Таємничі історії про особливих людей від Деніела Кіза
Что почитать

Таємничі історії про особливих людей від Деніела Кіза

4 Декабря 2017 16:06 Book24.ua

Деніел Кіз отримав ступінь з психології і читав лекції у найбільших вузах США, але популярність здобув за свій літературний талант, за вміння відчувати, створювати та описувати це на папері. Тож ми підготували для Вас добірку книг автора про особливих людей.


1.jpg

«Квіти для Елджернона» / «Цветы для Элджернона»

2.jpg

Оповідання, яке стало основою для найвідомішого роману Деніела Кіза, було написане 58 років тому. З моменту публікації роману (1966 р.) минуло багатенько часу, проте книга не зникає з книжкових полиць – нові переклади, видання, перевидання та перевидання перевидань з новими палітурками та черговим обговоренням в літературних клубах. Ну Ви зрозуміли… Роман є в багатьох списках «must read» та «10/50/100 найкращих книг», і на те є причини.

Це історія про Чарлі Гордона. Йому 32, він працює прибиральником у пекарні та є одним з найкращих учнів у школі для недорозвинених. Чарлі – розумово відсталий хлопець, який має мрію – стати розумним. Вона здійснилася і Чарлі став генієм. Як? Хлопець погодився на експериментальну операцію по збільшенню інтелекту, яку до цього робили лише лабораторній миші з іменем Елджернон.

Про це все ми дізнаємося із описів самого Чарлі – спочатку хлопець пише щоденник (коротенькі просто та безграмотні записи), а згодом розлогі та детальні звіти. Так читачі прослідковують стрімкий прогрес у розвитку інтелекту Чарлі. З низьким інтелектом, людина освічена, геній, надлюдина, яка постійно щось обчислює, вираховує і вивчає, а ще спогади про прожите дитинство та юність…що ж далі буде з життям Чарлі Гордона? Одного дня він помічає, що інтелект миші погіршується, та й у власних звітах помітний регрес…

«Я радий шо як ви сказали я здобув другий шанс у житті шоб стати розумним бо я багато чого навчився й багато чого побачив на цьому світі бодай на коротку мить… Я не знаю чому я знову став дурний і шо я зробив не так…». Про людяність, соціалізацію, прагнення бути потрібним та значущим, історія про «не такого Чярлі».


3.jpg

«П’ята Саллі» / «Пятая Салли»

4.jpg

Цей роман Деніел Кіз написав за два роки до виходу книги «Таємнича історія Біллі Мілігана» і отримав за нього дві престижні літературні нагороди – премії «Х'юго» та «Неб'юла».

Саллі Портер знайшли на пляжі голою, вона намагалася покінчити життя самогубством, але її врятували трійко п’яних хлопців, що намагалися зґвалтувати. Але Саллі цього всього не пам’ятає. Це вже не вперше Саллі «втрачає час». Вона не знає, де взявся цей одяг у її шафі, як проводить вечори, де пройшла співбесіда на вакансію офіціантки. Це лякає та бентежить жінку, і вона просить про допомогу у фахівця, хоча в дитинстві Саллі думала, що так буває з усіма.

У Саллі Портер – множинний розлад особистості, і попереду її чекає знайомство з усіма жінками, які живуть в її голові, керують її тілом та крадуть її час. Нола – художниця-інтелектуалка, багато читає, аналізує, роздумує. Деррі – весела та життєрадісна дівчина. Белла – сексуальна спокусниця, легковажна співачка. Джинкс – єдина з усіх альтер-его може вбити. Вона жорстока, зла та неврівноважена. Завдання лікаря та пацієнтки – з’єднати чотири особистості та створити п’яту, яка й буде справжньою та єдиною Саллі.


5.jpg

«Таємнича історія Біллі Мілігана» / «Таинственная история Билли Миллигана»

6.jpg

Роман написаний 1981 році і заснований на реальних подіях. У 70-і роки 26-ти річного Біллі Мілігана звинуватили у згвалтуванні та пограбуванні трьох жінок. Він стверджує, що не робив цього, принаймні, він не пам’ятає про це. Останній його спогад – це як він стояв на даху школі і хотів стрибнути вниз, проте це відбувалося 7 років тому. Хто краде час і життя Біллі Мілігана?

Під час розслідування і обстеження з’ясувалося, що у Біллі множинний розлад особистості. Деніел Кіз особисто спілкувався з хлопцем і писав цю книгу за згодою Білллі та ще 24 особистостей, що жили в його голові.

Артур – англієць, інтелектуал, першим здогадався про те, що існують й інші особистості, головний, якщо треба знання та розум. Рейджен – югослав, любить зброю, стає головним, якщо Біллі загрожує небезпека. Адалан – лесбійка, порається по господарстві. Аллен – прекрасний співрозмовник та маніпулятор, єдиний, хто з усіх палить. Це лише короткі характеристики чотирьох, а є ще налякана восьмирічна дитина, торговець наркотиками, трирічна англійка, релігійний еврей та інші. Це - сім’я Біллі Мілігана, і функція в них одна – охороняти та захищати його.

Документальна манера оповіді, жодних суджень і аналізу, лише факти, дані фахівців, уривки із лікарських звітів, цитати з газетних статей та зафіксовані розмови зі звинуваченим.


Персоналізація, складний та довгий шлях становлення людини, як особистості – це один із головних предметів вивчення автора. І в своїх творах Деніел Кіз надзвичайно проникливо передає різноманітні інтелектуальні прояви. Де та тонка межа між звичайним та надзвичайним? Спробуйте відчути самі!

Автор: Катерина Подзізей