Від енциклопедії-путівника по фантастичному до пародійно-детективних новел: знайомимося з творами Хорхе Луїса Борхеса
Что нового

Від енциклопедії-путівника по фантастичному до пародійно-детективних новел: знайомимося з творами Хорхе Луїса Борхеса

31 Августа 2017 15:19 Book24.ua

Напередодні цьогорічного Львівського книжкового форуму видавництво Старого Лева представило одразу дві новинки одного автора – це «Книга вигаданих істот» та «Шість головоломок для дона Ісидро Пароді». Задля справедливості відмічаємо, що друга була написана у співавторстві з А. Б. Касаресом.

Хорхе Луїс Борхес – це знане ім’я у світовій літературі, та чи буде читач заінтригований? Дізнайтеся далі у огляді.


knyga_vygadanyh_istot_1.png«Книга вигаданих істот»

Часто, насолоджуючись творами жанру фентезі, містики або казками, ми знайомимося з фантастичними звірями, однак чи легко нам їх уявити? Популярних та екранізованих – не складно, але як щодо рідкісних? На допомогу читача приходить саме ця енциклопедія вигаданих істот, яка підсилює візуалізацію та враження від героїв!

Авторський бестіарій вражає географічним охопленням: тут і скандинавська, і грецька, і китайська міфології, герої легенд з США, Чилі та інших країн, а також створіння, які були вигадані відомими письменниками (Францом Кафкою, Льюїсом Керролом, Едгаром Алланом По). Тут зібралась відбірна магічна компанія: серед переліку персонажів можна знайти ельфів, фей, мінотаврів, Чеширського кота, фенікса, єдинорогів та багато-багато інших. Їх детальний опис розкриває читачеві уявлення про характер, середовище існування, зв'язок з іншими істотами, походження та зовнішній вигляд. Письменник розповідає місцями коротко, а місцями обширно, залишаючи простір для більш детального вивчення і даючи посилання на джерела.

Можна впевнено сказати, що цей посібник літератури не лише художній, а дещо своєрідно-науковий. Знання про вигаданих істот обов’язково знадобляться у наступних книжках, які Вам доведеться читати, і вони допоможуть уяві намалювати образи та внести цікавинку.


golovolomok_1.png«Шість головоломок для дона Ісидро Пароді»

Насамперед варто відзначити, що очікувати від книги класичного детективного сценарію, на кшталт творів Агати Крісті або Артура Конан Дойля, не варто. Однак присутній кримінальний сюжет шести новел, переплетених між собою, містить загадкові справи. Другорядні персонажі, як ниточки, пов’язують частини, адже підозрювані однієї оповіді стають жертвами у наступній, і т.д. Проллє світло та знайде винних лише головний герой – дон Ісидо Пароді – перший сищик, який і сам знаходиться у в’язниці. Його приймальня – міська тюрма Буенос-Айреса, його особистий кабінет – камера 273. Та детективна складова твору більш схожа на пародію жанру: автор висміює типові кліше, застосовує хід із розв’язкою наприкінці новели та розбавляє діалоги роздумами, філософськими висловами і гумором. Поціновувачі світової та латиноамериканської класики та інтелектуали, що прагнуть познайомитися з чимось особливим та незвичайним, будуть у захваті!


У підсумку, перед Вами опиняться 2 зовні схожі книжки, однак сюжети та історії будуть зовсім різними. Інтригуючими, цікавими, детективними, казковими, міфічними та потаємними. Гарних вражень!