Гід «Дискосвітом» Террі Пратчетта
Что почитать

Гід «Дискосвітом» Террі Пратчетта

17 Октября 2018 20:48 Book24.ua

Чи багато ви знаєте письменників, як написали понад 50 творів? Декількох найбільш відомих можна й згадати. Рей Бредбері (понад 400, серед яких вірші, оповідання, есеї, романи, повісті), Агата Крісті (більше, ніж 60 детективів, а ще психологічні романи, оповідання і п’єси), Іван Франко (в 1976 році вийшли друком його твори в 50 томах, проте включені туди були не всі, бо ж цензура…), Александр Дюма (весь його творчий доробок помістили в 301 том). І, звісно ж, Террі Пратчетт (який написав більше 70 книг, декілька з яких у співавторстві).


Британський письменник відомий не лише кількістю написаних та виданих творів. В 2003 році 15 творів Террі Пратчетта увійшли в список «200 найкращих книг за версією BBC». Він вважається одним з найталановитіших авторів фентезі, адже створив новий унікальний світ, який тепер обожнюють мільйони – Плоский світ або Дискосвіт.

Це диск, населений різними створіннями, що розміщений на спинах чотирьох слонів, які в свою чергу стоять на спині у величезної черепахи. Він обертається зі швидкістю один оберт раз на кожні 800 днів. Кожен рік поділений на 8 пір року (дві зими, дві весни, два літа і дві осені) і 13 місяців. Тиждень складається із 8 днів.

До циклу творів про життя на Дискосвіті входять: 41 роман (що діляться на 5 основних підциклів і є декілька книг, які не входить в жоден з них), 5 оповідань, 4 карти, 10 довідників та 1 кулінарна книга. Є ще 4 книги «Наука Дискосвіту», написані разом із Яном Стюартом та Джеком Коеном. А окрім цього:

·        За мотивами 4 книг створили комікси.

·        Існує 4 комп’ютерні гри про Дискосвіт.

·        Деякі романи Стівен Бріггз перетворив на п’єси, 13 сценаріїв яких було опубліковано.

·        За сюжетом 7 книг зняли фільми, є також декілька мультфільмів.

Вражає, правда? Як тут не розгубитися і не заблудитися? З чого почати знайомство? Починати можете з будь-якого підциклу, але аби ліпше зрозуміти що й до чого, ми підготували невеличку шпаргалку по творах сера Теренса Девіда Джона Пратчетта.

До підциклу «Ринсвінд» входить 8 романів.

Ринсвінд – єдиний та неповторний у всьому Дискосвіті чарівник-невдаха. Він не може відтворити навіть найпростішого заклинання. І куди б Ринсвінд не подався – всюди натрапить на неприємності та пригоди.


«Колір магії»/ «Цвет волшебства»

kolir-magii.jpgДвоцвіт – перший турист Дискосвіту. Він прибуває із окулярами, іконографом та Скринею у найбільше з усіх портових міст – Анк-Морпорк. За помірну оплату (на думку Двоцвіта і дуже щедру за мірками всіх інших) його гідом погоджується стати дещо недолугий чарівник Ринсвінд. Що їх чекає в місті, де «навіть таргани інстинктивно і безпомилково відчувають золото»?



«Химерне сяйво» / «Безумная звезда»

hymerne.jpgПригоди безталанного Ринсвінда та першого у Дискосвіті туриста Двоцвіта тривають. В кінці попередньої книги вони випали з Диска, проте ось ми зустрічаємо їх майже неушкодженими на перших сторінках твору «Химерне сяйво».

Червона зоря наближається до Диску, а це загрожує його знищенню. Головні герої маю його врятувати світ від катастрофи.



Підцикл «Відьми» налічує 11 книг, п’ять з яких про юну відьмочку Тіффані Болен.

В Дискосвіті відьом так само багато, які і чарівників. Проте вони не мають спеціального навчального закладу, старші обирають здібних молоденьких учениць і навчають їх усьому, що знають самі. А ще відьми дуже рідно використовують магію, надаючи перевагу здоровому глузду та життєвому досвіду. Наприклад, якщо дуже сильно повірити в те, що хтось перетворився на свиню, то так воно і станеться. Дивина та й годі.


