Світова класика: 5 найкращих романів
Що нового

Світова класика: 5 найкращих романів

25 Травня 2018 13:49 Book24.ua

З моменту написання романів, про які ми хочемо сьогодні розповісти, минуло багато часу:  205 років тому вийшов друком твір «Гордість та упередження», минув 171 рік як світ побачив романи «Джейн Ейр» та «Буремний перевал», 118 років пройшло з моменту першої публікації книги «Сестра Керрі». Часи змінюються, але підняті у романах теми завжди актуальні, а прописані істини – вічні. Тож, знайомтеся: найкращі зразки світової класики.


«Унесенные ветром» Маргарет Мітчелл

111.jpg

Найпопулярнішу фразу головної героїні Скарлетт О’Хари «Я подумаю про це завтра» знають навіть ті, хто не читав книги. Роман Маргарет Мітчелл був опублікований у 1936 і до кінця цього ж року було продано більш як 1 мільйон екземплярів. Також книга є 16 із 100 у рейтингу найкращих книг за версією журналу Ньюсвік.

Описані письменницею події відбуваються під час громадянської війни та одразу після її завершення. Ірландка по лінії батька та француженка по матері Кетті-Скарлетт О’Хара – головна героїня твору – красива та вольова дівчина. Вона знає чого хоче в усьому, окрім кохання.

Тут і розкіш, і любовний трикутних, і війна, і смерті багатьох близьких людей, і виживання та голод. Пройшовши цей складний шлях, легковажна дівчина перетворюється на сильну жінку.

Сюжет настільки захопливий, що книга читається на одному диханні.

«Весь світ не в силах зруйнувати нас, і тільки самі ми зсередини руйнуємо себе.»


«Джейн Ейр» / «Джейн Эйр» Шарлотта Бронте

222.jpg

Роман «Джейн Ейр» посідає почесне 10 місце із 200 інших книг за версією BBC і  був екранізований 10 разів.

На початку роману Джейн – маленька та беззахисна дівчинка, яка у 10 років стає сиротою. Це стає початком тернистого шляху головної героїні. Джейн переїздить на виховання до дядька, але й той згодом помирає. Так нею починає опікуватися тітка, діти якої жорстоко знущаються з Джейн. 

Хоч історія здається доволі типовою, але це не так, бо далі сюжет розгортається зовсім несподівано. Окрім цього роман вважається вікторіанським та готичним, отже містичні таємниці та загадки минулого гарантовані.

Цей роман не лише про кохання Джейн Ейр та Едварда Рочестера, а й про становлення особистості, про мужність, силу волі та жагу до життя.

«Кажуть, що людину повинно вдовольняти спокійне життя, але це не так: їй потрібна діяльність, і, якщо її позбавлено цього, вона її собі придумує.»


«Грозовой перевал» Емілі Бронте 

333.jpg

Єдиний твір англійської письменниці Емілі Бронте, вперше виданий у 1847 році під чоловічим псевдонімом. Роман вважається класикою англійської літератури і був екранізований уже близько 40 разів.

У центрі уваги – історія кохання юної та багатої Кетрін і хлопця-сироти Гіткліфа, якого в маєток «Буремний перевал» привіз батько дівчини. Чи витримають закохані усі випробування долею? Одного дня Кетрін доведеться обирати між бідним Гіткліфом і багатим Едгаром. Що візьме гору – серце чи розум?

«Как много эгоизма в любви.»



«Сестра Керрі» / «Сестра Керри» Теодор Драйзер

444.jpg

Головна героїня першого роману Теодора Драйзера – вісімнадцятиліття Керрі Мібер. Одного дня вона покидає своє містечко і їде до сестри в Чикаго, аби здійснити свою «американську мрію».

Життя у великому місті не таке просте, яким його уявляла собі юна дівчина: сестра, у якої проживає Керрі, прийняла її не дуже радо, робота на заводі не приносить ні грошей, ні задоволення. Вихід є – стати коханкою комівояжера Чарльза Друе. Тимчасово, звісно. Подальші події Керрі просто не могла передбачити, як і читачі, для яких кожен сюжетний поворот буде несподіваним.  

«Человек без житейского опыта – это былинка, увлекаемая бушующими по вселенной ветрами.» 


«Гордість та упередження» / «Гордость и предубеждение» Джейн Остін

555.jpg

Джейн Остін називають «Першою леді» англійської літератури. Вона писала романи про своїх сучасниць — молодих дівчат із середнього прошарку суспільства, про їхні проблеми, про мораль, про ставлення до жінок. 

Найпопулярніший та найвідоміший серед усіх її романів твір «Гордість та упередженість» був написаний у 21-однорічному віці. Проте на початку 19 століття видавець відмовся його публікувати, оскільки вважав його нудним. Джейн Остін не здалася: внесла багато корегувань, попрацювала над характерами героїв та діалогами. І недаремно, адже у романі є дотепні сцени та тонкий гумор, є й складі моральні дилеми, які вирішують головні герої, є сцени зітхання-кохання (як же без них).

У центрі сюжету — історія кохання між Елізабет Беннет та містером Дарсі. Вона — дівчина доволі посередньої зовнішності, із небагатої сім'ї, має 4 сестри. Він — заможний красивий аристократ. Якщо закохані хочуть бути разом, їм доведеться подолати усі упередження та стереотипи, не зважати на свою гордість та впертість, а також на думки рідних та близьких.

«Люди, однак, змінюються самі так сильно, що раз у раз в кожній людині можна підмітити щось нове.»


Автор: Катерина Подзізей