Книги, що ґрунтуються на реальних подіях
Что почитать

Книги, що ґрунтуються на реальних подіях

20 Апреля 2017 14:08 Book24.ua
Щодня світ сколихують різноманітні події. Деякі з них щасливі, інші шокують своєю жорстокістю та безглуздістю. Усі вони лишають свій відбиток у історії та серцях людей. Часто автори беруть за основу своїх романів випадки з життя. Ми підібрали книжкові новинки, у яких мова піде про реальні історії. Повчальні, надихаючі сюжети точно не лишать вас байдужими.

1.jpg«Хвиля: повість» Тод Штрассер   

Випадок трапився у звичайній американській школі у 1967 році. Роном Джонс, вчитель історії, витратив тиждень занять одного з класів школи Пало-Альто на спробу осмислити поведінку німецького народу при репресивному націонал-соціалізмі. 

Сюжет
В німецькій гімназії проводиться спеціальний проект: протягом тижня школярі будуть вивчати одну з політичних систем. Учням 10-го класу дістається Автократія – форма правління, яка ґрунтується на необмеженій владі однієї особи. Діти не розуміють, як така кількість людей потрапила під вплив нацистської пропаганди у роки Другої світової війни і не вірять, що повторення диктатури можливе у наші часи. Вчитель історії Райнер Венгер тижневим експериментом вирішив наочно продемонструвати учасникам проекту, що вони дуже сильно помиляються. Експеримент з маніпулювання свідомістю великої кількості людей дуже швидко поширюється, учнів не бентежать дивні умови. За новими правилами вони повинні звертатися до викладача «пане Венгер» замість звичного «Райнер», відповідати на його питання  тільки після дозволу, при цьому вставати і говорити коротко і чітко. Вони повинні носити форму — джинси і білі сорочки. Інформація про експеримент швидко шириться і ряди учасників поповнюються послідовниками, які сліпо виконують вказівки лідера та поступово втрачають індивідуальність. Ті ж, хто вчасно розгледів небезпеку диктаторського впливу, піддаються жорстоким утискам. Рух дістає назву «Хвиля». До чого приведе експеримент, де крайня межа і чи розпізнають її зазомбовані учні, коли Райнер Венгер припинить дослід і які наслідки він матиме – читайте у книжці.

Наслідки експерименту
Експеримент був спонтанним і довгий час залишався невідомим широкому загалу, чому сприяв сором його учасників за свої дії. В кінці 1970-х Джонс опублікував історію експерименту у своїй педагогічній книзі. До цього моменту єдиний опис було зроблено шкільною газетою. У 2008 році на основі книги вийшов фільм «Експеримент 2: Хвиля». А у 2011 році відзняли документальну стрічку, де учасники ділилися спогадами про тогочасні події.

2.jpg«Нэпал - верный друг. Пес, подаривший надежду» Льюис Д. и др.

Історій про дивовижну дружбу людини і тварини відомо чимало. Собака для людини – це вірний друг, захисник, який буде довгий час радувати своєю присутністю, але настане день, коли він піде у кращі світи. Для собаки ж господар – і є усе життя. У тварини вже не буде другого шансу на нового господаря чи кращу долю. Тож варто цінувати і дбати про наших чотирилапих друзів. Адже дуже часто доля підкидає випробування, з якими впоратись допоможуть лише тварини. Так сталося із Джейсоном Морганом – колишнім солдатом військово-повітряних сил США. Історію про дивовижну дружбу розповідає колишній військовий репортер, відомий письменник Деміен Льюїс.

Сюжет
Вже кілька місяців Джейсон балансує між життям і смертю, прикутий до лікарняного ліжка. Життя перевернулося під час спецоперації, яка з тріском провалилася. Відтепер вже ніколи не буде так, як раніше. У час, коли хлопець бореться за життя, підростає цуценя – дивовижний лабрадор, чорний, як смола, добрий та жвавий. Ім’я його – Непал, а призначення – допомагати людям з особливими потребами. Після навчання Пес стане чудовим компаньйоном та вірним другом для того, хто цього потребує. Зустріч прикутого до інвалідного візка, самотнього батька трьох дітей, та Непала перевернула життя Джейсона. До цього змучений болем, виснажений морально та фізично чоловік не міг сподіватися на те, що можна жити повноцінним життям у такому стані. Однак Непалу вдалося зробити неймовірне – допомогти знайти у собі сили для того, щоб стати опорою для своїх дітей, тренером футбольної команди, учасником марафону, бажаним гостем багатьох телепередач і, навіть, Білого Дому. Весь цей час Джейсона супроводжував пес, надихав допомагати людям та розповідати про диво дружби між людиною і собакою.

«У полум'ї: 7 кроків до найяскравішого життя» Джон О'Лірі

3.jpegУ кожної людини в житті трапляється переламний момент, коли земля йде з-під ніг, точка неповернення, ситуація, яка докорінно змінює реальність. Для Джона О'Лірі такий момент настав, коли йому було 9 років. Дитяча забавка – недбалий вчинок, що ненарокм призвів до страшної пожежі, у якій дев’ятирічний Джон отримав опіки майже усієї поверхні тіла та втратив пальці. У полум’ї згоріла не лише його шкіра – згоріло життя, яке планував для себе хлопчик. Відтепер болісна реабілітація, години нелюдських страждань, лікарня – будинок на 5 місяців. Постійним нагадуванням будуть шрами по всьому тілу. Чи можна після цього повернутися до повноцінного життя та забути той страшний день? Джон О'Лірі зумів. І тепер ділиться з усім світом власною сповіддю про силу духу, незламність та прагнення жити, щоб там не сталося.
 

«Повірте, усе прекрасне, що збагатило моє життя, народилося у тому трагічному полум’ї»

Подібне лихо спіткало вже не одну людину. Варто не здаватися. Можна щасливо жити і після таких потрясінь. Джон виніс цінний урок з тієї пожежі. Вогонь не лише відібрав у хлопчика багато, він навчив його жити на повну, цінувати кожен день, оточуючих, мати повагу та співчуття до слабших. Та пожежа повернула життя в інше русло. Саме через неї він визначився з професією, потрапив до коледжа, де зустрів чарівну дівчину Бет, що стала його дружиною і подарувала чотирьох прекрасних діток.

«Ця книга надихатиме вас використовувати силу щоденного вибору, цінність особистого досвіду і силу поставленної вами мети. Вона звільнить Вас, щоб сказати «Так» минулим негараздам, «Так» майбутнім можливостям і «Так» чудовим дарункам кожної миті».