Встигнути все: 6 порад із книги «Я знаю, як їй все вдається»
Статьи

Встигнути все: 6 порад із книги «Я знаю, як їй все вдається»

5 Сентября 2018 0:14 Book24.ua

Лора Вандеркам – відома американська блогерка, мама чотирьох дітей, авторка шістьох книг, Ted-спікерка, журналістка таких відомих видань як The New York Times, The Wall Street Journal, Fortune та ін., а ще регулярно проводить тренінги про ефективне планування часу. Вона переконана, що «кожен має змогу “мати все”». Книга «Я знаю, як їй все вдається. Тайм-менеджмент успішних жінок» - про те, як крок за крок впорядкувати своє життя та поєднати кар’єру і сім’ю.

ya znayu.jpgЕкспертка з «усього-встигання» пише «про “хороше життя” крізь призму часу, бо життя вимірюється годинами. Те, як ви його проживаєте, - це насправді те, як ви витрачаєте 8 760 годин, що становлять один рік, та 700 тисяч годин, із яких складається життя: на полуничному полі, біля дитячого ліжечка або за роботою, незалежно від того, важлива вона чи ні».

Ця книга для вас, якщо:

→ ви досі переконані, що неможливо мати все і одразу;

→ у вашому житті безлад і ви розриваєтеся між роботою, дітьми і чоловіком;

→ ви хочете дізнатися більше про стратегії, які обирають успішні жінки у своєму житті;

→ ви прагнете дізнатися, як правильно розподіляти пріоритети;

→ ви шукаєте ефективних порад із тайм-менеджменту.

Лора Вандеркам у книзі опирається не на божевільні та відчайдушні історії, а на математичні дані. Більшість із нас не знає, скільки часу насправді присвячує чомусь. В сучасному світі всі звикли жалітися (чи то хвалитися) зайнятістю та «нічого-не-встиганням», проте це базується лише на емоціях. Тому авторка попросила жінок, які заробляли на той момент понад 100 000 доларів на рік та мали хоча б одну неповнолітню дитину, протягом тижня заповнювати щоденники часу – таблички, де треба фіксувати кожні 30 хвилин, описуючи свої дії словами (наприклад, перевіряю пошту і відписую на листи, готую сніданок та збираю дітей до школи, робоча нарада, обід з колегою і т.п.). За основу дослідження Лора Вандеркам взяла 143 тижневі хронометражі, тобто проаналізувала 1001 день жінок, які «мали все і одразу».

Книга поділена на три частини, як наше життя на три основні елементи мозаїки:

1. Робота (як люди проводять свій робочий час та як ним «жонглювати» так, щоб встигати більше, скільки годин ми насправді працюємо).

2. Дім (де знаходити час для контакту з дітьми та партнерами, як організувати домашні справи та побут).

3. Я (як успішні жінки «викроюють» час для себе: коли спати, займатися спортом, бачитися з подругами; як отримувати більше насолоди від відпочинку та як використовувати маленькі «віконця» вільного часу ефективно).

Ми підготували кілька порад із книги. Хочете дізнатися, як їм все вдається?

Порада №1. У вас 168 годин, аби встигнути все.

Не потрапляйте у поширену пастку «24 годин», адже насправді ви маєте цілий тиждень на всі справи. Це 168 годин або аж 10 080 хвилин. «Якщо ви працюєте 50 годин та спите 8 годин уночі (тобто 56 годин на тиждень), у вас залишається 62 години на все інше. Якщо ви працюєте 60 годин на тиждень та спите 8 годин за ніч, це лишає вам 52 години на все інше».

Порада №2. Плануйте у п’ятницю.

А ви знали, що більшість людей вважає найпродуктивнішим днем тижня вівторок? Чому не понеділок? По-перше, багато людей завершують в цей день розпочате наприкінці минулого тижня. По-друге, більшість людей чекають аж до понеділка, щоб спланувати свій тиждень. Якщо врахувати, що в п’ятницю ми знижуємо темп роботи і працюємо ефективно меншу кількість годин, а у понеділок лише плануємо свій час і домовляємо про зустрічі, то залишається три дні для активної роботи.

«Якщо ви хочете працювати помірковану кількість годин на тиждень та досягати при цьому успіху, слід оптимізувати доступний робочий час». Як це зробити? Спланувати тиждень до його початку. Авторка зазначає, що «п’ятничне планування робить малоефективні денні години корисними».

Порада №3. Будьте гнучкими.

Якщо хочете, щоб робота та особисте життя співіснували, то облиште стереотип про те, «є час для роботи, є час для відпочинку». Можна піти з роботи о 16.00, якщо у вашого сина спортивне змагання, а потім попрацювати з дому з 19.00 до 21.00. Якщо у вас важливі робочі зустрічі ввечері, то ви можете з’являтися в офісі пізніше і це дасть вам можливість провести декілька додаткових годин з чоловіком.    

Порада №4. Плануйте домашні вечори.

Ми часто не зважаємо на те, що вечори у будні дні після роботи можуть давати радість та натхнення. Якщо ви повертаєтеся о 19.00 додому, то маєте тригодинний відрізок часу. Лора Вандеркам вважає, що домашня активність заслуговує на таку саму увагу, як і робоча. Що можна запланувати на цей час, окрім перевірки домашніх завдань та пункту «телевізор і ліжко»? Безліч. Ось декілька: спільне читання вголос після вечері, настільні ігри, щось пекти разом, сімейне малювання/розмальовування, складання пазлів, вибратися на вечерю в якийсь заклад, сходити в кінотеатр.

«Якщо ви взагалі не хочете нічого робити, пам’ятайте, – коли у вас є малі діти, ви не можете нічого не робити. Чимось ви точно займатиметесь, але це «щось» може приносити задоволення».

Порада №5. Оцінюйте скільки часу займе певна справа.

Люди неправильно оцінюють ті обсяги завдань, які беруть на себе, тому згодом обмежують себе в чомусь іншому. «Коли йдеться про час, то завжди мається на увазі певний його ліміт. Якщо наш ресурс часу дуже обмежений, ми маємо приймати такі рішення, що дадуть змогу оптимізувати цей обмежений ресурс». Перший крок до цього – фіксувати, на що ми витрачаємо свій час. Почніть вести щоденник часу і ви зрозумієте, чому постійно не встигаєте в понеділок на роботу і чому не вистачає часу на читання дітям казки перед сном.

Порада №6. Використовуйте навіть найменші «віконця» вільного часу.

Що ми робимо зазвичай, коли є декілька вільних секунд/хвилин? Найчастіше перевіряємо електронну пошту та соціальні мережі. Ось декілька кращих та ефективніших варіантів:

·   за 5 хвилин можна прочитати з дитиною книжку або вивчити коротенький віршик;

·   ведіть щоденник;

·   напишіть чоловікові або дітям смс-повідомлення про те, як ви їх любите та цінуєте;

·   заведіть файл для ідей та заповнюйте його у такі хвилинки;

·   читайте (майте завжди з собою книгу або перелік корисних статей/блогів, які можна читати в дорозі, у черзі, в ліфті, на ескалаторі).


Автор: Катерина Ільчук