Уроки від кращих: як Google, Xiaomi та Tinder змінюють наше майбутнє
Статьи

Уроки від кращих: як Google, Xiaomi та Tinder змінюють наше майбутнє

22 Апреля 2021 7:34 Book24.ua

Хто такий Девід Роуен

David-Rowan-photo-medium.jpgДевід – засновник та колишній головний редактор Wired UK, один із бізнес-ангелів у 45 діджитал-компаніях і засновник стартапу, який організовує подорожі на вихідні в незвичайні місця та спікер багатьох бізнес-івентів по усьому світу. Щоб написати книгу «Non-bullshit innovation. Радикальні ідеї від найпотужніших інтелектуалів світу», він здійснив 130 перельотів та спілкувався з CEO та засновниками найбільших світових компаній.

Приклад інновацій Google

Мабуть, ні для кого не стане новиною, що великі компанії щороку інвестують величезну купу грошей в розвиток нових технологій та інновації. Не став винятком і Google, де була створена «фабрика проривів» під кодовою назвою Х. Ціль фабрики – залучення талановитих співробітників з метою створення проривних технологій.

Так, в Google довгий час працювали над проєктом з видобутку палива з морської води і досягли значним результатів. Проте, навіть такий прорив не давав можливості комерціалізувати технологію, оскільки отримане паливо все одно коштувало дорожче ніж вже наявне на заправках. Саме в момент розуміння нездійсненності проєкту проявляється одна з кращих особливостей культури Google – вся команда, яка працювала над інновацією отримала грошовий бонус, передбачений за самостійне закриття нежиттєздатних проєктів. Для нас це звучить абсурдно, але саме цей важіль не заохочує співробітників до штучного підтримання проєкту та марної витрати часу та грошей.

Приклад інновацій Xiaomi

Попри велику схожість, наслідування та навіть звинувачення з боку Apple у відвертій крадіжці, Xiaomi завоювали мільйони прихильників з усього світу та особливо в Китаї. Причина успіху китайського гіганта проста і складна одночасно – їх стратегія базується на побудові екосистеми приладів власного виробництва. Для цього Xiaomi вже інвестувала в більш ніж 460 технологічних стартапів, які виробляють фітнес-браслети, камери, електроскутери, смарт-годинники і ще багато чого іншого.

Цікаво, що Xiaomi навіть позиціонують себе не як бізнес з виробництва комп’ютерів та смартфонів, а саме як інтернет-компанію, вбачаючи головну перспективу для свого бізнесу в інтернеті речей, що стрімко розвивається. Один застосунок аби керувати всіма приладами – майбутнє, яке нас очікує і в ньому точно є місце для Xiaomi.

Приклад інновацій Tinder

Коли Уітні Вулф зайнялася просуванням застосунку MatchBox, перше, що вона зробила – застосувала відкритий ще Марком Цукербергом принцип – для того, щоб щось завірусилося – потрібно перенести це до університетів. Лише за один рейд кампусами на ранок вони мали понад 400 активних користувачів з-поміж найпопулярніших студентів та студенток. За кілька тижнів, їх кількість зросла у сотні разів. Сьогодні всі знають MatchBox під назвою Tinder.

Попри зусилля маркетингової команди зобразити Tinder «хаотичним голодним стартапом», який здатний за 24 години отримувати 1,6 млрд свайпів, інкубатор Hatch Labs, де застосунок і був розроблений, належав величезній корпорації з мільярдами доларів, тому його успіх не виглядає випадковим.

Детальніше про ці та інші цікаві кейси інновацій з усього світу читайте у книзі Девіда Роуена «Non-bullshit innovation. Радикальні ідеї від найпотужніших інтелектуалів світу».