Таємниці, загадки, суперечливі факти з історії: 5 романів Дена Брауна
Що почитати

Таємниці, загадки, суперечливі факти з історії: 5 романів Дена Брауна

22 Січня 2018 17:34 Book24.ua

«Найкраща ілюзія виникає тоді, коли містить максимум реальності» – Ден Браун, «Інферно».

Ден Браун уже досяг такого рівня письменницької кар’єри, що його твори стають популярними ще до їх публікації. Так було не завжди, але не будемо заперечувати, що від його книг неможливо відірватися до останньої сторінки.

Автор вивчає надзвичайно багато документальної та історичної літератури в процесі написання кожного твору. Всі описані Деном Брауном факти прискіпливо перевіряються критиками і представниками Ватикану. А нам, читачам, залишається поринути у карколомні пригоди і розслідування з яскравими головними героями, насолоджуватися інтригуючими відкриттями і чекати з нетерпінням на кожну наступну книгу.

Головний герой цієї серії книг – Роберт Ленґдон – професор релігійної символіки в Гарвардському університеті. Сміливий, розумний, справедливий та готовий до авантюр і пригод.


1.jpg 6.jpg

«Ангелы и демоны»/ «Янголи і демони»

Папа Римський помер і після цього відбуваються декілька дивних злочинів. В Римі викрали 4 кардиналів, які є фаворитами і претендують на престол папи, а в Організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) вбито одного вченого і викрадено контейнер, в якому містилася антиматерія.

До Роберта Ленґдона звертаються з Ватикану і просять допомогти розв’язати цю загадку і врятувати кардиналів-фаворитів. Запитаєте, до чого тут професор історії, знання релігії і таємні символи? На грудях у вбитого вченого випалено знак таємної організації ілюмінатів і лист з погрозами щодо подальшої долі кардиналів теж натякає на зв'язок з ними.

На професора та чарівну доньку вбитого вченого Вітторію чекає власне розслідування.

Цікавий факт: ідею для написання роману Ден Браун почерпнув під час прогулянки Ватиканом. Екскурсовод показав таємний коридор, через який папа міг зникнути під час небезпечних подій, а також розповів про ілюмінатів – групі вчених, які збиралися помститися церкві за переслідування Коперника, Галілея та інших вчених.


2.jpg7.jpg

«Код да Винчи» / «Код да Вінчі»

Роберта Ленґдона підозрюють у вбивстві куратора Лувру Жака Соньєра. Біля тіла знайшли записку з проханням вбитого знайти професора. Внучка Соньєра, Софі Неве, допомагає Роберту втекти і просить розшифрувати передсмертну записку дідуся, де містяться числа Фібоначчі та вказівки на твори Леонардо да Вінчі.

Таємна організація «Пріорат Сіону», Святий Грааль, картини Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» та «Мона Ліза» – хочете дізнатися, як це все пов’язано між собою? А Роберту Ленґдону треба розгадати ще одну загадку.

Цікаві факти:

- в перший день було продано 6 тисяч екземплярів книги;

- представники Ватикану спростували багато з фактів, описаних Деном Брауном, показ екранізації книги заборонили в багатьох країнах (Йорданії, Лівані, Сирії, Єгипті), а в деяких державах або припинили, або вирізали окремі сцени (Білорусь, Азербайджан).


3.jpg8.jpg

«Утраченный символ» / «Втрачений символ»

Цього разу події відбуваються у Вашингтоні, куди Роберта Ленґдона запросив друг прочитати лекцію в залі статуй Капітолію. Приїхавши, професор розуміє, що потрапив у пастку – друг Пітер його нікуди не запрошував. Ба більше: у центрі зали Роберт знаходить відрубану руку з перстнем наставника Ленґдона і татуюванням на кожному пальці.

Професор Ленґдона має розгадати символи масонів, віднайти дві підземні піраміди і відкрити портал, аби людина могла стати Богом. А ми маємо чудову нагоду дізнатися про масонів, познайомитися з архітектурою Вашингтону і читати книгу, затамувавши подих.

Цікавий факт: 6 мільйонів примірників – перший тираж книги в США.


4.jpg9.jpg

«Инферно» / «Інферно»

Роберт Ленґдон прокидається в лікарні Флоренції, але не пам’ятає ні як він тут опинився, ні події попередніх днів. Раптовий замах змусив професора і лікарку Сієнну Брукс втікати.

Що відбувається? Хто хоче його знищити і навіщо? І як цей загадковий циліндр опинився в куртці Роберта? Професор використав циліндр і спроектував «Карту Пекла» Боттічеллі.

«Шукайте і знайдете», – писав Данте і ці слова лунають в голові Роберта. Але що шукати?

Цікавий факт: в екранізації «Інферно» сценаристи повністю змінили фінал, за що фільм отримав переважно негативні відгуки.


5.jpg

«Происхождение»

5 частина із серії книг про професора Роберта Ленґдона: музей Гуггенхайма, Більбао, Іспанія. Едмонт Кірш – колишній студент головного героя, а тепер мільярдер, футоролог, «людина науки» і власник надсучасного музею – запросив Роберта Ленґдона на зустріч. Едмонт розробляє ігри і займається комп’ютерним моделюванням. Він – це людина, яка живе майбутнім, але Роберт пригадує, що декілька років тому чоловік почав цікавитися минулим. Чи міг атеїст стати віруючим? Сумнівно.

Чому Роберт тут? Який сюрприз очікує на всі запрошених? Прибуває багато знаменитостей, але ніхто не знає мету вечірки – тільки натяк на те, що сказане на цій події «змінить обличчя науки назавжди», а присутні дізнаються відповіді на запитання, що турбують людство протягом століть. Дуже швидко захід перетворюється на хаос. Професору Ленґдону і директорці музею Амбре Відаль вдається втекти. Тепер вони прямують до Барселони, адже саме там Кірш залишив для Роберта закодований ключ, розгадка якого переверне уявлення про людство і про його походження назавжди.

Цікаві факти:

- вперше розгадка таємниці прихована не в творах минулого, а в картинах сучасних художників;

- за перший тиждень в США купили 150 тисяч екземплярів книги;

- Ден Браун розповів, що на написання книги його надихнув випадково почутий уривок із церковної літургії, написаний із посиланням на твори Чарльза Дарвіна.


Автор: Катерина Подзізей