Вони прийшли, щоб залишити свій слід: 5 надихаючих історій успіху
Статьи

Вони прийшли, щоб залишити свій слід: 5 надихаючих історій успіху

19 Июля 2018 15:56 Book24.ua

Хочете знати, з чого починався шлях відомих компаній? На чому будувався їхній маркетинг? Як керують лідери успішних брендів? Які риси характеру та звички вони мають? Як керівники обирали команду? Ми вибрали для Вас найкращі історії успіху. Вони здатні надихнути, підштовхнути, надати сміливості та впевненості в своїх силах.

Засновники відомих компаній безліч разів помилялися, розчаровувалися в людях, чули відмови і зустрічали перешкоди. Але вони знали, що шлях до успіху не буде легким, тож ніколи не здавалися і не зупинялися.


Історія IKEA. Бренд, що закохав у себе світ” Інґвар Кампрад, Бертіл Торекул

865e85e2306885dfcd9afaa4daa2dced.jpg

Люди по всьому світу обожнюють IKEA, кожен другий має у себе в помешканні як мінімум один предмет цього бренду. IKEA – найпопулярніша у світі мережа із продажу меблів та товарів для дому, а з 2008 року ще й найбільша: 380 магазинів у 48 країнах світу, понад 700 мільйонів відвідувачів щороку, черги у 5 км, приблизно один мільйон найменувань товарів. Вражає, чи не так?

Засновника IKEA Інґвара Кампрада бізнес цікавив ще з дитинства. Розпочав хлопчик із продажу сірників, далі – настінні прикраси, різдвяні листівки, ручки, гаманці, нейлонові прикраси, паски. Офіційно компанія Ikea (тоді назва писалася маленькими літерами) була створена 17-тирічним Інґваром у 1943 році. Меблями вперше він вперше зайнявся у 1948 році, тоді ж почав друкувати невеличкі брошурки з описами товарів, ціною та бланком замовлення. І почалося – перші покупці, скарги, меблеві ярмарки, труднощі з фінансами, відмови постачальників, дешеві ціни і погана якість, бойкот конкурентів, відкриття магазину, ідея з розбірними меблями.

Одного дня студент менеджменту запитав Інґвара : «Що головне в управлінні?”. Він відповів: «Любов». Якщо простіше, то «бізнесмен мусить розуміти, що не завоювавши симпатії людей, не зможе їм нічого продати».

Інґвар Кампрад на власному прикладі довів, що проблеми – це можливості. Саме труднощі створили для компанії небачені шанси, відкрили нові горизонти та сприяли становленню IKEA.

 


«За лаштунками імперії Мюльє. Справжня історія сімейного клану, що створив мережу гіпермаркетів “Ашан”» Бертран Гобен

c6384ae94ebcf00e69cb6018cf0ccd4c.jpg

«Ашан» - одна з найбільших мереж магазинів самообслуговування. В березні 2008 року в Києві було відкрито перше представництво (тепер їх 6 в столиці і 18 п о всій Україні). 14 країн, понад 962 гіпермаркетів і 2874 магазинів. З чого все почалося? Можливо, з відкриття першого магазину «Ашан» у Франції у 1961 році? Ні, значно раніше…

Ця книга – це історія найбагатшої родини у Франції. Але при цьому прізвище Мюльє ви навряд чи побачите у списках багатіїв. А все тому, що у 1955 році члени родини уклали угоду: кожен з них отримував однакову частку в усіх компаніях, що належать зараз або будуть належать її членам.

Історія сімейного клану Мюльє починається ще до 20 століття, коли вони займалися прядінням бавовни. Депресія та війна зіпсувала трохи зіпсувала їхні плани і хоч великих втрат родина не зазнала, але доходи членів сім’ї стрімко падали. Мюльє-старший у 1960 році відвідав США і був вражений магазинами самообслуговування. Чому б не відкрити щось схоже у Франції? Цим і зайнявся Жерар-молодший. Звісно ж, шлях до успіху та визнання не був таким легким, як може здатися на перший погляд.

Бертран Гобен ретельно дослідив та проаналізував усі етапи становлення компанії, виділив головне та видав книгу про міцні сімейні вузи.     

 


Вискочки. Uber, Airbnb та битва а Кремнієву долину” Бред Стоун

vyskochky.jpg

Ця книга – не повне дослідження компаній Uber та Airbnb, адже їхній шлях ще не закінчився, це історія про найважчі періоди в їхньому становленні, «про вирішальний момент у житті технологічної спільноти». Вона про той період часу, коли з’явилися вискочки, чиї імена та назви брендів уже увійшли в історію 21 століття.

Airbnb – онлайн-сервіс, що дає можливість людям швидко знайти місце для ночівлі у понад двохстах країнах світу. «Я придумав спосіб зародити пару баксів – перетворити нашу квартиру на готель типу “ліжко й сніданок”», - написав Джо Геббіа у електронному листі Браяну Ческі. Так двоє друзів у 2007 році заснували компанію. Станом на 2018 рік власні капітали кожного з них складає 3,8 млрд доларів.

Uber – найбільший у світі автомобільний перевізник, хоч не має власних автопарків та не наймає водіїв. З моменту створення компанії не минуло ще й десять років, а її вже оцінюють 62,5 млрд доларів.

Бред Стоун вірить у силу та потенціал вискочок. Хто знає, чи досягли вони б таких висок, якби не усі ті перешкоди та невдачі, які вони подолали.

Якщо вас зацікавили історії компаній Uber та Airbnb – вам сподобаються наступні книги:

«Airbnb. Как три простых парня содали новую модель бинеса» Лі Галлахер

«Дика гонка. Як Uber підкорював світ» / «Uber. Инсайдерская история мирового господства» Адам Лашинскі

 


«Феномен ZARA» Ковадонга О’Ши

4eeb1c272525c57d38c02e50502cc6b5.jpg

Одяг ZARA носять всі: від ведучі новин до офісних працівників, від матусь у декреті до зірок шоу-бізнесу. На даний момент це найпопулярніша торгівельна мережа компанії Inditex Group, що належить іспанцю Амансіо Ортеґа. Також він є власником таких відомих брендів як Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Oysho та декілька інших. Хочете знати, що надихнуло Амансіо на створення ZARA? Що ховається за цими чотирма великими літерами? Як він заробив свої статки і увійшов до списку Forbes?

Авторка книги Ковадонга О’Ши поділилася своїм захопленням від Амансіо з усім світом. Проте це не біографія і не інтерв’ю, це історія про успішну командну роботу під мудрим та пильним керівництвом. Такі особистості мотивують, наставляють та підштовхують до дій.



«Приватная история. Взлет и падение крупнейшего частного банка Украины» Андрій Яницький, Грехем Стек

0fdc2f82237e2c510e42a04a68daf3cb.jpg

ПриватБанк – однозначний лідер серед українських банків. Заснований у 1992 році, на сьогодні він включає понад дві тисячі відділень, має найбільшу мережу банкоматів та терміналів на території України, але головне – йому довіряють мільйони українців, які тримають там свої заощадження. Тож нам усім буде цікаво дізнатися «внутрішню кухню» головного банку країни.

Ця журналістське розслідування, детальний аналіз успіхів та падінь банку від його заснування та до націоналізації у грудні 2016 року. У книзі знайдете сорок ексклюзивних інтерв’ю, цікаві факти про засновників банку, про відкриття перших філіалів та історія кримського дефолту. Андрій Яницький сказав, що «історія ПриватБанку – це історія країни на прикладі однієї компанії». А ще пообіцяв читачам переклад книги української мовою.


Автор: Катерина Ільчук