Перевірено поколіннями: 5 культових дитячих книг
Що почитати

Перевірено поколіннями: 5 культових дитячих книг

17 Січня 2018 17:40 Book24.ua

Твори, про які сьогодні нам так кортить розповісти - це книги, які пройшли перевірку роками і отримали прекрасні відгуки від найсуворіших критиків –дітей. Ці історії знайомі нам з дитинства. А чи перечитували Ви їх, коли стали дорослими? Чи розмірковували над тим, у чому ж їхня мудрість і чому ці сюжети актуальні десятиліттями? Сьогодні ми спробуємо разом знайти відповіді.


1.jpg «Маленький принц» Антуан де Сент-Екзюпері

У 1943 році Антуан де Сент-Екзюпері написав свій найвідоміший твір – казкову повість «Маленький принц». Перша публікація українською мовою відбулася у 1976 році, і з тих пір різні вітчизняні видавці, серед яких «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Форс», «Час майстрів» та інші, перевидавали книжку безліч разів. Повість переклали на 100 мов і розділили на цитати. Чи не найвідоміша з усіх: «Ми відповідальні за тих, кого приручили».

У цій історії письменник розповідає про повагу до людей, відповідальність та щедрість вустами Маленького принца – хлопчика, який потрапив на Землю з іншої планети. Також Екзюпері розкриває у повісті теми, які вважаються «недитячими» - смерть, любов, самотність, сенс життя.

Стверджувати, що цей твір призначений виключно для малюків, неможливо. Адже навіть дорослі знайдуть у ньому мудрі думки.


2.jpg«Поліанна» Елеонор Портер

Вперше роман опубліковано у 1913 році і 10 разів він був екранізований. Ця історія щира та справжня: про добро, людяність та вміння бачити всюди прекрасне.

Одинадцятирічна дівчинка Поліанна – бідна сирітка. Родичів немає, окрім тітки Поллі, до якої дівчинка одного дня і приїздить. Строга та самотня жінка не знає і не хоче знати як поводитися з дітьми. Любові до племінниці не відчуває і лише через почуття обов’язку тітка не залишає Поліанну в сиротинці. Тепер дівчинка живе в маленькій темній кімнатці на горищі.

Здавалося б, що у дівчинки немає причин почуватися щасливою, але Поліанна завжди радіє, що викликає в усіх, хто з нею знайомиться, збентеження і нерозуміння. Головна героїня вміє знайти підхід до кожного мешканця містечка і після зустрічі з маленькою дівчинкою люди змінюються назавжди. Та її секрет полягає у грі «в радість».

Дивовижна історія про надзвичайну дівчинку і незвичні погляди на життя. В неї є чому повчитися. Отож, може і нам варто спробувати зіграти в її гру?


3.jpg«Різдвяна пісня в прозі» Чарлз Діккенс

Це перший твір англійського письменника Чарлза Діккенса, який моментально став популярний і здобув прихильність тисячі читачів.

Скрудж – жорстокий і жадібний бізнесмен. Любить темряву, бо за неї не треба платити і живе бідно, маючи багато заощаджень. Люди його не любили, а він нікому не співчував і серце його скувала крига. В одну з Різдвяних ночей сталося диво: до Скруджа прийшов привид його компаньйона по бізнесу і пообіцяв, що протягом трьох ночей до Скруджа прийдуть Дух Минулого, Дух Теперішнього і Дух Майбутнього.

Чарлз Діккенс з перших сторінок дуже просто і легко розповідає про швидкоплинність життя, про багатих та бідних. Повість «Різдвяна пісня в прозі» про жадібних людей та наслідки їхньої поведінки, а ще про те, що люди можуть змінюватися. Різдвяний настрій та відчуття чуда гарантовано.


4.jpg«Пригоди Олівера Твіста» Чарлз Діккенс

У всіх творах Чарлза Діккенса є чітке розмежування добра та зла, і твір «Пригоди Олівера Твіста» не виняток.

Олівер Твіст – сирота, який навіть не знав імені своєї мами. Його злиденне дитинство пройшло в робітничому будинку, де він і народився. Читач співчуває долі головного героя, захоплюється його пригодами і його вигадками, аналізує причини вчинків Олівера та усвідомлює, як важко жилося сиротам. А ще вболіває за Олівера і прагне, аби добро перемогло, а злі люди були справедливо покарані.

Твір про людську гідність, про здатність до співчуття та допомогу ближнім.


5.jpg«Аліса в Країні див. Аліса в Задзеркаллі» Льюїс Керрол

Льюїс Керрол – професор математики, який більш відомий як автор культових дитячих творів «Аліса в Країні див» та «Аліса в Задзеркаллі». Вигаданий світ захоплює не лише поціновувачів якісної літератури, а й науковців-неврологів, які доводять, що уважне читання твору – це можливість зрозуміти себе.

Аліса – головна героїня твору – дівчинка семи років. Одного дня вона помічає Кролика з годинником, який кудись поспішає. Вона біжить за ним і опиняється в кролячій норі, там падає у колодязь, а далі опиняється у залі з багатьма дверима. Аліса відчиняє одні і ось вона вже в саду. Далі дівчинку чекає багато незвичайних пригод: стає мініатюрною, стає занадто великою, слухає лекцію з історії від Миші, п’є чай з Капелюшником та багато інших. Друга частина не менш захоплююча, аніж перша.

«У всьому є своя мораль, потрібно тільки вміти її знайти».


«Всі дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам’ятає». Всі вищеназвані твори ніколи не зайве ще раз прочитати дітям і перечитати дорослим. У простих на перший погляд сюжетах прихована глибока мудрість, філософія добра, любові та розуміння сенсу життя.


Автор: Катерина Подзізей