5 привычек для продуктивного года. И 5 книг о том, как их приобрести
5 книжок про...

5 звичок для продуктивного року. І 5 книг про те, як їх здобути

27 Січня 2020 12:39 Book24.ua

8% року уже минуло. Неочікувано, правда? Пора втілювати загадане під бій курантів, ставити галочки біля списку із планами та змінювати своє життя на краще. Як? Почніть із формування корисних звичок.

5 звичок, які зроблять ваш рік продуктивним та допоможуть досягнути успіху. І 5 книг, які допоможуть втілити їх в життя.

 


Звичка №1. Прокидайтеся рано

5 звичок для продуктивного рокуВсі рідні сплять, ніщо не відволікає, навколо – тиша і спокій. Для більшості ранок – це єдиний час, який вони можуть повністю присвятити собі. Але як прокинутися раніше? Виконуючи поради із книги «Диво п’ятої ранку. Як підкорити свій день ще до сніданку» – легко і безболісно.

Планування ідеального дня, пробіжка, медитація, написання книги, читання, вивчення іноземної мови – ранковий підйом може кардинально змінити ваше життя, адже з’являється час для справді важливого.

Порада:

Знайдіть приклад для наслідування. Щоб стати «жайворонком», треба думати як «жайворонок». Оберіть успішну людину, яка прокидається вранці. Дізнайтеся більше про його/її життя, перейміть звички та режим. Ким із відомих «жайворонків» можна захоплюватися? Томас Джефферсон, Барак і Мішель Обама, Тім Армстронг, Маргарет Тетчер – це тільки декілька імен, бо насправді їх дуже багато.

 buttom_960_212.png


Звичка №2. Плануйте день/тиждень/рік

5 звичок для продуктивного рокуЧас – найцінніший ресурс.

Здається, зараз звідусіль лунає ця фраза. Але в 21 столітті так і є. Не місце народження визначає майбутнє, не диплом про вищу освіту в престижному університеті забезпечує успіх, не батьки вирішують, ким бути. А що тоді? Ми самі і наше вміння раціонально використовувати кожен день свого життя. Попереду менше, 11 місяців 2020 року. І те, чого ви досягнете протягом цього року, залежить тільки від того, яким буде кожен ваш тиждень і кожен ваш день.

Успішна людина – це та, яка вміє керувати своїм часом. Якщо хочете навчитися планувати і втілювати ці плани в життя – вам допоможе книга коуча і бізнес-консультанта Браяна Трейсі «Тайм-менеджмент по Брайану Трейси: Как заставить время работать на вас». Після її прочитання ви:

▪ отримаєте дві додаткові години щодня,

▪ підвищите свою продуктивність,

▪ знайдете час для якісного відпочинку та для сім’ї,

▪ відчуєте, що контролюєте своє життя.

Порада:

Думайте на папері. Візьміть аркуш паперу і запишіть все, вам треба зробити протягом дня. Записуйте навіть такі деталі, як зварити вівсянку на сніданок чи купити молоко. Подивіться на весь перелік і запитайте себе: «Якби я міг виконати тільки один пункт протягом дня? А якщо тільки два, то що це буде?». З цього і починайте свій день.


buttom_960_212.png


Звичка №3. Вчіть англійську мову

5 звичок для продуктивного рокуДивитися серіали на «Netflix», спілкуватися із іноземними партнерами без перекладача, відчувати себе комфртно у подорожах, читати «Гру Престолів» в оригіналі, переглядати мотивуючі лекції TED – якою б не була ваша мотивація вчити англійську мову, але без допомоги вам не обійтися. І якщо на мовні курси немає часу, книга поліглота Віталія Зубкова вам у поміч.

У «Lingva Incognita. Заговори іноземною мовою за 4 тижні» є і практичні поради, і психологічні особливості опанування нових мов, і дотепні жарти. А ще – опис авторського методу Віталія Зубкова, який «не може не працювати». 

Порада:

Щоб розуміти іноземну мову, треба розуміти ситуацію, яку спостерігаєте. Візьміть будь-який доволі складний текст. Такий, щоб під час читання треба було часто користуватися словником. Прочитайте вголос 3-5 абзаців. Обведіть червоним ті слова, які знаєте, а тоді підкресліть ті, про значення яких здогадуєтеся. Тепер закривайте пальцем абсолютно незрозуміле слово і припустіть, що там такого на цю тему можна було б написати.


buttom_960_212.png


Звичка №4. Займайтеся спортом

5 звичок для продуктивного рокуАбо бігайте. Про користь фізичних навантажень можна написати десятки книг, але серед всіх активностей біг займає особливе місце. Результати наукових досліджень доводять, що біг робить нас розумнішими, здоровішими, красивішими і щасливішими. А ще – це найдоступніший вид спорту. Адже бігати можна у парку і лісі, навколо озера і багатоповерхівок, на свіжому повітрі і тренажері. Обирати лише вам. То як, готові заради пробіжки прокинутися на годинку раніше, ніж зазвичай?

Учасниця численних марафонів та засновниця фітнес-клубу Марі Карачина впевнена, що біг – це більше, ніж спорт. Біг – це життя. А лозунг «Never Stop» – це філософія. У книзі авторка ділиться особистим досвідом підготовки до марафону, розповідає про особливості бігу в різні пори року і дає поради, як уникнути травм.

Порада:

Просто біжіть. Не починайте із покупки спеціального дорогого спорядження. Одягніться зручно і оберіть звичайні кросівки. Це все. Виходьте надвір і біжіть. Спочатку буде важко: ви будете задихатися, переходити на ходьбу, коліна тремтітимуть, а горло пересихатиме. Не соромтеся. Виходьте на пробіжку регулярно і це мине. 

buttom_960_212.png


Звичка №5. Відвідуйте нові міста і місця.

5 звичок для продуктивного рокуЦікаві міста країни, в якій живете, сусідні країни та далекі континенти – подорожі надихають, з’являються нові ідеї та бажання творити. Згодні? Але похід до музею навіть в таких відомих столицях, як Рим, Лондон чи Париж часто здається нудною тратою часу. І максимум, що мандрівники роблять у музеях – фотографуються біля знаменитих картин чи скульптур. Як надати змістовності вашому перебуванню в музеях? Читайте в книжці Йохана Ідема «Як ходити до музею». В ній 32 поради, які допоможуть зробити похід до музею осмисленим, інформативним і ненудним. 

Порада:

Цілком вірогідно, що найкращий музейний гід живе у вас вдома. Це ваша дитина. Чому? Діти – виняткові арт-критики, а ще вони ставлять багато запитань і бачать речі інакше. Вони запитують про те, про що дорослі не наважуються. Якщо є можливість, завжди беріть їх з собою у музеї та галереї.

buttom_960_212.png


Автор - Катерина Ільчук