5 книг для тих, хто хоче включити свій мозок
Что почитать

5 книг для тих, хто хоче включити свій мозок

23 Октября 2017 9:35 Book24.ua

Саморозвиток, мотивація, корисні звички, оновлення та пізнання себе. Якщо Ви час від часу набираєте ці слова в пошукових рядках, тоді ця стаття для Вас. Ми підготували п’ять книг про те, як пізнати та змінити себе, зробити своє життя більш усвідомленим та насиченим, а також про процеси, які керують людиною.


11.jpg«Сила волі. Шлях до влади над собою» Келлі Макґоніґал

Як багато обіцянок Ви дали собі в Новорічну ніч? І що, все вдалося виконати? А пам’ятаєте про списки справ, які треба зробити з наступного понеділка? Келлі Макґоніґал наково-популярно пояснює, чому це не працює і як це змінити. Книга про вміння сказати «ні», коли варто відмовитися, і «так», коли доцільно погодитися.

«Сила волі» – це книга-практикум, десятитижневий курс розвитку сили волі та самоконтролю. До кожного розділу Келлі додала по два завдання, а також «експеримент із силою волі». Ось один з них: «спробуйте звертати увагу на ситуації, в яких ви «віддзеркалюєте» інших людей – особливо пов’язані з вольовими зусиллями».

Тренування сили волі починається в мозку. Ви правильно зрозуміли: мозок можна і треба тренувати. Силу волі можна наростити, регулярно виконуючи певні вправи, як м’язи ніг, якщо щоранку стрибати на скакалці або бігати на стадіоні.

Келлі Макґоніґал дала визначення цьому поняттю: «Сила волі – це здатність опанувати три вміння: «я буду», «я не буду» та «я хочу». У цьому людині допомагає самоконтроль, самосвідомість та самопізнання. Не потрібно боротися зі своїми інстинктами, слабостями чи страхами, нам треба знайти спосіб ефективного їхнього використання».

Готові зробити себе об’єктом власного дослідження?


12.jpg«Керуй своєю підсвідомістю. Зміни власне життя» Джо Диспенза

Джо Диспенза називає наш мозок біокомп’ютером і вважає, що ми можемо перепрограмувати його так, як самі того бажаємо. Автор розвіює міфи про те, що ми пливемо за течією і все наперед вирішено. Джо впевнений, що можна змінити життя за чотири тижні. І це не лише теорія, все це він перевірив на собі.

Основна теза книги – мозок не відрізняє фізичні страждання від душевних. Це означає, що негативні думки мають той самий вплив, що й фізичні травми, наприклад, перелом ноги. Але ж і радісні думки змінюють нас.

Людина створена так, що завжди шукає легшого шляху, стабільності та спокою. Тож ми не шукаємо змін, поки не настає той самий критичний період, коли думаєш «гірше не буває». Самопізнання може бути дискомфортним, адже в процесі дізнаємося про себе «голу» правду, вчимося брати відповідальність за своє життя та свої рішення, аналізувати та контролювати свої думки. Але воно того варте. «Жити створюючи» значно краще, ніж «жити виживаючи».


13.jpg«Ми – це наш мозок» Дік Свааб

Нідерландський вчений нейробіолог Дік Свааб відомий далеко за межами своєї рідної країни. «Ми – це наш мозок» – не перша його книга, проте найвідоміша. Тези, викладені науковцем, викликали великий резонанс у світі і досі активно обговорюються.

Дік Свааб детально та скрупульозно копирсається у нашому мозку. Звісно ж, керуючись науковий інтересом. А оскільки він вважає, що людина – це її мозок, то про нас Дік знає майже все. У книзі автор відповідає на безліч запитань, більшість яких ми боялися навіть задати, а на інші не хотіли чути відповіді. Дік Свааб розкрив так багато тем, що переказати книгу декількома реченнями неможливо. Кожен читач тут знайде щось цікаве та пізнавальне, щось, з чим він повністю погодиться і щось, що викличе якщо не обурення, то неприйняття.

Про вибір та його відсутність, про силу волі та залежність, про життя до народження та магію смерті, про аутизм, шизофренію, галюцинації та щастя. Після прочитання книги «Ми – це наш мозок» погоджуєшся з твердженням Діка Свааба: «Здається, що дійсно немає нічого складнішого за цю фантастичну машину».


«Психологія 101» Пол Клейнман

14.jpg

Якщо Вас лякають багатотомні видання посібників з психології, тоді ця книга для Вас. Авто прекрасно структурував всю інформацію і розповів її зовсім не нудно і не сухо. Це мандрівка у світ психології. Поданий Полом матеріал дійсно корисний, та водночас читати всі ці факти цікаво, подекуди дивно і незвично.

Пол Кленйман пише про найвідоміших персоналій та теорії, що принесли їм славу, а нам краще розуміння людської психіки. Наприклад, Анна Фрейд (дочка всім відомого Зигмунда) – одна з найвідоміших засновниць дитячого психоаналізу, створила різні лікувальні методики для дітей з елементами гри. Також можна дізнатися про шістнадцять особистісних факторів, які виділив Реймонд Кеттел. Пол Клейнман описує експеримент Мілґрема, навколо якого дискусії не вщухають й дотепер.

Людська психіка – складний механізм, але читання цієї книги допомагає зрозуміти себе краще.


15.jpg«Включите свой мозг» Керолайн Ліф

Керолайн Ліф розробила свою теорію обробки інформації, а також провела дослідження в області нейроплатики. Всі ці дані вона використовувала двадцять років у своїй лікарській практиці, а зараз читає лекції та пише про це книги.

Книга «Включите свой мозг» складається з двох частин: у першій Керолайн доступно виклала теорію про нейропластику, дані багатьох досліджень та статистик, а в другій запропонувала нам план детоксикації та оновлення мозку.

Наш мозок пластичний, а його клітини здатні змінюватися та виростати заново. Це і називається нейропластикою. Так, ми не можемо змінити певні події та вплинути на певні обставини нашого життя, але ми обираємо те, як реагувати на ту, чи іншу ситуацію. Щоденно і щосекундно ми, люди, самі приймаємо рішення, ким нам стати.

Якщо ви давно намагалися дисциплінувати свої думки, хотіли більшої «включеності» у своєму житті та назавжди позбутися думок, які вбивають – тоді 21-денний план для Вас. До того ж авторка запевнила, що це не забере багато нашого часу – до 10 хвилин протягом 21-ого дня. Обов’язково – регулярність, усвідомленість, готовність до змін і ревізії свого життя.


Наші рішення ведуть нас до різних наслідків. Чи станемо ми залежними від обставин, чи створимо свій шлях? Час брати свою волю, мислення і мозок під власний контроль!

Автор: Катерина Подзізей