5 захопливих шпигунських романів
Что почитать

5 захопливих шпигунських романів

16 Апреля 2018 14:00 Book24.ua

Головні герої – агенти спецслужб різних країн, сюжети, від яких холоне кров, а ще зради, інтриги, вбивства, помсти та тортури. І, звісно ж, кохання. Про що йде мова? Про шпигунські романи.


3b733eb217e03289ededeb758dd578e2.jpg«Червоний горобець» Джейсон Метьюз

Видавництво КСД здивувало усіх, адже ніхто не очікував, що книга американського письменника Джейсона Метьюз вийде друком українською мовою. Та ще й одночасно з прем’єрою фільму «Червоний горобець». Головну роль виконує Дженіфер Лоренс, режисер Френсіс Лоренс (працював над «Голодними іграми»).

Домініка Єгорова – молода, талановита балерина, чия кар’єра закінчилася після травми ноги. Її вербують представники ФСБ і «пропонують» пройти навчання у приватній школі «горобців» – професійних агентів, чиє завдання спокушати, втиратися в довіру, ставати чиїмися коханками та коханцями та дізнаватися потрібну інформацію.

Домініка стає однією з кращих учениць школи і її відправляють на перше завдання. Ціль – агент ЦРУ Наталіель Неш. Між ними виникають почуття і Домініка стає подвійним агентом. Чи можна просто вийти з гри? Як обійти систему? Як не зламатися і залишитися людиною?


cover11.png«Нічний адміністратор» Джон Ле Карре

Англійський письменник Джон Ле Карре (справжнє ім’я – Девід Джон Мур Корнвел) написав 22 шпигунських романи. До письменницької діяльності працював на британську розвідку, тож знає «кухню з середини». Вперше роман «Нічний адміністратор» було опубліковано після закінчення холодної війни у 1993 році. А у 2016 році за сюжетом книги зняли міні-серіал.

Почав книгу Джон Ле Карре із опису історичних подій, на фоні яких розгортається сюжет: розпочалася війна у Перській затоці, на цюрихській фондовій біржі паніка, готелі в Каїрі стоять напівпорожні. Головний герой – Джонатан Пайн (хоч це лише одне з його імен) – англієць, у минулому військовий, тепер він працює у шикарному готелі «Майстер Палас» у Каїрі нічним адміністратором. Одного дня у фойє заходить Софі – коханка місцевого мафіозі. У неї є докази проти бізнесмена Річарда Роупера і вона просить про послугу Джонатана. Проте Софі вбивають, а колишній вояк починає працювати під прикриттям.


46aeedb2809cdeb54b58d0fee8bb4607.jpg«Место назначения неизвестно. Паутина» Агата Кристи

Вперше роман був опублікований у 1954 році під назвою «Так багато кроків до смерті».

Зник науковець Томас Беттертон. Тепер його розшукують спецслужби, адже перед втечею (можливо, до Радянського Союзу) він зробив важливе відкриття. Вченого підозрюють у державній зраді і сподіваються, що на Томаса агентів виведе його дружина Олівія.

У Хіларі Крейвен нещодавно померла маленька донька, а чоловік зрадив з іншою. Жінка вирішує закінчити беззмістовне та самотнє життя самогубством. Але плани раптово змінилися: тепер Хіларі виконує небезпечне завдання по пошуку вченого та виконує роль рудоволосої Олівії. І хоч місце призначення невідоме подорожі, але є ціль того вартує.

«Павутиння» - п’єса від «королеви детективів». Складається із трьох дій та багатьох нерозгаданих таємниць. Вперше зіграна на сцені у 1954 році. Незрівнянний стиль Агати Крісті, але цього разу з нотками гумору.


43434_61433.jpg«Шпигунка» Пауло Коельйо

Книга-щоденник, сповідь однієї з найвідоміших шпигунок Першої світової війни, куртизанки та танцівниці Мати Харі. Її життя оповите таємницями та легендами, і дещо ми уже ніколи не дізнаємося. Про шпигунку зняли більше, ніж 20 фільмів та телесеріалів, її ім’я згадується в понад семи книгах. Пауло Коельйо написав своє бачення історії Мата Харі.

На чиєму боці була шпигунка? Чи була вона подвійним агентом? Про що мріяла та про що шкодувала? І якби була можливість, чи прожила б вона життя по-іншому? 

«Я – жінка, народжена не в ту епоху, і цього ніщо не змінить. Не знаю, чи в майбутньому мене пам’ятатимуть, однак якщо це станеться, то нехай мене вважають не жертвою, а тою, котра робила сміливі вчинки й безстрашно заплатила за це відповідну ціну».


ebc9c11b001e0a2d18cb6e7c1daebed8.jpg«Убивство у Мюнхені. По червоному сліду» Сергій Плохій

Головний герой книги – вбивця ідеолога українського націоналізму Степана Бандери та лідера ОУН Лева Ребета, один з найвідоміших агентів КДБ Богдан Сташинський.

При написанні роману професор історій та письменник Сергій Плохій використовував документи з архівів та судові матеріали, а також розмістив у книзі багато світлин. Деякі деталі життя агента ми дізнаємося із книги вперше.

Богдан Сташинський змінив багато імен (Ганс Йоахім Будайт, Йозеф Лєман, Зіґфрід Драґер, «Тарас») та відвідав багато країн, шпигунське життя було комфортабельним, відносно спокійним та цікавим. Так він вважав, поки йому не показали секретну зброю та не пояснили, як вона працює. «Такий поворот застав Сташинського зненацька», однак не підкоритися наказу він уже не міг.


Автор: Катерина Подзізей