Книги для допитливих батьків про сучасних дітей. Частина 1
Що почитати

Книги для допитливих батьків про сучасних дітей. Частина 1

30 Жовтня 2017 11:49 Book24.ua

Книги, про які ми розповіли нижче – це твори для «батьків-чомучок». Якщо запитань про виховання і розвиток дитини у Вас значно більше, аніж відповідей, тоді приготуйтеся, бо буде цікаво. На жаль, чарівної пігулки ні у нас, ні в авторів цих книг немає, але наведені алгоритми дієві та перевірені на практиці, а правила прості, хоч і не універсальні. Це внесе у такий складний процес, як виховання, більше розуміння та усвідомлення.


«Секрети мозку. 12 стратегій розвитку дитини» Деніел Сіґел, Тіна Брайсон

6.jpg

Книга для всіх, хто прагне налагодити тісний контакт із своїми дітьми та краще зрозуміти їхні вчинки. Якщо Вам здається, що Ви перебуваєте в стані «виживання», а не «виховання успішної дитини», то це не так. Автори книги «Секрети мозку» продемонстрували, що власне в щоденних моментах та повсякденних ситуаціях можна розгледіти ідеальні можливості для виховання успішних, гармонійно розвинутих та цілісних особистостей.

Усім відомі загальні факти про ліву та праву півкулі нашого мозку, але як мало ми знаємо про те, як інтегрувати їхню діяльність. Деніел Сіґел та Тіна Брайсон детально пояснили у книзі, чому так важливо, аби дві півкулі гармонійно виконували свою «роботу» і в житті дорослого, і в житті дитини. Якщо дитина спілкується з Вами через праву півкулю (тобто через емоції), то дорослий теж має звертатися до правої півкулі (емоції мають право на існування, хай навіть ми розуміємо, що на цей момент схлипування дитини не логічні), і тільки тоді можна переорієнтувати почуття за допомогою лівої півкулі (тобто логічного мислення). Так встановлюється зв'язок і є можливість бути почутими (що актуально як для дітей, так і для дорослих). А ще Деніел та Тіна вважають, що інформацію про діяльність мозку можна і треба розповідати дітям. Звісно ж для цього її варто спочатку адаптувати. Це вони теж зробили, використавши схеми, картинки та образ кулачка дитини.

В книзі розповідають про розвиток діток від народження і до 12 років, але ще там є підрозділи про дорослих. Адже не можливо займатися розвитком дитини, але не удосконалюватися самим. З часом вони все більше «дзеркалять» тих, хто їх оточує. Отже, книга про те, як кожному дні та в кожній ситуації побачити шанс стати кращим і допомогти в цьому дітям.


7.jpg«Самостійна дитина або як стати «лінивою мамою» Анна Бикова

Анна Бикова – сімейний психолог, мама двох прекрасних хлопчиків, автор декількох книг про виховання дітей. Бажання стати лінивою мамою – це не зовсім типове бажання для сучасних батьків, які прагнуть все встигати, відвідувати з дитиною розвиваючі лекції, гуртки, хочу, аби та читала в три роки і, бажано, англійською мовою. Впізнаєте себе? Але дуже часто батьки забувають про такий важливий етап у розвитку, як самостійність. Зібрати ввечері свої іграшки, одягнутися на прогулянку, прибрати тарілку зі столу після їжі, покласти потрібні зошити до наплічника і ще багато чого Ваш малюк може сам. Анна Бикова пише про те, як цьому навчити: показати як, зробити це разом з дитиною, дозволити їй виконати завдання самостійно. От після проходження цих трьох етапів можна і треба «увімкнути ліниву маму». Анна Бикова перечислює всі дії, які дитина здатна виконувати самостійно у певному віці, а також пояснює, чому це так важливо для її подальшого розвитку та майбутнього життя.

Насправді ж книга не про лінивих батьків і не про те, як ними стати, а про те, чому дитина має бути самостійною, як боротися з батьківським перфекціонізмом, гіпертурботливістю та створити умови для розвитку дитячої самостійності.


8.jpeg«Виховання надзвичайної дитини» Мері Шіді Курсінка

Маєте сумніви щодо надзвичайності Ваших дітей? Тут все просто. Якщо життя з малечею Вам здається ідеальним та неможливим водночас. Це коли є чудові хвилини та дні, коли дитина помічає квіточку, що проросла з-під асфальтованої дороги і тішить мудрими фразами та висновками, а є інші – коли розумієш, що витримати з нею 24 години нереально і в пеклі, напевне, спокійніше. Впізнали? Талановитий педагог і хороша мама Мері Шіді Курсінка визначила ключові слова, що характеризують таких дітей – це «над» і «занадто». А впадання з однієї крайнощі в іншу, як відомо, не впливає ні на кого. Девіз цієї книги: розвиток, а не досконалість.

Мері Шіді Курсінка з власного досвіду знає, що іноді все руйнується, але не варто впадати у відчай. Вихід є. Ви інтроверт чи екстраверт? А Ваша дитина? Не знаєте? Не біда, бо у книзі є тести, які допоможуть розібратися. Всі поради автор розділила залежно від того, до якого психологічного типу належать дорослий і дитина.

Книга про те, що ми маємо усвідомити свої почуття і зрозуміти почуття дитини, а також про важливість саморегуляції (якої і перших, і других варто вчити). Зазначимо, що книга не перенасичена теорією, автор просто та доступно пояснює складне, а також у книзі дуже багато прикладів та ситуацій. Як нагодувати надзвичайну дитину, як вкласти спати, як зробити сімейні свята більш урівноваженими, як відмовляти своїй дитині, як зменшити кількість істерик – це тільки незначна кількість перелічених проблем, які Ви зможете вирішити після прочитання книги.

Мері Шіді Курсінка написала: «Кожна надзвичайна дитина унікальна, але в кожної – своє «над»…, своє «занадто». Але ж хіба з дорослими не так само?


9.jpg«Дитина не слухає. Що робити?» Ліля Дубинська

Ця книга про стратегію глибинного розуміння дитини та шанобливого керівництва. Ліля Дубинська пояснила у книзі, чому виховання у авторитарному стилі не дає тривалих результатів і тільки знищує довіру дитини, а вседозволеність руйнує повагу до батьків.

Часом діти роблять речі, які неможливо пояснити з нашої точки зору: обманюють, щось спеціально псують, кидають їжу та посуд на підлогу, раптово починають істерику. Все це має свою причину. Для дорослих дійсно важливо розуміти вікові особливості та потреби дітей. Книга для батьків школярів молодшого шкільного віку, але корисно буде її прочитати і тим, хто ще тільки планує ними стати, а також людям, які працюють із дітьми.

Ліля Дубинська написала, що «завдання книги – допомогти батькам у тому, щоб дитина їх чула». Та разом з тим висновок, який ми можемо зробити: дитини «не слухняна», коли її не слухають.


Кожна дитина по-своєму унікальна, тому й підхід має бути до кожної особливий, але є те, що їх об’єднує – люблячі та турботливі батьки.

Автор: Катерина Подзізей