Просто про складне: 5 дитячих книг майже у жанрі нон-фікшн
Что почитать

Просто про складне: 5 дитячих книг майже у жанрі нон-фікшн

2 Марта 2018 14:43 Book24.ua

Допитливість – це бажання здобувати знання, вміння насолоджуватися процесом навчання та пізнавати світ навколо. Ця якість притаманна усім нам від народження, а що ж відбувається потім? Так от, щоб малеча була ще більш допитливою, кмітливою та ініціативною, дорослі мають їй допомогти. Це просто – відповідайте на каверзні запитання дітей та заохочуйте їх дізнаватися ще більше, а книги допоможуть розповісти просто про складні поняття.


таємний ключ до всесвіту.png «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Гокінґ Стівен, Гокінґ Люсі

Книги із серії про Джорджа – це пригодницькі романи, фантастика та водночас твори у жанрі нон-фікшн. Як таке можливо? Всесвітньо відомий астофізик та вчений Стівен Ґокінг все життя присвятив дослідженню таємниць Всесвіту та популяризації науки, а у його доньки Люсі десять років тому з’явилася ідея написати книгу ще й для дітей.

Головний герой книги – хлопчик Джордж. Його батьки намагаються вести екологічний спосіб життя, бо вважають, що «технології захоплюють світ». Вони відгородили хлопчика від негативних впливів техніки та наукового прогресу, самі не користуються пральною машинкою, не мають автомобілів, телефонів та телевізорів. А Джордж найдужче за все мріє про комп’ютер. Одного дня хлопець зайшов на «заборонену територію» – до сусідського саду. Там він познайомився із дівчинкою Енні та її татом Еріком, який виявився винахідником. Саме він і відповідає на безкінечні запитання Джорджа, терпляче та доступно пояснює основні закони фізики на зрозумілих прикладах. Разом вони відправляються у мандрівку Всесвітом на астероїді. «Наука – неймовірно цікава штука, що допомагає нам зрозуміти довколишній світ та його чудеса», готові переконатися?


скарби космосу.png«Джордж і скарби космосу» Люсі Ґокінг, Стівен Ґокінг

Джордж та Енні тепер справжні друзі, та й їхні батьки здружилися. Здається, мама і тато хлопчика зрозуміли, що наукові досягнення важливі та здатні покращити життя людей. Але винахіднику Еріку запропонували нову роботу, тож їхня сім’я готується до переїзду. Енні в розпачі, їй необхідна допомога та підтримка друга, адже вона ось-ось здійснить власне відкриття і дізнається: чи є життя на інших планетах?

Маленький читач відкриє надзвичайно багато цікавих фактів, які здатні здивувати навіть дорослого. Наприклад, чи знаєте Ви, що один рік на Венері дорівнює 224,7 земних діб? Про рух світла в космосі, про електромагнітне поле, про планету, схожу на Землю, про кількість зірок у Галактиці – це лише частина тієї інформації, яку Ваша дитина почерпне із цієї книги. Але це буде не звичайне навчання, а захоплива космічна мандрівка.


великий вибух.png«Джордж і Великий вибух» Люсі Ґокінг, Стівен Ґокінг

Третя книга про дослідження космосу Джорджем та його подругою Енні. Цього разу вони вирушать у мандрівку на Місяць, зазирнуть всередину адронного колайдера та врятують батька Енні, винахідника Еріка, його колег і навіть більше – людство. Від чого? Від Великого вибуху, ясна річ.

Як з’явився Всесвіт? Як прослідкувати усю його історію до Великого вибуху? «Теорія всього» – що воно таке? Як діє закон всесвітнього тяжіння? Після прочитання книги на ці та багато інших запитань Ваша дитина з легкістю зможе відповісти.


пес на ім’я мані.png«Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей» Бодо Шефер

Чи це художня книга? Так. Але в ній про бізнес? Так. Бодо Шефер написав захопливу повість для дітей, в якій пояснюються основі поняття про гроші та комерцію.

Дівчинка Кіра – головна героїня твору – давно мріяла про песика, але і житло в них орендоване, і доглядати за ним дорого, та й взагалі у сім’ї все завершувалося розмовами про гроші, а якщо точніше – то про їх відсутність. «Мані, мані, мані… Усе залежить тільки від грошей!», – часом наче заклинання повторював тато. Одного дня вони знаходять білого пораненого лабрадора під дверима і починають за ним доглядати. Як виявилося, песик відгукується на ім’я Мані (що перекладається як «гроші» з англійської). Кіра та лабрадор стали справжніми друзями, а згодом він став ще й вчителем дівчинки: давав корисні поради про розподіл кишенькових грошей, повчав як витрачати з розумом та як економити, аби прагнення здійснилися. А ще, завдяки собаці, дівчинка почала складати списки бажань та обдумувати способи їх досягнення, навчилася визначати пріоріитети, зробила карту мрій для візуалізації та завела журнал досягнень. Вражає, правда? У книзі насправді ще багато порад, які стануть у пригоді й дорослим, якщо ті готові навчатися та вдосконалюватися разом із дітьми. А ігрова манера оповіді дозволяє малечі засвоїти основи фінансової грамотності без нудних правил та повчань.


Кіра і таємниця бублика.png«Кіра і таємниця Бублика» Бодо Шефер

Продовження історії про дівчинку та лабрадора Мані, але ця книга не про гроші, а про формування найкращих рис дитячого характеру.

Кіра виконувала всі рекомендації: заощаджувала кошти та розумно розпоряджалася ними, ще й батьків навчила планувати грошові надходження і витрати. Завдяки наполегливості, до мрії рукою подати. А найзаповітніше бажання дівчинки – полетіти у Каліфорнію. Але з’являються деякі перешкоди, які необхідно подолати.

Маленький читач, поринувши у пригоди разом із дівчинкою Кірою та її мудрою собакою, дізнається про сім кроків, які допоможуть у досягненні будь-яких цілей в житті. Це основні риси характеру, які має сформувати у собі Кіра і усвідомити їх важливість. Ось декілька з них: бути вдячним, допомагати людям, брати відповідальність за свої вчинки та їх наслідки.

«…Життя – це подорож, яка веде нас лише вперед. Спочатку більшість людей роз’їжджаються на всі боки – вибудовують своє кільце бублика: відвідують школу, шукають роботу, винаймають або купують помешкання, беруть у кредит авто, заощаджують гроші або їх інвестують… Згодом, певної миті, подорож заводить декого з людей усередину себе, і вони концентруються на формуванні свого характеру. Це – дірка від бублика, його осердя».


Автор: Катерина Подзізей