Жовтневе читання: п’ять книжок для затишного відпочинку
Статьи

Жовтневе читання: п’ять книжок для затишного відпочинку

3 Октября 2017 12:01 Book24.ua

Осінь — не час, щоб боятися непогоди, затяжних дощів, сірих буднів і авітамінозу. Бо це, перш за все, пора затишку, теплих светрів, барвистого листя та яскравих кольорів. А щоб на душі було тепліше, ми підготували для вас підбірку з 5 книжок, які не дадуть занудьгувати та подарують трішки натхнення.


1.jpg

«Ліки від меланхолії» Рей Бредбері

«Ліки від меланхолії» — це збірка коротких життєстверджуючих оповідань Рея Бредбері. Написані більше, ніж півстоліття тому, вони не втрачають своєї актуальності й сьогодні, даючи змогу шукати відповіді на свої запитання в діях і вчинках героїв. Це збірка, на перший погляд, нічим не пов’язаних історій: романтичних і щемких, фантастичних і побутових, ліричних і відвертих. Проте всіх їх об’єднує одна спільна риса: жага до життя. Про свою творчість Рей Бредбері якось написав так: “Мої історії вели мене по життю. Вони кликали і я йшов на той поклик. Вони бігли за мною та кусали за ногу — і я відповідав їм тим, що записував усе, що відбувалося під час укусу. Коли я закінчував, ідея розтискала зуби й бігла геть”. Можна просто почитати цю збірку, аби точно впевнитися, що це правда.


2.jpg

«Про море мені розкажи» Ельчін Сафарлі

«Про море мені розкажи» — роман сучасного азербайджанського письменника Ельчіна Сафарлі, створений у формі нотаток, що підсумовують маленькі уроки, засвоєні протягом життя. Роман написаний від першої особи, тому важко відрізнити, де правда, а де вигадка. Через це оповідь здається справжньою, відвертою, а іноді навіть дещо наївною. Особливо, коли мова йде про дитячі спогади, бо таким світлим можуть бачити світ тільки діти. Це книга про те, що в житті кожного рідне місто (а тим, кому пощастить ще і море) відіграє дуже важливу роль, накладаючи свої відбитки, формуючи світогляд, впливаючи на процес дорослішання. Недарма на обкладинку книги винесено цитату: "Історія про те, що часом потрібно об'їздити півсвіту, щоб усвідомити: найважливіше чекає на тебе вдома". У пролозі автор пише, що хтось із читачів може побачити в цій книзі продовження його попередніх історій. Проте, він лишень говорить про те, що вважає важливим, продовжуючи писати свою єдину книгу.


3.jpg

«Шоколад» Джоан Гаррис

Книга «Шоколад» Джоан Гаррис ніби створена для затишного читання під клітчастою ковдрою в компанії какао чи гарячого шоколаду. Оселившись у маленькому містечку на півдні Франції, мати з дочкою відкрили маленьку цукерню, де завжди пахне шоколадом, ваніллю та корицею, а смак цукерок для кожного покупця — свій, та й самі цукерки роблять дивовижні речі. Це історія про важливість людяності, дружби, сімейного тепла та маленького дива, які врешті-решт можуть розтопити навіть чиєсь крижане серце.


4.png

«Проект Щастя» Ґретхен Рубін

Кожен із нас хоче бути щасливим, проте на питання, що ж означає бути щасливим, відповісти іноді буває важко. Чи вміємо ми цінувати прожитий день? Якось, повертаючись на автобусі додому, авторка книги, Ґретхен Рубін усвідомила дві речі: 1) що вона не така щаслива, як могла би бути; 2) в її житті нічого не зміниться, якщо вона не змінить його сама. Так і розпочався її однорічний “Проект Щастя”, протягом якого вона намагалася з’ясувати, що це таке та чи реально бути або стати щасливим. Розказуючи у книзі про власний досвід на шляху до щастя, авторка щедро ділиться порадами та маленькими рекомендаціями, сподіваючись, що її дослідження стане в нагоді всім, хто хоче змінити своє життя та стати щасливішим. Книжка написана в форматі щоденника, тому поради, які в ньому містяться, є конкретними та практичними. Отже, якщо ці поради спрацювали для однієї людини, може зможуть допомогти й іншим?


5.png

«Велика магія» Елізабет Ґілберт

Нова книга Елізабет Ґілберт ніби концентрат натхнення та мотивації. Авторка стверджує, що творчість притаманна будь-якій особистості, незалежно від професії, освіти чи статі. Маленькі історії з життя наглядно показують, що жити креативно, бути творчим, реалізувати власні таланти та досягти балансу між духовною рівновагою та здоровим прагматизмом — реально, варто тільки захотіти. Тому, якщо ви зараз на шляху до віднайдення власного покликання або у пошуку натхнення почати чи закінчити важливу для вас справу, ця книга може стати гарним порадником, який, за потреби, може навіть дати маленького копняка для прискорення руху в правильному напрямку.


Тож бажаємо Вам затишної осені та приємного читання!

Автор: Марія Деречіна