10 книг про все на світі: від Великого вибуху і динозаврів до тероризму та спонтанних покупок
Что почитать

10 книг про все на світі: від Великого вибуху і динозаврів до тероризму та спонтанних покупок

16 Ноября 2018 15:19 Book24.ua

Ми обрали для вас десять книг, які розширять ваш кругозір. А ще допоможуть розібратися у теоріях виникнення людства, у фізичних поняттях та в людському організмі, подумати про минуле, теперішнє і майбутнє цивілізації та робити будь-який життєвий вибір більш раціонально (наскільки це, звісно, можливо). 


«Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів до космосу» Білл Брайсон

1.jpgЗатятий мандрівник Білл Брайсон знає, як пояснити теорію Великого вибуху так, аби зрозуміли діти, а про зникнення динозаврів розповісти цікаво для дорослих. В цій книзі справді коротко про все: про Сонячну систему, про молекули та атоми, про Айнштайна та Дарвіна, про атмосферу та тропосферу, про льодовики та склад планети Земля.

Цікаво знати:

«Середня відстань між будь-якими двома цивілізаціями становитиме, як вважають, принаймні 200 світлових років. Це означає насамперед те, що навіть якщо ці інопланетяни знають, що ми тут є, і якимось чином можуть розгледіти нас в свої телескопи, вони бачать світло, яке залишило Землю 200 років тому. Тож бачать вони не нас із вами. Вони спостерігають за Французькою революцією і Томасом Джефферсоном, а також за диваками в шовкових панчохах і напудрованих перуках.» 

«Теория всего. От сингулярности и до бесконечности: происхождение и судьба Вселенной» Стівен Гокінг

2.jpgКнига містить сім лекцій про історію Всесвіту від одного з найвідоміших астрофізиків та геніального популяризатора науки Стівен Гокінга. Ілюстрації, схеми, пояснення незрозумілих термінів та теорій, описи найважливіших відкриттів. Чорні діри, Великий вибух, інші виміри та планети, нейтронні зірки – скільки ж прекрасного та незбагненного навколо нас!

Цікаво знати:

«В бесконечной Вселенной каждая точка может считаться центром, поскольку по любую сторону от нее находится бесконечное число звезд.» 

«Чи може бджола вжалити бджолу» Джемма Харріс

3.jpgДіти задають неймовірно багато запитань, які дивують, бентежать, спантеличують. Але хіба лише вони? Дорослим теж в голову приходять дивні думки, припущення і запитання, але буденні проблеми швидко їх витісняють. «От якби можна було одразу отримати відповіді експертів…», - подумала одного разу Джемма Харріс, а щоб ідея не пропала даремно, вона створила книгу, де спеціалісти з майже усіх сфер пояснюють найрізноманітніші явища та процеси. Після її прочитання ви будете знати, чому сеча жовта, як корови забруднюються повітря, звідки беруться вітри та океани, а ще багато-багато всього іншого.

Цікаво знати:

«На сьогоднішній день існує близько 387000 відомих видів жуків. Люди почали називати і класифікувати види належним чином лише близько трьохсот років тому і відтоді близько 1,5 мільйона видів тварин були описані і названі.» 

«21 урок для 21 століття» Ювал Ной Харарі

4.jpgДослідження ізраїльського історика Ювала Ноя Харарі не залишить байдужим нікого, адже тема майбутнього є актуальною як ніколи. Чи можуть наші діти або внуки залишитися без роботи через автоматизацію усіх галузей виробництва? Що станеться з екологією планети? Чи все ще існує загроза вибуху атомної бомби? Що небезпечного в розвитку штучного інтелекту? Автор не дав однозначні відповіді на жодне із запитань, відповіді треба знати самостійно.

Цікаво знати:

«Починаючи з 11 вересня 2001 року, щороку терористи вбивали близько п’ятдесяти осіб у Європейському Союзі, десяти осіб у США, семи – у Китаї й до двадцяти п’яти тисяч загалом на земній кулі (переважно в Іраку, Афганістані, Пакистані, Нігерії й Сирії). На противагу цьому щороку в дорожніх катастрофах гине близько 80 тисяч європейців, 40 тисяч американців, 270 тисяч китайців, а всього на Землі – 1,25 мільйона осіб. Від діабету й підвищеного рівня цукру помирає до 3,5 мільйона осіб щорічно, а від забруднення повітря – близько 7 мільйонів. То чому ж ми боїмося тероризму більше, ніж цукру, й чому уряди програють вибори через спорадичні терористичні атаки, а не через хронічне забруднення повітря?» 