«Право на чари» / «Творцы заклинаний»

pravo.jpgНа Диску існує чіткий поділ на магії на «високу чоловічу» та «приземлену жіночу». «Жінки ніколи не ставали чарівниками, – подумала вона. – Це неприродно. Це все одно, що чоловік став би відьмою.» Але все ж таки, що, як в Невидну академію для чарівників, де ніколи раніше не навчалися жінки, спробує вступити дівчинка Ескарина?



«Віщі сестри»/ «Вещие сестрички»

vishchi.jpgПопереджаємо одразу – буде багато алюзій на шекспірівську «Макбет».

Короля Веренцо убили, хоч усім мешканцям повідомили, що то був нещасний випадок. Престол посів злий лорд Шельметь. Жити простим смертним стало зовсім погано: бідність, голод, холод. І тут в гру вступають три відьми – мудра Бабуня Дощевіск (яка не зовсім вміло кермує мітлою), молода Маґрат (яка досі плутає закляття) та весела Тітуня Оґґ (яка іноді вживає забагато алкоголю). Колоритні персонажі, погодьтеся. На Диску вирують шекспірівські пристрасті.


«Ведьмы за границей»

vedmy.jpg

Помирає стара відьма. Вона була хрещеною феєю, тож повинна передати свою чарівну паличку. Вибір падає на молоду та недосвідчену Маґрат, яка до того ж не дуже вірить в силу магії. Тепер вона має врятувати свою похресницю від заміжжя. Але як це зробити? На допомогу приходять вірні подруги – мама Дощевіск та Тітуня Оґґ. Починається подорож відьом закордон, а читачів чекає мандрівка дитячими казками.



До підциклу «Смерть» входить 5 романів, в яких головним героєм є високий скелет Смерть. Але це зовсім не похмурий і страшний персонаж, яким ми звикли його уявляти. Смерть полюбляє рибалити, має коня Бінкі і постійно програє в азартних іграх.

«- Але ж ви Смерть, ви ходите світом і вбиваєте людей.

- Я? Вбиваю? – Смерть явно образився. – Звісно ж ні. Люди гинуть, але це їхній клопіт. А вже після того до справи беруся я. Світ, у якому люди гинули б, та не вмирали, мав би, м’яко кажучи, ідіотський вигляд, правда ж?»


«Морт»

mort.jpgРобота у Смерті непроста, нервова та забирає багато енергії. Тож він не проти трохи відпочити і подумати про прекрасне. Але хто виконуватиме його обов’язки? Смерть вирішив взяти собі в підмайстри Морта – простого сільського хлопця, трохи незграбного в житті, але вправного у ведені господарства. Парубок швидко закохується та співчуває усім людям. Це буде неабияк заважати його роботі, проте ми зможемо добряче посміятися та насолодитися його веселими пригодами.



«Мрачный жнец»

zhnets.jpg

Смерть раптово став смертним. А нового кандидата на цю вакансію ще не знайшли. Помер старий та поважний чарівник, але за його душею ніхто не прийшов, тож він перетворюється на зомбі. Як ви вже зрозуміли – навколо безлад і хаос. Світу терміново треба жнець, який врівноважить сили життя та смерті!



Також є підцикл про варту найбільшого міста «Дискосвіту» Анк-Моркпорта (це 7 романів), 2 твори про листоношу Мойста фон Ліпвіга та декілька книг, які не входять до підциклів («Правда», «Мелкие боги» та інші).

І наостанок, декілька книг, які не входять у «Дискосвіт» (якщо готові пірнути у творчість Террі Пратчетта з головою):

«Кот без прикрас»

«Благие знамения» (у співавторстві з Нілом Ґейманом)

«Бесконечный Марс» (із серії 5 романів «Безкінечна Земля», написаної разом із Стівеном Бакстером)

«Только ты можешь спасти человечество», «Джонни и мертвецы», «Джонни и бомба» (серія про Джонні Максвелла)


Автор: Катерина Ільчук