4 дитячі книги, які сподобаються навіть дорослим
Что почитать

4 дитячі книги, які сподобаються навіть дорослим

1 Октября 2017 21:38 Book24.ua

Книги, про які ми сьогодні Вам розповімо, різні за жанрами та за тематикою. Автори, що їх написали, з різних країн і час написання не співпадає. Що ж тоді їх об’єднує? Те, що вони стають улюбленими книгами як серед дитячої аудиторії, так і завойовують серця дорослих. Всім же відомо, що всі дорослі колись були дітьми, і саме останні є найсуворішими критиками.


1.jpg«Місце для дракона» Юрій Винничук

Дитяча казка, що написана у неповторному, ні з ким та ні з чим незрівнянному стилі Юрія Винничука. Про те, що книгу написав саме він, можна здогадатися уже на п’ятнадцятій хвилині читання, бо хто ж ще використовує такі колоритні висловлювання як «не робіть з тата вар’ята». Також у повісті-казці «Місце для дракона» є елементи магічного реалізму.

У цій казці майже все навпаки, наприклад, дракон тут зовсім не злий і нікого не їсть, а мирно собі живе, пише поезію і читає книги у своїй печері. А, може, це не з драконом щось «не так», а з людьми? Бо чому це всі вирішили, що дракони обов’язково мають бути страшними та жорстокими? Дракон Грицько – добрий, щирий, щедрий, вміє втішити і радіти життю. І якраз це майже всім героям казки і не подобається.

Згідно з традиціями дракон має бути вбитий лицарями. Але за що вбивати саме цього дракона? Чи збільшиться від цього авторитет короля? Чи стане принцеса щасливою? І чи заживе королівство в мирі?

«…якби князь був князем... І я – сама собою... І всі люди – людьми... А не драконами», – повчальні і актуальні в усі часи слова.


2.png«Літня книжка» Туве Янсон

«Літня книжка» – це не зовсім книга про дитячі канікули, але дійсно про літо. Це почасти автобіографічний твір, спогади автора про своє дитинство, про життя сім’ї на острові, про стосунки між бабусею та внучкою.

На острові свій темп життя, дні тут минають неспішно і плавно, не прийнято метушитися чи кудись бігти. Життя у Софійки та бабусі спокійне та розмірене. В книзі атмосферні історії про все на світі, адже дівчинка так багато хоче всього знати: про перелітних птахів, про квіти, про гостей на пляжі та речі, які викидає вода на берег, про Бога і Його справедливість, про любов та дружбу. А ще все це треба дослідити.

Кожна коротенька історія наповнена любов’ю до рідних та до світу, до всього, що є навколо. Ця книга ввірветься у Ваше життя і вже там залишиться, бо почуття та емоції, описані автором, щирі та справжні. А ще тут зупиняється час.


3.jpg«Мандрівний замок Хаула» Діана Вінн Джонс

Чарівники, відьми, капелюшки, мандрівний замок з безліччю магічних дверей, зачаровані принци та дивні перевтілення. Книга Діани Вінн Джонс – це двері в реальність, яка зачарує всіх. Вперше українською книга «Мандрівний замок Хаула» вийшла ще у 1986 році, і от нарешті вона повернулася, та ще й в такій атмосферній та стильній обкладинці.

Жила собі дівчина Софі, яка працювала капелюшницею у магазинчику своєї мачухи. Якось Відьма забажала замовити собі головний убір і Софі їй не догодила. За це Відьма перетворила дівчину на стару бабцю. З розпачу юна бабуся (а як же її ще тепер назвати?) покинула крамницю і пішла шукати щастя (і щось, що відмінить чари). А натрапила на мандрівний замок чарівника Хаула. Все найцікавіше тільки починається…раніше Софі вважала своє життя нудним та одноманітним, але той день все перевернув з ніг на голову, бо попереду її чекає так багато загадок, чарів і пригод. Перешкоди не зупиняють Софі, але змінюють дівчину.

Добра, смішна, повчальна і магічна історія.


4.jpg«Бартімеус: Амулет Самарканда» Джонатан Страуд

«Бартімеус: Амулет Самарканда» – це перша книга з трилогії. Дія роману відбувається у Великобританії, але не в тій, до якої ми звикли, а з магічною реальністю, джинами, демонами, атрибутами і багатьма планами захистів.

Юний учень-чарівник викликає джина Бартімеуса для того, аби він викрав Амулет Самарканда. А джина викликати – це вам не в таксі зателефонувати, тут важливе і місце, і слова, які промовляєш, а ще з треба бути сміливим і не наговорити дурниць.

Оповідь ведеться від імені джина, а читати його роздуми і коментарі надзвичайно цікаво і весело. Він не дуже високої думки про людей і вважає, що вони бувають нерозумними, якщо не сказати тупими. А ще, що хлопчикам варто викрадати диски від швидкісних автомобілів або щось схоже, але аж ніяк не Амулети. А щось про магічний автобусний туризм чули? Джин і про це розповість, ви тільки почніть читати.


Усі ці книги мають що сказати своїм читачам: і великим, і малим. Серед гумору, мудрості, життєвих істин, надзвичайних подій та характерів героїв Ви відкриєте для себе просту річ: поринути у дитинство або переживати його – це справжнє задоволення і щастя. Залишайтесь трішки дітьми і читайте цікаве!

Автор: Катерина Подзізей