Життя після смерті: дилогія “Танатонавти” Бернара Вербера
Що почитати

Життя після смерті: дилогія “Танатонавти” Бернара Вербера

23 Листопада 2017 12:44 Book24.ua

Тема смерті в літературі така ж вічна, як і тема кохання, достатньо пригадати хоча б Данте з його “Божественною комедією” чи грецьку міфологію. В сучасній літературі творчість французького письменника Бернара Вербера породила нову хвилю цікавості до філософської фантастики з елементами фентезі. У своїй дилогії “Танатонавти” Бернар Вербер намагається розгадати одвічну загадку смерті, роблячи екскурс у міфологію, філософію, науку, теологію та медицину з однією метою — знайти відповідь на питання, чи чекає щось людей після смерті?


7.jpeg«Танатонавти»

«Танатонавти» - перша книга циклу, яка розповідає історію двох відчайдушних друзів, анестезіолога Мікаеля Пенсона та його зірвиголову-приятеля Рауля Разобрак, яких об’єднує трошки дивний інтерес — смерть.

Хто такі танатонавти? Танатос у грецькій міфологій — це бог смерті, тому Мішель і Рауль, вирішивши знайти “континент мертвих”, стають танатонавтами, засновниками проекту з дослідження смерті. На своєму шляху друзі вирішують відправитися на пошуки в найнезвичнішу подорож, ризикуючи власним життям, задля відкриття потойбічного світу та пошуку відповідей на загадки смерті. Знайшовши континент мертвих, друзям також належить зазирнути за лаштунки Раю.


8.jpeg«Імперія ангелів»

У другій книзі циклу, «Імперії ангелів», автор знайомить читачів із пригодами друзів вже після їх смерті. Так, на Страшному Суді Мікаеля Пенсона від реінкарнації рятує його янгол-охоронець, яким виявився Еміль Золя. Тепер Мікаелю належить і самому спробувати себе в якості янгола-охоронця.

Обравши собі трьох підопічних, француза Жака Немро, американку Венеру Шеридан та росіянина Ігоря Чехова, Мікаель має опікуватися їхнім життям, оберігаючи від усіляких негараздів, а на Страшному Суді виступити в якості адвоката їхніх душ. Але є у янгола-охоронця також є свій особистий інтерес, щоб підопічний за життя отримав 600 балів і вийшов із циклу реінкарнацій, таким чином янгол-охоронець отримує “підвищення” - перехід на новий рівень. Цей інтерес підсилюється також і тим, що зустрівши в Раю свого старого друга Рауля, вони знову знаходяться в пошуках: на цей раз намагаються знайти світ “сьомих”, які знаходяться на вищому рівні розвитку, ніж ангели.


Маленький лайфхак: перед прочитанням цих книг радимо ознайомитися також із біографією письменника, адже у його творах можна знайти багато особистого. У своєму інтерв’ю Бернар Вербер якось зізнався, що намагається долучити читачів до світла, адже гарна книга може змінити людину. Тому, подорожуючи сторінками цих книг, читачам пропонується екскурсія, що дозволяє розширити коло власних уявлень про смерть і можливість життя після смерті. Де правда, а де вигадка — вирішувати все ж доведеться самостійно. Та головне — не ставитися до розповіді надто серйозно. До того ж, не часто зустрічаються книги, де про смерть пишуть легко та з іронією, в жартівливій формі, але цей цикл — якраз такий випадок.


Автор: Марія Деречіна