Жива легенда. Ліна Костенко
Что почитать

Жива легенда. Ліна Костенко

20 Марта 2017 17:48 Book24.ua

19 березня Ліна Костенко відсвяткувала свій день народження. Поетесі виповнилося 87 років. Ліна Костенко – людина з чіткою життєвою позицією. Ще у радянські часи вела активну діяльність у десидентському русі. Всі вчинки письменниці диктувала совість. Так у 1968 році, не зважаючи на ризик утисків зі сторони влади, написала листи, у яких захищала честь В'ячеслава Чорновола після наклепу в газеті "Літературна Україна". Цей сміливий вчинок приніс їй довгі роки замовчування в пресі.

«Маруся Чурай» (1987 р.) - роман у віршах, який приніс письменниці Шевченківську премію. Після цього майже 20 років мовчання. І ось в 2010 шанувальники з непідробним інтересом зустріли "Записки українського самашедшего" – прозову книжку.

"Політичної біжутерії не ношу" – з цими словами Ліна Василівна відмовилась від звання Героя України. Як справжня письменниця, вона впевнена, що головна мета письменника – писати. Твори Ліни Костенко вивчають у школах, університетах, вони вже стали класикою та щиро полюбились українськими читачами.

Творчий доробок поетеси вагомий. Але ми вирішили зупинитись на наступних виданнях Ліни Костенко та детальніше про них розповісти.


«300 поезій»

300 поезій.jpg

«300 поезій» - збірка Ліни Костенко, куди увійшли вірші різних періодів творчості: від ранніх до сучасних поезій. Також у книжці ви знайдете уривки з романів та поем.

Якщо ваша душа прагне краси та естетичного задоволення – варто взяти до рук «300 поезій». Проникливі вірші задівають найпотаємніші струни душі. Поезія, яка прагне літати високо в небі – так можна охарактеризувати збірку «300 поезій».


«Записки українського самашедшого»

записки.jpg

«Записки українського самашедшого» - повернення Ліни Костенко на літературну арену після 20-річної паузи, а також перший прозовий твір. За жанром – роман. Головний герой – програміст, якому попри високу кваліфікацію доводиться займатися обслуговуванням комп’ютерів. На тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. Від його імені ведеться розповідь. У сучасному світі настали часи, коли між людьми повисла прірва відчуження. Він прагне подолати її, налагодити зв’язок між чоловіком і жінкою, родиною і професією, між Україною і світом. За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» — насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики.

Роман одразу ж після видання став бестселером. Перший тираж накладом 10 тисяч був розкуплений прихильниками за два тижні. Ліна Костенко працювала над створенням роману близько 10 років.