Огляд "Століття Якова" - найкращого роману десятиріччя
Что почитать

Огляд "Століття Якова" - найкращого роману десятиріччя

23 Августа 2017 12:22 Book24.ua

11111.png«Століття Якова»

Відомий письменник Володимир Лис невдовзі випустить новий збірник есе та новел під назвою «Місяць, обмитий дощем». І поки критики пророкують книзі неймовірний успіх, ми пропонуємо прочитати роман автора, який вже заслужив читацьку любов та звання найкращого за десятиріччя. Сьогоднішнім "особливим гостем" нашого огляду вибрано «Століття Якова».

Цей надзвичайний твір став відомим широкому загалу після участі у «Гранд-Коронації», яка проводилась в рамках ювілейного конкурсу «Коронація слова - 2010». Беззаперечне та одностайне рішення журі принесло роману Гран-прі, а ім’я Володимира Лиса викарбувалося поряд з іменами метрів української літератури.

Сюжет розповідає нам про Якова – поліського українця, який за свій вік пережив владу п’яти держав: Російської імперії, Української народної республіки, Польщі, гітлерівської Німеччини та Радянського Союзу. Свою ж старість він зустрічає вже у незалежній Україні, озираючись на весь пережитий досвід. Спомини чоловіка та події у реальному часі склалися у три сюжетні площини. Перша лінія – життя протягом останнього столітнього року, друга – за п’ять років до того, як головний герой рятує наркоманку Олену, і третя – протягом усього двадцятого століття.

Художню прозу прикрашає та довершує вживання справжнього західнополіського діалекту, який і до цього часу можна почути на території Волині та частково на Рівненщині. Епос-біографія наповнені драмою, особистими трагедіями, війною, любов’ю, переживаннями за долю коханих, близьких, а також спогадами про полон. Цей твір насичений лірикою та складними психологічними моментами, які наповнюють читача та спонукають пережити разом з героями усі життєві повороти.

Сучасна українська література – це привід для гордості. Переконайтеся самі, адже «Століття якова» - це яскравий представник, який обов’язково варто прочитати та яким дійсно можна пишатися!