На 5 кроків ближче до мети: як повернути драйв собі та компанії
Статьи

На 5 кроків ближче до мети: як повернути драйв собі та компанії

19 Марта 2018 19:30 Book24.ua
Книжок про мотивацію видано дійсно багато, але якби все написане в них було таким ефективним та дієвим, то чи купували б ми наступну, а згодом ще одну? Мабуть, ні. То що ж нас насправді мотивує?


«Драйв. Дивовижна правда про те, що нас мотивує»

drayv.jpg

Деніел Пікн у своїй книзі зруйнував більшість міфів про мотивацію і успішність та довів, що багато наших переконань є хибними та неефективними у реальному житті.

Мотивація (або драйв) – це сукупність процесів, які спонукають до дії та скеровують поведінку людини. Усім відомі два основні драйви. Перший з них біологічний (мотивація 1.0) – люди та інші тварини їдять, аби втамувати голод, сплять, аби відновити сили і т.д. Другий – Мотивація 2.0 – пов'язаний з методом «батога і пряника», тобто винагород і покарань за певну поведінку. Наприклад, якщо будуть штрафи за спізнення, то більшість буде приходити вчасно, якщо збільшать стипендію, то й вчитися всі будуть старанніше.

Але чому ніхто не розповідає нам про те, що є третій драйв? Мотивація 3.0 передбачає, що насолода від виконання завдання стає винагородою. Це той апґрейд, якого потребує кожен з нас. Це внутрішній запал або ще його називають «стан потоку». Погодьтеся, що не може бути такого, щоб усі знаходили джерело натхнення лише у зовнішніх стимулах.

Отож, хороша новина – всі люди наділені «вродженою схильністю шукати новизни та викликів, розширювати й удосконалювати свої розумові здібності, досліджувати та навчатись».

Наше завдання: знайти те, що справді нас мотивує, зрозуміти, як це використовувати в житті і впевнено крокувати до своєї мети. Деніель Пінк детально пояснив і обґрунтував такий складний процес зрозуміло та просто, описав цікаві дослідження та найголовніше – запропонував безліч практичних порад та стратегій. Ми ж відібрали декілька з них «на пробу».


3 способи, як допомогти собі:

1. «Тест на потік»

Стан потоку – це стан повної включеності в те, чим займаєшся, це задоволення від діяльності, насолода від вкладених зусиль та відчуття завзяття.

Тест триватиме один тиждень. Поставте у своєму ґаджеті 40 нагадувань на абсолютно різні часові проміжки протягом дня. Щоразу, почувши сповіщення, записуйте: де ви зараз знаходитеся, що робите і чи перебуваєте в стані потоку.

Наприкінці тижня проаналізуйте записи і дайте відповіді на такі запитання:

• Коли стан потоку був найпотужнішим? Де ви в цей час були і що робили?

• Як збільшити кількість цих станів? В який час доби це найчастіше відбувалося? Як організувати свій графік, аби потоків було більше?

2. Картки «Наперекір» або «Непрямі стратегії»

Продюсер Браян Ено і художник Пітер Шмідт 43 роки тому опублікувати сто карток з різними стратегіями, мета яких – допомогти подолати ступор, по-новому поглянути на проблему та знайти її вирішення.

Завдання на картках дійсно дивують, ось декілька з них: «Відкинь звичайні інструменти», «Не уникай легкого», «Інформація достовірна?», «Що ти б не робив сьогодні?».

«Ці брейн-бомби є прекрасним засобом для збереження відкритості розуму».

3. Мотиваційний постер

Намалюйте плакат, згенеруйте в онлайн-програмі ідею, знайдіть в спеціальних записниках чи книгах елементи. Але запам’ятайте: плакат має бути особистим, відгукуватися саме вам та постійно нагадувати про вашу мету. Просто та дієво.


2 кроки для мотивації компанії, працівників, групи людей:

1. Гра «Чия це мета?»

Зберіть працівників певного відділу, департаменту або цілої компанії та роздайте їм чисті невеличкі аркуші паперу. Завдання: написати мету компанії. Зберіть їх та прочитайте вголос.

«Це маленьке розслідування дозволить вам зазирнути в самісіньку душу вашого підприємства. Якщо люди не знають, для чого вони роблять те, що роблять, як ви можете очікувати від них, що вони будуть вмотивованими до цього?»

2. «Острівець автономії»

Ця стратегія ще називаються «20% часу» і передбачає, що працівників заохочують одну п’яту частину робочого часу працювати над будь-яким проектом, що їм до душі. Можна почати з 10-відсоткового часу, а це лише 3-4 години на робочий тиждень.

«Створивши цей острів автономії, ви допоможете людям розвивати свої чудові ідеї та перетворите години їхньої пасивності на період продуктивності».

Цю стратегію використовують такі успішніші компанії як «Gmail» та «GoogleNews», тож чому б не спробувати і Вам?

Автор: Катерина Подзізей