Феерично! Изумительно! Нереально! 5 сборников рассказов в жанре фантастики
5 книжок про...

Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастики

14 Липня 2020 12:14 Book24.ua
Які книжки читати влітку? Душа бажає дивовижних та глибоких історій, але водночас коротких і динамічних. Знайома ситуація? Тоді ми знаємо, які книжки вам точно сподобаються – збірки фантастичних та фентезійних оповідань. Як завжди, обрали для вас 5 найкращих. Читайте огляд і обирайте.


«Паперовий звіринець» Кен Лю


Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастикиКен Лю – американський письменник китайського походження. Став відомим завдяки короткій прозі в жанрі фантастики і фентезі. Він написав понад 100 оповідань, в збірку«Паперовий звіринець» увійшло 15 найпопулярніших. Якщо треба було б охарактеризувати трьома словами твори Кена Лю, то це були б такі: глибоко, емоційно, магічно.

В оповіданні «Паперовий звіринець» автор показує, як прагнення «бути як всі» знищує ідентичність, стирає пам’ять, вбиває любов. Це маленький шедевр, але не за змістом, а за кількістю сторінок, бо насправді історія викликає незліченну кількість емоцій.

Мама головного героя досконало володіє мистецтвом оригамі і створює для сина цілий звіринець із паперу. А тоді просто вдихає в тварин свою енергію і вони оживають. Маленькому хлопчику такі забавки подобалися, але він дорослішав і бачив, чим граються інші діти, як вони одягаються, про що говорять між собою. Його мама мала японське походження, але жила сім’я в США і понад усе хлопчик хотів бути таким, як усі.

Цитата:
«Тато вибрав маму з каталогу.
Навесні 1973-го він пішов до служби знайомств. Там він гортав сторінки, не затримуючись на кожній довше кількох секунд, аж поки не побачив маму.»

buttom_960_212.png


«Пастка на людей» Роберт Шеклі


Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастики14 фантастичних оповідань, під час читання яких ви точно не занудьгуєте. Дотепні герої, дивовижні сюжетні повороти і завжди непередбачуваний фінал –головні складові творчості Роберта Шеклі. Чи може ще хтось так захопливо і весело писати на такі складні теми, як наслідки колонізації, ймовірність ядерної катастрофи та вплив технологій на наше майбутнє?

Люди схильні шукати легких шляхів, рішень і заробітків теж. Герой оповідання «Лаксіанський ключ» винайшов геніальний спосіб завжди заробляти гроші. Як? На звалищі інопланетного мотлоху Арнольд знайшов пристрій, який виробляє дуже цінний порошок, який на одній з планет є основним джерелом харчування. І цей механізм бере енергію з навколишнього середовища! Одні плюси. Чи є й недоліки?

Так, запустити пристрій можна, а от для його вимкнення треба Лаксіанський ключ. Але про це Арнольд дізнався після того, як натиснув кнопку «Увімкнути».

Цитата:
«У містах існувало щось подібне до диких племен чи, страшних звірів і небезпечних недуг. Подорож до Нью-Йорка або Чикаго вимагала більше винахідливості та витривалості, ніж сходження на Еверест чи експедиція до витоків Нілу.
У цьому світі тисняви земля стала найціннішим ресурсом.»

buttom_960_212.png


«Все літо наче день один. 100 оповідань. Том 1 у двох книгах: Книга 1» і «Все літо наче день один. 100 оповідань. Том 1 у двох книгах: Книга 2» Рей Бредбері


Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастикиТак, як пише Бредбері, не вміє писати ніхто. Його твори обожнюють і поціновувачі фантастики, і ті, хто не читає книг цього жанру.Бо є в оповіданнях письменника якась магія і очікування дива. Прості і короткі сюжети Рея Бредбері вражають до глибини душі.

Оповідання «Все літо наче день один» – це історія про те, якими жорстокими бувають діти. Про те, що одна людина може піти проти групи інших людей і вистояти, а одна дитина проти групи дітей – ніколи.Марго – тендітна, скромна і невпевнена в собі дівчинка, яка терпить знущання від своїх однолітків. Її ненавидять практично всі в класі. А все тому, що вона знає і бачила трохи більше, ніж інші хлопці.

