Вони прийшли, щоб залишити свій слід: 4 надихаючих історії успіху. Частина 2
Статьи

Вони прийшли, щоб залишити свій слід: 4 надихаючих історії успіху. Частина 2

10 Августа 2018 11:17 Book24.ua

Як їм вдалося завоювати наші серця? Як створити бізнес з нуля? В чому секрет успіху успішних компаній?

Продовжуємо надихатися історіями мега-брендів та дізнаватися про шлях, який пройшли відомі компанії. В попередній статті ми писали про IKEA, «Ашан», Приватбанк, Uber, Zara та Airbnb, тепер нас чекає подорож у світ iPhone, Zappos, Pixar та Google. 


«Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення і мрії» Тоні Шей

dostavka-shchastya.jpg

«Zappos не зможе розвиватися, якщо ми самі не будемо рухатися вперед», - таким принципом керується власник взуттєвого інтернет-магазину Тоні Шей. Як всього через кілька років з маленького стартапу Zappos став компанією, що заробляє мільярд в рік? Просто вони знали, щастя – це робити людей щасливими.

Це компанія з дивовижною корпоративною культурою та індивідуальним ставленням до кожного (як до клієнта, та і працівника). «Люди говорять, що бояться йти на роботу в понеділок зранку тому, що вони залишають частку себе вдома. Чому б не спробувати заохотити працівників перенести усі їхні таланти на роботу, і дати винагороду їм не за те, що вони щось роблять як інші, а за інноваційність, винахідливість, креативність, відкритість та готовність братись за нове?»

Тоні Шей не написав формули успіху для власників інтернет-магазину, проте він описав свій шлях, на якому було багато невдач, поразок та зрад. Але хіба гра не варта ризику? 


«Девайс №1: Таємна історія iPhone» Браєн Меркант

iphone.jpg

Смартфони повністю захопили світ, а ми цього навіть не помітили. Ми настільки звикли носити його з собою і постійно мати доступ до інтернету, соціальних мереж, прогнозів погоди, карт, перекладачів, ігор, фото- та відеокамер, що майже не помічаємо цього. А почалося все 9 січня 2007 року, коли Стів Джобс презентував революційний пристрій під назвою iPhone. Хоча ні, адже почалося все задовго до цієї події…

Apple – найвідоміший та найдорожчий у світі бренд. У липні 2018 року вартість компанії сягнула 1 трильйон доларів. Її працівники не люблять розповідати про процес створення своїх продуктів та їх запровадження на ринок. Не відомо, що є причиною: можливо вони бояться виказати якісь корпоративні таємниці? А, може, це тому, що хоча iPhone – продукт безперечно революційний, однак Apple не створив нічого нового. Адже GPS, Siri, сенсорний дисплей та рідкокристалічний метал – винаходи інших науковців.

Журналіст Браєн Меркант отримав унікальну можливість взяти інтерв’ю в окремих інженерів, дизайнерів та інших працівників компанії, побував у Китаї, Чилі, Парижі та Болівії. І тепер таємна історія iPhone стане відомою всім.   


«Планета Pixar. Моя неймовірна подорож зі Стівом Джобсом у створення історії розваг» / «Pixar. Перезагрузка. Гениальная книга по антикризисному управлению» Лоуренс Леві

pixar.jpg

Історія Pixar почалася з мрії…про комп’ютерну анімацію. «Історія іграшок», «У пошуках Немо», «Суперсімейка», «Тачки», «Відважна» та багато інших вже культових мультфільмів, про які ви точно чули і скоріше за все бачили. Ми захоплюється мультфільмами їхнього виробництва, рекомендуємо їх своїм друзям, поспішаємо у кінотеатри на прем’єри. Любов мільйонів дітей – це, мабуть, їхнє найбільше досягнення.

Як працює компанія? Як у Pixar долають труднощі? Що робити, коли починається криза ідей? Як запровадити інновації? Лоуренс Леві відверто, не приховуючи деталей конфліктів чи непорозумінь, описав всі внутрішні процеси компанії.

В цих книгах можна прочитати детальну біографія власника компаній Pixar та Apple Стіва Джобса:

«Стів Джобс. Біографія засновника компанії Apple»

«Стів Джобс: людина, яка мислила по-іншому»


«Как работает Google» Ерік Шмідт, Джонатан Розенберг

google.jpg

Ця книга – це історія одного з найуспішніших стартапів. Зараз Google – це компанія вартістю у 500 мільярдів доларів (на другому місці після Apple), це найбажаніший працедавець (більше 50 тисяч людей називають місцем своєї роботи Google), зрештою, це найвідвідуваніший сайт у світі (після Facebook).

Керівники Google відмовилося від традиційних методів управління, намагаючись натомість зацікавити якомога більшу кількість людей з нетрадиційним мисленням: «Задача руководства заключается не в минимизации рисков или предотвращении неудач, а в создании среды достаточно устойчивой, чтобы принимать возможные риски и мириться с неизбежными ошибками».

Головний виконавчий директор Google у 2001-2011 роках Ерік Шмідт та віце-президент Джонатан Розенберг розповіли історію Google. Вони виділили основні етапи розвитку компанії, а також пояснили, які труднощі можливі на кожному з них, написали про підбір працівників, їхнє заохочення та мотивацію. Книга буде особливо корисна для керівників та топ-менеджерів.

Якщо хочете дізнатися про компанію Google якомога більше інформації, пропонуємо наступні книги:

«Робота рулить! Уроки Google: правила гри у команді мрії»

«Создавая инновации. Креативные методы от Netflix, Amazon и Google»


Автор: Катерина Ільчук