«Цивілізація. Як захід став успішним» Ніл Ферґюсон

5.jpgЗахоплива подорож у світову історію та скрупульозний аналіз 600 років зародження і формування цивілізації. Дослідження британського історика про те, як Захід став панувати у світі. Чим культура в країнах Європи відрізняється від Східних традицій і як це може впливати на домінування? Етика, конкуренція, політика, свобода слова, наука – про подібність і відмінність між Заходом і Сходом.

Цікаво знати:

«Друкарський верстат із “рухливим” (набірним) шрифтом традиційно приписують Німеччині XV століття. Насправді, його винайшли ще в ХІ столітті у Китаї. Папір теж з’явився в Китаї задовго до його появи на Заході, як і паперові гроші, шпалери та туалетний папір.» 

«Занепад влади» Мойсес Наїм

6.jpgВенесуельський політик та журналіст пропонує нам зазирнути за лаштунки цивілізації і подивитися, хто насправді керує світом. Це одна з тих книг, після прочитання якої ви будете видитися на світ інакше. Автор проаналізував політичні процеси різних країн, описав процес занепаду влади та пояснив, на що це може вплинути на майбутнє.

Цікаво знати:

«За інформацією Світового банку, з 2005 по 2008 рік частка людей, які живуть у крайній бідності (ті, чий денний дохід не перевищує 1,25 доларів США), у країнах від Екваторіальної Африки до Латинської Америки й від Азії до Східної Європи, знизилася – вперше за весь період існування статистичних даних про світову бідність.» 

«Мікроби гарні та не дуже» Джессіка Снайдер Сакс

7.jpgНауковці так довго були зосереджені на хвороботворних бактеріях, що тільки нещодавно зайнялися дослідженням корисних мікробів. А їх ж так багато, вони всі дуже потрібні, більше того – без них неможливо уявити наше життя!

Авторка взялася за надскладне завдання – простою та зрозумілою мовою розповісти про нашу спільну з бактеріями еволюцію. У книзі знайдете багато цікавих досліджень, несподіваних відкриттів, прикладів та веселих історій.

Цікаво знати:

«Зазвичай найперше занесення бактерій у рот немовляти містить чималу порцію лактобацил, присутніх у пологових шляхах матері. З першим ковтком грудного молока до цих лактобацил долучаються мільйони біфідобактерій… До середини дитинства різноманіття бактерій у здоровому роті перевищує сто видів з можливих п’ятисот-семисот, а їхня загальна кількість іноді сягає 10 мільярдів організмів (більше за людське населення світу).» 

«Передбачувана ірраціональність» Ден Аріелі

8.jpgДен Аріелі – визнаний у світі експерт з поведінкової економіки – вважає, що всі ми мислимо ірраціонально. Як ми здійснює покупки в супермаркеті? Як обираємо телевізори та мобільні телефони в інтернет-магазинах? Він провів безліч експериментів, а результати описав у цій книзі.

Цікаво знати:

«… щороку крадіжки працівників та шахрайство на робочому місті оцінюють приблизно в 600 мільярдів доларів. Ця сума суттєво вища, ніж загальний збиток від пограбувань зі зламанням, крадіжок автомобілів та інших грабунків (які становили приблизно 16 мільярдів доларів 2004 року); це набагато більша сума, ніж та, яку всі професійні злочинці в Сполучених Штатах здатні вкрасти за життя…»

 

«Невидимий вплив. Приховані сили, які формують поведінку» Йона Берґер

9.jpgЩе одна книга, як руйнує міф про людську раціональність. Уявіть, навіть місце для парковки ми не обираємо самостійно. Йона Берґер не лише пояснив, чому так відбувається, а й дав поради, як уникати таких впливів.   

Цікаво знати:

«У США після урагану “Катріна” популярність цього імені впала, але зросла популярність інших імен на літеру К: Кевін, Кіган, Кімберлі тощо. Ці імена звучать краще, якщо останнім часом ви багато разів були “Катрін”.» 


«
Все лгут. Поисковики, Big Data и интернет знают о вас все» Сет Стівенс-Давідовіц

10.jpgЛюби брешуть… коханим, батьками, друзям, колегам, керівникам і навіть самим собі. Всі свої секрети / думки / бажання / потреби вони розповідають… в інтернеті. Сет Стівенс-Давідовіц проаналізував статистичні дані пошукових запитів. Те, що він дізнався – вражає.

Цікаво знати:

«В 2015 году в Соединенных Штатах было произведено более 700 тысяч запросов в Google относительно самостоятельного прерывания беременности. Для сравнения, в том же году люди около 3,4 млн. раз искали абортарии. То есть значительный процент женщин обдумывал возможность совершения аборта своими силами.»


Автор: Катерина Ільчук