Цитата:
«Ти забув, що зрештою, рано чи пізно, всім нам доведеться вилізти з цього ящика й повернутися до брудного посуду і незасланих ліжок. Звісно, поки сидиш там усередині, то й сонце заходить довго-довго, і повітря приємно пахне, і не холодно там, і не жарко. І все, що тобі хотілося б продовжити, триває скільки завгодно. Але вдома діти чекають обіду, їм треба попришивати ґудзики. Та й, щиро кажучи, Лео, скільки можна дивитись, як заходить сонце? Кому це потрібно, щоб воно заходило так довго? Кому потрібно, щоб завжди було не холодно й не жарко? І щоб повітря завжди приємно пахло? До всього цього скоро звикаєш і просто перестаєш помічати його. Сонце має заходити хвилину чи дві. А потім хочеться чогось іншого. Так уже влаштована людина, Лео. Як ти міг про це забути?»

buttom_960_212.png


«Повне зібрання короткої прози. Том 1» Філіп К. Дік


Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастикиФіліп К. Дік – неординарна особистість і визнаний геній фантастики. Однак «визнали» його, як то часто буває, уже після смерті. До книжки увійшли 29 творів: 18 оповідань та 11 повістей. Серед них: «Кришталений склеп», «Містер Зореліт», «Король ельфів», «Трофейний корабель», «Чоловік-змінна» та інші.

«Стабільність»– перше оповідання в книжці. Через те, що світ перестав розвиватися і немає взагалі прогресу, у людей тепер одне завдання – не допустити деградацію. Підтримувати Стабільність – ось чим займається кожен мешканець планети. Але всі зусилля можуть бути марними, бо в руках Роберта Бентонаопиняєтьсядуже специфічний винахід.

Оповідання «Леді, що пекла печиво» тільки на перший погляд здається легким і добрим. У автора взагалі не буває просто позитивних творів без підтекстів. Хлопчик регулярно ходить в гості до однієї бабусі, яка пригощає його пиріжками. Натомість просить, аби хлопчик читав їй щось вголос.Залежність від їжі і солодкого приведе до трагедії. У житті і таке буває – людина втрачає себе через залежність від їжі, гаджетів, наркотиків, алкоголю чи інших людей.

Цитата:
«Як ви знаєте, – почав він, – ми всі прагнемо Стабільності. Цивілізація розвивалася завжди, а починаючи із двадцять п’ятого сторіччя – особливо. Зрештою, це закон природи: цивілізація має рухатися або вперед, або назад; вона не може залишатися на одному етапі розвитку.»

buttom_960_212.png


«Голокост F» Цезарій Збєшховський


Феєрично! Дивовижно! Нереально! 5 збірок оповідань у жанрі фантастикиДо книжки відомого польського фантаста Цезарія Збєшховського увійшов власне роман «Голокост F», оповідання «Іншого не буде», «Сумні парсеки», «Місце на дорозі», «Безлюддя», «Монета» та «Склянка лімфи». Усі вони розповідають про світ Рамми.

Про що ж роман «Голокост F»? Про світ у майбутньому і світ потойбічний, про людей і пост-людей, про бога і сингулярність. Події розгортаються через 100 років після Апокаліпсису (або точки сингулярності). Технології все більше місця займають у світі людей, частина з яких через це вже з’їхали і тепер нападають на «нормальних людей». Головний герой –ексцентричний мільярдер Францішек Еліас ІІІ. Одного дня він вирішив разом із сім’єю виїхати з міста. Але на них нападає загін мутованих кіборгізованих солдатів.

Цезарій Збєшховський передав атмосферу кіберпанку і майстерно поєднав її з ліричність Бредбері. Книжка читається непросто, але це того вартує: безліч фантастичних ідей про те, як можуть розвиватися технології, як житимуть суспільства і як трансформуються релігії.

Цитата:
«Занадто багато вампірів кружляє в околицях, занадто багато стерва. Для мене смерть – не нове, Луїза взагалі не помре, але я боюся за дітей. Вони не заслужити на те, що потрапити в руки заражених вірусами спамерів Синергії.»

buttom_960_212.png



Автор - Катерина Ільчук