Історії, що надихають: 5 книг про сильних жінок
Що почитати

Історії, що надихають: 5 книг про сильних жінок

21 Листопада 2017 10:48 Book24.ua

Що об’єднує книги в цій добірці? По-перше, головні героїні тут жінки (як Ви вже зрозуміли з назви). По-друге, це реальні історії про реальних особистостей. А ще – це надихаючі розповіді про те, наскільки багатогранним може бути життя кожного з нас: з досягненнями і втратами, з перемогами і труднощами, із радощами та болем, із коханням та зрадою.


1.jpeg«Королева пустелі» Джорджина Говелл

Мандрівниця, дослідниця, фотограф, картограф, археолог, шпигунка, письменниця. Це все про одну жінку, яка народилася в другій половині 19 століття – про Ґертруду Белл. Англійка до кінчиків пальців, сучасники її називали «Королева пустелі».

У передмові Джорджина Говелл запитала: «Як могло статися, що жінка, предки якої розводили овець у Камберленді, що на Півночі Англії, стала найвпливовішої свого часу фігурою на Близькому Сході?». І на сторінках книги Ви знайдете відповідь.

Джорджина Говелл написала блискучий документальний роман про впливову, допитливу, сильну, витривалу та наполегливу жінку. У книзі відсутні діалоги, але є багато цитат з листів та уривків із щоденника, дописи у який вона робила подорожуючи Єрусалимом, Дамаском, Бейрутом та Баальбеком, Ліваном, Палестиною, Афганістаном (і це ще далеко не весь перелік).

У Ґертруди Белл було багато друзів та, мабуть, ще більше ворогів. Люди відчували якусь силу, якою володіла ця тендітна особа. Та чи вважала вона своє життя, сповнене пригод, мандрівок, відкриттів та небезпек, щасливим?


2.jpeg«Леді Африка» Пола Маклейн

Берил Маркгем – перша жінка-льотчиця на Африканському континенті, яка у 1936 році здійснила свій перший самостійний політ. Вона відома рекордним рейсом через Атлантику, що тривав 21 годину без посадок та перерв. У книзі «Леді Африка» письменниця Пола Маклейн розповіла історію життя жінки, яка змінила світ.

Під час написання роману авторка брала за основу мемуари «На захід, слідом за ніччю», написані самою Берил. Про її виховання та становлення як особистості, про людей, серед яких росла майбутня льотчиця, про труднощі, які вона подолала, і мрії, які здійснювала. Берил засуджували, критикували, про неї пліткували. Але вона не опускала руки, не зраджувала своїм принципам, не дозволяла суспільній думці взяти гору. Гадаєте, Берил ніколи ніщо не лякало? Лякало, проте вона «просто не дозволяла страхові себе зупинити».

Берил завжди залишалася собою. «Дещо можна зрозуміти лише дійсно заглибившись у себе. Віднайти там бажання злетіти, а потім – і крила». Захоплююча історія волелюбної жінки, в якої було непросте, але дивовижне життя. Після прочитання хочеться злетіти…


3.png«Інґа» Скотт Ферріс

Краса та розум. Багато кохання та інтриг, трохи політики та ФБР. У цьому вся Інґа Арвад. Це не художня книга, хоч сюжет захоплює з першої сторінки, а інтрига збережена до останньої. Це біографія надзвичайної жінки, в якої в житті було все – сильні почуття, несправедливі обвинувачення, справжні емоції, і, напевне, щастя. Принаймні, хочеться в це вірити.

На Інґу навішали багато ярликів – єдине недосяжне кохання Джона Кеннеді, «Міс Данія», журналістка, яка підтримувала нацистів. А ще вона брала інтерв’ю в Гітлера та Гіммлера, за що потім її назвуть шпигункою. Поява Інґи всюди викликала фурор. Такі жінки запам’ятовуються, завдяки таким чоловіки стають великими. Їх одиниці і Інґа Арвад – одна з них.

Інґа часто повторювала, що «за все в житті доводиться платити». За вольовий характер, ефектну зовнішність та своє яскраве життя ця жінка заплатила сповна.


4.jpeg«Я – Малала» Малала Юсуфзай, Крістіна Лем

Зараз Малала Юсуфзай вважається однією з найбільш впливових підлітків, а ще вона наймолодша лауреатка Нобелівської премії миру. Але так було не завжди. Історію свого життя дівчина написала у 2013 році у віці шістнадцяти років. Після виходу книги один із представників бойовиків терористичного угрупування «Талібан» сказав, що вони вб’ють Малалу, як тільки в них з’явиться такий шанс. Зараз їй двадцять.

В одинадцять років юна Малала почала вести блог, який привернув увагу всього світу до жінок Пакистану та їхніх прав (а точніше – відсутності будь-яких прав). Малала присвячує свій блог та книгу «усім скривдженим дівчаткам, яких змусили замовкнути».

Країна, де з народженням донечки жінці висловлюють співчуття, а батька ніхто не вітає. Малала – пуштунка. Під час читання книги відчувається її любов до рідного краю та своєї землі. Але також і пекучий біль через несправедливість, бажання змінити ставлення до жінок і довести, що вони мають право на освіту, незалежно від країни, в якій проживають, і релігії, яку сповідують.

«Я повинна присвятити своє життя допомозі іншим людям». Шлях, обраний Малалою, складний, але ця юна кароока дівчина змінює світ, в якому ми живемо прямо зараз.


5.jpg«Фріда Кало. Безжальна врода» Жерар де Кортанз

Більше тридцяти операцій, двадцять дев’ять років фізичного та душевного болю, 145 шедевральних картин. Ця книга про найвідомішу мексиканську художницю Фріду Кало.

У 18 років сталася подія, яка вплинула на все подальше життя юної мексиканки – страшна аварія. Перелом ноги в одинадцятьох місцях, потрійний перелом таза, перелом шийки стегна, перелом в трьох місцях хребта, вивих лівого плеча. Картини Фріди – це наче спроба позбутися болю, вималювати страждання.

Жерар де Кортанз розповів нам про чуттєве та пристрасне життя автентичної художниці. «Фріда – це: показати себе всю, аби ніхто не помітив головного», - написав він у книзі. Отож книга про жінку, яка вміла кохати і ненавидіти, вміла жити і помирати…


Автор: Катерина Подзізей