Нейрохірург Генрі Марш про життя та смерть
Що нового

Нейрохірург Генрі Марш про життя та смерть

16 Жовтня 2017 13:14 Book24.ua

Генрі Марш – відомий британський нейрохірург. Врятував життя багатьом людям, ще більшу кількість навчив це робити. Співпрацював з українськими нейрохірургами, надавав безкоштовні консультації у відділенні Дитячої клінічної лікарні та проводив лекції для медиків в Україні. Багато подій та людей пов’язує Генрі Марша з Україною і про свою симпатію до нашої країни він неодноразово писав. Герні Марш вважає, що реальність значно цікавіша, аніж усі вигадки та фантастичні мотиви, тому його книги відверто реалістичні.


«Історії про життя, смерть та нейрохірургію»

1.png

Оригінальна книга вийшла у 2014, і вже в наступному році її видали українською у перекладі нейрохірурга Андрія Мизака.

Протягом цілої книги Генрі Марш намагався донести до читачів, що лікарі – звичайні люди. Але після прочитання кожної історії все більше переконуєшся, що автор – незвичайна людина. Так, всі помиляються і найталановитіші нейрохірурги теж, але навіть розуміючи усі ризики та можливі наслідки вони беруть на себе цю відповідальність і рятують людям життя. Ці історії не про героїзм, не про крутість, а про справжнє життя, емоції та переживання. Генрі Марш пише наскільки важливо не впадати в крайнощі – в житті, на роботі, в смерті. Золотої середини в цьому досягти важко, але Генрі Марш намагається.

Ми досить багато знаємо про те, як готується до операції пацієнт, які думки в нього виникають та що відчуває. Звідки? Або нам самим робили операції, або нашим рідним та близьким, а ще цю тему часто висвітлюють в книгах та фільмах. Генрі Марш розповів про інший бік – про відчуття, сумніви, думки та підготовку до операцій лікаря.

Кожна історія носить назву недуги і Генрі Марш вдається до детальних та педантичних описів як самих хвороб, так і майже кожного кроку операції. Та до кінці історії читач не знає, чи виживе пацієнт після втручання нейрохірурга, чи залишиться інвалідом, а чи помре. Сам автор говорить, що дехто сприймає лікаря так, наче той є Богом. Проте якщо лікування не вдається, то він стає Дияволом.


2.png«Ні сонце, ані смерть. З щоденників нейрохірурга»

Цю книгу українським читачам Генрі Марш презентував особисто цієї осені на Форумі видавців у Львові.

Автор зазначив, що хотів, аби ця книга відрізнялася від першої і, на нашу думку, йому це вдалося. «Ні сонце, ані смерть. З життя нейрохірурга» – філософські історії, де менше про нейрохірургію (якщо порівнювати з його першою книгою), але більше міркувань про життя та смерть. Відверті роздуми Генрі Марша про лікарські помилки та їхні наслідки, а ще про те, як прожити життя з користю.

«Я засвоїв, що працюючи з мозком, ти нічого не дізнаєшся про життя. Хіба – яким страхітливо крихким є і воно саме загалом, і людський глузд зокрема.», – висновок Гентрі Марша. Нейрохірург пише про страх, але не перед смертю, він боїться старечого маразму, бути непотрібним та доживати життя безцільно. Смерть завжди приходить несподівано: до когось занадто рано, а до деяких вона спізнюється. І ще невідомо, який з цим двох варіантів кращий.

Кожна сторінка книги пронизана чесністю і мудрістю – так Генрі Марш живе і так пише.


Оперує Генрі Марш професійно, а пише напрочуд елегантно. Перше твердження підтвердять сотні врятованих людей, а друге – дві книги його авторства, які ми рекомендуємо прочитати.

Автор: Катерина Подзізей