одними з найперших познайомитись із двома новинками бізнес-серії «Бібліотека МІМ», які нещодавно вийшли друком у видавництві “BookChef”.


«Думай поза шаблонами: інноваційна парадигма креативності в бізнесі» Люк де Брабандер, Алан Айні

1111.png

Сьогодні доволі часто доводиться чути про важливість вміння мислити поза шаблонами, і ця книга дозволяє зрозуміти, як цьому навчитися на практиці. “Коробки” або шаблони — це ментальні моделі, які ми створюємо, щоб зрозуміти світ. Вони здатні як допомагати нам, спрощуючи життя в безперервному потоці інформації, так і гальмують, перешкоджаючи помічати важливі зміни довкола себе. Тому сьогодні як ніколи важливо вміти мислити не шаблонно, щоб побачити нові можливості та варіанти.

Окресливши основні проблеми шаблонного мислення, автори на детальних прикладах пропонують 5-крокову систему пошуку, випробовування та втілення в життя нових ідей, яку коротко можна окреслити так:

1) Піддавайте все сумнівам. Важливо пам’ятати, що всі наші ідеї є лише припущеннями, тому на першому етапі необхідно спробувати навчитися мислити індуктивно, зрозуміти необхідність виходу із зони комфорту в процесі мислення.

2) Пробуйте те, що можливо. На другому етапі починається процес роздумів над проблемами, сформульованими на першому етапі. Досліджуючи різні емпіричні дані, цей крок допомагає ставити правильні запитання, що допоможуть чітко визначити проблеми, які потребують вирішення.

3) Дивиргенція. На цьому етапі важливо сформулювати якомога більше різноманітних варіантів, моделей і ідей, тому автори пропонують читачам виконати різні вправи, які повинні навчити генерувати багато нових думок.

4) Конвергенція (з’єднання) допомагає навчитися ефективно тестувати існуючі варіанти, задля того, щоб обрати з усього переліку меншу групу обраних ідей або навіть одну-єдину, застосування якої здатне призвести до вражаючих результатів.

5) Безжалісно робіть повторну оцінку. Оскільки ми живемо в надзвичайно мінливому світі, де жодна ідея не залишається вічною, необхідно зважати на те, чи не встигла вона застаріти. Тому метою є допомогти розвинути не тільки практичний, а й сталий творчий процес, що дозволить вчасно реагувати на нові зміни та обставини.

Ознайомившись з цією системою, приходиш до висновку, що бути креативним і творчим — це не тільки талант, дарований людям із нестандартним мисленням, а вміння застосовувати запропоновані практичні поради для зміни кута зору та позбавлення від шаблонів, що під силу абсолютно кожному. Тому радимо прочитати цю книжку, щоб з новими силами рушати вперед креативити, творити та створювати нову реальність.


2222.png«Нездоланні. Про збільшення кількості технологій, які призводять до звикання, і про бізнес, який тримає на гачку» Адам Альтер

Чи доводилося Вам оновлювати декілька разів за пару хвилин стрічку новин у фейсбуці, а потім помітити, що пройшло більше часу, ніж ви розраховували? Чи провести декілька годин за новою комп’ютерною грою або постійно перевіряти електронну скриньку, щоб у ній не залишалося не прочитаних листів?

Якщо так, то дослідження поведінкової залежності, якому присвячена книга Адама Альтера, не залишить Вас байдужими. Виявилося, що залежність можуть викликати не тільки наркотичні речовини, а в принципі будь-що, навіть кохання. Якщо раніше люди були залежними від речовин, то зараз ще й від власних звичок, про що добре відомо маркетологам та інноваторам, інакше б чому творці сучасних технологій обмежували їх використання для себе та своїх дітей?

Наведемо лише декілька тез із книги, які яскраво ілюструють проблему поведінкової залежності, з якою довелося зіткнутися людству.

В чому ж причина виникнення залежності? І поведінкова, і наркотична залежності активізують один і той самий мозковий центр задоволення — синтез дофаміну. Але стимуляція поведінкою слабша ніж речовиною. Хоча й не будь-яка приємна активність, через яку підвищується рівень ендорфіну, є звикальною, проте, будь-який досвід, за допомогою якого зменшується навантаження і стрес, здебільшого призводить до формування залежності.

Повільність — це ворог залежності. Наразі мало що в світі відбувається повільно, і тому наш мозок постійно перебуває у збудженому стані. Безсоння — партнер залежності, наслідок постійного перевантаження. Проблема з погіршенням якості сну пов’язана з блакитним світлом від екранів смартфонів та інших ґаджетів, тому науковці радять обмежити їх використання перед сном і не заряджати їх біля ліжка.

В чому ж причина виникнення залежності? І поведінкова, і наркотична залежності активізують один і той самий мозковий центр задоволення — синтез дофаміну. Але стимуляція поведінкою слабша ніж речовиною. Хоча й не будь-яка приємна активність, через яку підвищується рівень ендорфіну, є звикальною, проте, будь-який досвід, за допомогою якого зменшується навантаження і стрес, здебільшого призводить до формування залежності.

Ознакою нашого часу є й так званий перфекціонізм: бажання постійно досягати нових і нових цілей. Але “коли ви ставитеся до життя як до сукупності цілей, яких прагнете досягнути, ви перебуваєте в стані майже безперервної невдачі. Практично весь час ви не на тому місці, яке визначили як втілення успіху. А якщо ви все ж досягнете бажаного, то відчуєте, що втратили те, що давало розуміння сутності вашого призначення, тож ви сформулюєте нову мету і все почнеться спочатку”.

Чи є цьому альтернатива? Так, Скотт Адамс замість досягнення цілей пропонує жити за “системами”: робити регулярно щось, що збільшує ваші шанси на щастя в довгостроковій перспективі. Наприклад: писати 10 слів на день, прочитувати 20 сторінок і т.д. На противагу цілям, системи даватимуть стійкіший потік “незростаючих висот”, що сприятиме відчуттю життя день за днем, а не приваблюватимуть картинками грандіозних цілей без інструкцій, як їх досягнути.

Після прочитання книжки ви дізнаєтеся про основні “гачки” формування поведінкової залежності, в чому секрет пісні “Carma police” Radiohead, як можна збільшити рівень донорства органів після смерті людини, чому Instagram i Facebook такі популярні, які небезпечні тригери криються в технологіях віртуальної реальності, чому найбільший ризик стати залежним від будь-чого саме в юності, та, нарешті, як нам з цим всім бути?


Автор: Марія Деречіна