3 кроки магічного прибирання від Марі Кондо
Статьи

3 кроки магічного прибирання від Марі Кондо

30 Июля 2018 13:47 Book24.ua

Метод КонМарі без перебільшення завоював світ. І щоб переконатися в цьому достатньо переглянути кількість публікацій в Instagram з тегами #konmari та #konmarimethod, а тоді відео з відгуками та світлинами до/після. Авторка даного методу – Марі Кондо – цікавилася прибиранням ще з дитинства. В той час як її однолітки грали у квача та переодягали ляльок, маленька Марі уважно читала всі можливі журнали про ведення домашнього господарства і намагалася одразу застосувати подані в них поради на практиці: від виведення плям на одязі до організації простору в шухлядах на кухні та комоді у своїй кімнаті. Але досягти бажаного порядку ніяк не вдавалося. В чому ж секрет? Чому ми витрачаємо стільки дорогоцінного часу на перекладання речей з одного місця в інший? Чи справді нам необхідні всі ці папірці на робочому столі і що робити з усіма вітальними листівками? Тепер Марі Кондо знає відповіді на всі запитання про порядок та безлад, адже вона - консультантка із прибирання, спеціалістка із організації простору, популяризаторка мінімалізму як способу життя та авторка 4 книг, дві з яких ми маємо можливість читати уже зараз.

«Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди» / «Магическая уборка. Японское искусство наведения порядка дома и в жизни»

«Іскра радості. Ілюстрований майстер-клас із організації простору та прибирання» / «Искры радости. Простая и счастливая жизнь в окружении любимых вещей»

Книги Марі Кондо – це інструкції з досягнення правильного способу мислення. Адже доведено, що «кардинальна реорганізація вашого дому спричиняє такі ж кардинальні зміни в стилі вашого життя та світогляду». Після того, як ви наведете порядок в своїй кімнаті/квартирі /будинку, у вас не залишиться іншого варіанту, окрім як проаналізувати свій внутрішній стан. «Ви зможете побачити ті проблеми, яких уникали, і будете змушені вирішити їх. Як тільки ви почнете прибирати, ви «перезавантажите» своє життя. У результаті воно почне змінюватися».


«Викинь мотлох із життя» / «Магическая уборка» 

vykyn-motloh-iz-zhyttya.jpg
Перша книга, де авторка описала власну концепцію прибирання, детально пояснила як працює метод КонМарі, навела безліч прикладів практики і головне – налаштувала на зміни та мотивувала до дій. У 2013 році за її сюжетом зняли прекрасний художній фільм «Життя – хвилююча магія прибирання». 





«Іскра радості» / «Искры радости»

iskry-radosti.jpg


 Ілюстрований посібник з прибирання, що містить безліч інструкцій: від порад про як краще зберігати нижню білизну та як спакувати валізу так, щоб все помістилося, до переліку тих предметів гардеробу, які варто вішати у шафу, а які зберігати у комоді, а також про те, що робити з гарантійними листами, фотографіями і книжками та як організувати кухонне начиння.



Готові позбутися мотлоху із свого помешкання зокрема та із життя загалом? Ми підготували для Вас 3 основних кроки від Марі Кондо:

Крок 1. Уявіть свою мету та створіть картинку, яка буде вас надихати.

Перед початком прибирання подумайте, яким ви б хотіли бачити простір навколо себе, якого способу життя ви прагнете. Якщо створити образ самостійно не вдається, то допомогти можуть картинки в інтернеті або вирізки із журналів.

Крок 2. Викиньте мотлох.

Ви зможете навести справжній порядок лише після того, як позбудетеся всього непотрібу. Якщо цього не зробити, то це буде не прибирання, а перекладання безлічі речей із одного місця в інше. На даному етапі важливо дотримуватися кількох правил:

1.     Одна категорія за один раз.

Спочатку – одяг, потім – книжки, документи, різні предмети (Марі Кондо називає їх «комоно») і аж тоді речі з сентиментальною цінністю (подарунки, фотографії, вітальні листівки тощо). Зберіть усі речі, що належать до однієї категорії в одне місце і розпочніть.
2.     Вибираємо за критерієм, чи приносить ця річ радість.

«Секрет полягає в тому, аби потримати в руках кожну річ. Вам потрібно не лише відчинити шафу і, швидко перебігши поглядом, вирішити, що весь одяг дає вам радість. Ви маєте взяти кожну річ у руку. Коли ви торкаєтеся одягу, ваше тіло реагує. Його реакція на кожну одежину – різна. Повірте мені та спробуйте так зробити». Марі Кондо переконана, що справжнє марнотратсво – не викидати речі, які вам не подобаються, а носити їх, не позбуватися предметів, які давно виконали свою функцію, а зберігати їх і захаращувати цим усім своє життя.

Крок 3. Організуйте свій простір.

У вашому помешканні достатньо місця для зберігання всіх потрібних речей. Справжня проблема в тому, що ми маємо їх значно більше, ніж необхідно. Тож, якщо ви справді позбулися усього мотлоху, залишилося зрозуміти, де тримати всі речі, які приносять вам радість. Ось декілька порад:

1. Зберігайте усі предмети вертикально. Є певні предмети одягу, які треба вішати, однак більшість (футболки, шкарпетки, джинси, светри і т.д.) треба просто навчитися правильно складати.

2. Не ховайте сезонні речі. Є велика ймовірність, що до настання наступної пори року (наприклад, зими), ви просто забудете про те, що лежить запаковане у шафах, і купите багато схожих речей (наприклад, однотипних светрів та шарфів).

3. Складайте сумки одна в одну, але так, аби було видно ручки кожної. Це зекономить простір та допоможе тримати всі предмети цього типу в полі зору.

Якщо вас зацікавила тема організації та оптимізації свого життєвого простору, радимо також наступні книги:

«Дім – нуль відходів» Беа Джонсон

«Радость малого. Как избавиться от хлама, привести себя в порядок и начать жить» Фрэнсис Джей

«Уборка в стиле дзен. Метод наведения порядка без усилий и стресса от буддийского монаха» Шуке Мацумото


Автор: Катерина Ільчук