6 книг для «чомучок»: огляд незвичайних дитячих енциклопедій
Что нового

6 книг для «чомучок»: огляд незвичайних дитячих енциклопедій

1 Декабря 2017 9:25 Book24.ua

Як відповісти на запитання «чомучок»? На всі, напевне, неможливо, але варто спробувати. І в цій непростій місії (розвивати допитливість, фантазію, логічне мислення, здатність дитини до аналізу та синтезу) батькам допоможуть енциклопедії. Ви й не помітите, як минув час, бо разом з дитиною поринете у світ цікавих пригоди та неймовірних фактів.

Серія книг «Маленькі дослідники» від видавництва #книголав – це інтерактивні книги для малят, які хочуть знати все про себе і про світ навколо.


«Маленькі дослідники. Моє дивовижне тіло» Рут Мартін, Аллан Сандерс

22.jpg

Книга точно сподобається малюкам, адже вона про них і про те, що відбувається в їхньому дивовижному тілі. Складні процеси людського організму тут описані простими та зрозумілими словами, а розгортання «віконечок» та розгляд зображень допоможуть всю інформацію запам’ятати. Отож попереду чекає не одна година досліджень.

Навіть назви розділів тут незвичні: Звідки я? Куди зникає їжа? Що робить мій мозок? Як доглядати за тілом? Як я бачу та чую? Чому мені зле? Дитина дізнається, чому в неї є пупок, зрозуміє як відбувається процес травлення. Та, мабуть, найголовніша тема книги – це догляд за тілом. Автори розповіли маленьким дослідникам про те, як дбати за своїм організмом і навіщо це робити. Тут присутні рекомендації, які не завжди виконуються, коли звучать від мами/тата, але які можуть стати зрозумілими, коли Ви зачитаєте їх із яскравої книги.

Навдивовижу корисна книга-подорож організмом людини.


21.jpg«Маленькі дослідники. Світ тварин» Рут Мартін, Аллан Сандерс

Це друга книга із серії «Маленькі дослідники» і ми сподіваємося, що видавництво #книголав на цьому не зупиниться.

З цієї енциклопедії дитина дізнається про рідкісні види тварин, про мешканців пустелі та джунглів, про те, як виживають тварини у Арктиці, про тварин, що живуть на дні океану та на фермі, про рекорди в тваринному світі, про те, чим харчуються різні види. На останній сторінці розповідається про негативний вплив людини на світ тварин.

У книзі є інформація для найвибагливіших маленьких дослідників. Шість розгорток, на яких більше, аніж тридцять «вінонечок-відгорталок». Книга не переобтяжена інформацією, тексту мало, але зображення великі, яскраві та веселі. Світ тварин дивовижний, тож давайте його досліджувати разом!


Ця серія енциклопедій від видавництва BookChef здивує не лише дітей, а й дорослих. Про те, скільки келихів для шампанського було на Титаніку, як спали вікінги на своїх човнах, про те, що було б, якби погода не змінювалася століттями і коли виникли перші носові хустинки. Вражає, правда ж? Спраглим до знань дорослим та дітям варто зазирнути у енциклопедії, про які ми напишемо трішки детальніше нижче.

24.jpg«Ти нізащо не захочеш бути дослідником вікінгів»

Готові поринути у пригоди разом з вікінгами? «Це буде складна та тривала подорож – ти насправді нізащо не захочеш бути вікінгом-першопроходцем!», – так починається книга і наша небезпечна мандрівка, яку краще насправді не втілювати в життя.

Вікінг – означає «піратство» або «розбій». Ваша дитина (і, мабуть, Ви) дізнаєтеся про те, коли і як вікінги відкрили Гренландію та Вінленд, що варто брати з собою у далекі плавання на кораблі (і одна з цінних порад – обов’язково беріть курей та кіз для молока та яєць), як пережити шторм (амулет точно допоможе), як перезимувати на чужій території та уникнути нападів різних племен. Задовго до народження Колумба вікінги побували в Америці. Деякі факти комічні, деякі моторошні, проте цікаві.

Яскраві та достовірні (хоч стилізовані та смішні) малюнки запам’ятаються дитині, і вона із захопленням буде переказувати прочитану в енциклопедії інформацію.


26.jpg«Ти не захочеш жити без екстремальної погоди!»

Погода зробила світ таким, яким він є зараз. І хоч стихійні лиха здатні наробити великої шкоди, але якщо ти дізнаєшся усе про ці явища, то вже ніколи не захочеш жити без екстремальної погоди.

«От якби погода ніколи не змінювалася…» - хочете знати які наслідки можуть бути, якщо така наша мрія стане реальністю? Люди за багато століть пристосувалися майже до всіх природних умов. Цікаво, яким чином? Також в енциклопедії автор розповів про різницю між кліматом та погодою, про те, що зумовлює їх зміни, про користь від екстремальної погоди. А ще в книзі є дані з країнознавства, адже традиційні свята в різних країнах часто пов’язані зі зміною пір року та кліматичними особливостями.

Ця енциклопедії надзвичайно пізнавальна. Прочитана тут інформація точно стане в нагоді на уроках у школі. Але водночас засвоювати нове буде легко та весело!


25.jpg«Ти нізащо не захочеш мандрувати на Титаніку!»

Чи багато Ви знаєте про Титанік? Окрім того, що це найбільший корабель в історії людства і про катастрофу, яка з ним трапилася? Так, є багато художніх та документальних фільмів, книг та статей, але повірте, що ця енциклопедія Вас здивує.

Запрошуємо Вас і Вашу дитину на уявну прогулянку найбільшим у світі лайнером. Зараз 1907 рік, і Ви – це Джозеф Брюс Ізмей. Головний директор пароплавної компанії «White Star Line». І от за один з розкішних обідів ти приймаєш рішення створити такий корабель, якого ще не було до цього. Від ідеї та будівництва до плавання і наслідків.

Уявіть собі, що для спорудження Титаніка найняли 11 300 робочих. Також читач дізнається про те, яка заробітна плата була в працівників, скільки людей загинуло під час будівництва, скільки пасажирів було на кораблі та скільки кілограмів ковбаси завантажили. Багато вражаючих та страшних цифр і фактів. Від келихів для шампанського та виделок для устриць до туалетів та рятувальних шлюпок.

Про подорож, на яку Ви б не відважилися подаватися, знаючи про її наслідки…


23.jpg«Ти ніколи не захочеш жити без нежитю!»

Бувають періоди, коли і дорослі, і діти задають собі одне і те ж запитання: «Навіщо людині ті шмарклі?» (восени або взимку під час застуди промовлене з обуренням). Потім ми звісно ж забуваємо, а от «чомучки» ні, адже їм треба знати про все на світі і факти про шмарклі сюди теж включені. Саме для таких допитливих дітлахів і написана ця енциклопедія.

Що таке слиз і чи це теж саме, що й шмарклі? Яку хворобу раніше рекомендували лікувати сиропом із переробленого слизу? Як він допомагає омолодженню? Яких цілях тварини використовують слиз? А ще схема травлення для кращого розуміння ролі слизу у цьому процесі, факти з історії нежитю (у 1924 році презентували перші одноразові хустинки) та коротенький глосарій (з якого можна дізнатися про значення таких термінів як назальний, слизова оболонка, бактерія та інші).

Отримавши відповіді на всі можливі запитання на цю тему, Ви переконаєтеся, що не захочете жити без нежитю.


Особливість наведених енциклопедій: вони зацікавлять як малят віком 3-4 роки (бо у книгах багато яскравих малюнків та деталей), так і молодших школярів, які вже вміють читати (речення короткі, насичені інформаційно та емоційно).

Автор: Катерина Подзізей