Чи існує життя на інших планетах? Огляд книги «Проблема трьох тіл» китайського письменника Лю Цисіня
Статьи

Чи існує життя на інших планетах? Огляд книги «Проблема трьох тіл» китайського письменника Лю Цисіня

25 Декабря 2017 15:24 Book24.ua
Невже у Всесвіті ми одні? Чи існує життя на інших планетах? На ці питання уже багато років шукають відповіді науковці. Не оминули цієї теми також письменники і, відверто кажучи, часом їм важко не повірити.


Маленька добірка книг на цю тематику:

«Голос Господа», «Едем» Станіслав Лем;

«Путівник по Галактиці для космотуристів» Дуглас Адам;

«Проект “Кракен”» Дуглас Престон;

«Країна багряних хмар», «Залюднений острів» Брати Стругацькі;

«Прибульці. Земля завойована» Вались Головачев, Роман Злотніков та ін.



123.png

«Проблема трьох тіл»

Сьогодні ми дещо детальніше розглянемо книгу у жанрі наукової фантастики «Проблема трьох тіл», написану китайським письменником. Твори Лю Цисіня ще не перекладалися українською мовою, тож поціновувачів цього жанру видавництво BookChef безперечно потішило. «Проблема трьох тіл» – це перша книга із трилогії «Пам'ять про минуле Землі», опублікована вперше окремою книгою у 2008 році. Також це одна із 10 книг, які радив обов’язково прочитати Барак Обама.

Розпочинається роман із моторошної картини для нас, але звичної для описаних часів – Культурна революція в Китаї: на даху стоїть дівчина, «у революційному запалі вона вимахувала прапором так, неначе вважала, що своєю пристрасною молодістю зможе перетворити ворогів на попіл». І далі – «вона насолоджувалася своєю сліпучою багряною мрією, допоки рушнична куля не пробила тендітне тіло 15-річної дівчини». А коли тіло впало з даху, то його повісили на огорожу і використовували як мішень для стрільби. На вулиці 1967 рік.

Пізніше стає очевидно, що їй, як і всім мертвим, ще пощастило, бо тим, хто вижив, велося значно гірше. Тільки в Пекіні протягом 40 днів 1700 людей було вбито під час «Зібрань», метою яких було «розвінчання реакційних буржуазних академічних умів». Є Веньцзє бачила, як загинув її батько – професор, учений-фізик, а її, після наклепів та звинувачень, арештували, як неблагонадійну. Якраз тоді уряд розпочинає надсекретний проект «Червоний берег». На базу, де науковці намагаються встановити зв'язок із позаземними цивілізаціями, потрапляє Є Веньцзє. Використавши Сонце, як ретранслятор, вона надсилає повідомлення і отримує відповідь. В своєму останньому посланні Є Веньцзє запрошує мешканців планети із назвою «Трисолярис» на Землю. Можливо, частина читачів очікувала, що наступним сюжетним поворотом стане приліт прибульців за Землю і її завоювання, але у книзі все значно складніше, ніж може здатися на її початку. Лю Цисінь вміло вибудовує сюжет і тримає інтригу до останньої сторінки. 

Через 40 років після описаних вище подій дослідник наноматеріалів помічає дивні збіги у науковому світі Китаю: безліч авторитетних науковців закінчують життя самогубством, його залякують і наказують припинити дослідження. Що ж відбувається? Як це пов’язано із подіями на базі «Червоний берег»? Хто і навіщо гальмує науковий прогрес на Землі? Яким є життя на «Трисолярисі»? Усі відповіді у відеогрі «Три тіла», в яку з острахом і цікавістю поринає Ван Мяо.

Автор використовує образи багатьох відомих історичних особистостей: У-ді (сьомий імператор імперії Західна Хань у Китаї), Мо-цзи (давньокитайський філософ), Аристотель (давньогрецький вчений, філософ), Галілей (італійський математик, фізик, астроном), Йоган Кеплер (німецький астроном і математик). Вони та багато інших у відеогрі розповідають історію планети «Трисолярис».


Окрім вміння письменника створити історію, яка захоплює від першої до останньої сторінки усіх (і тих читачів, для яких це перший твір у жанрі наукової фантастики також), автор не оминає і філософських питань. Про сенс життя, про егоцентризм, про важливість наукового прогресу, про значущість минулого і невідоме далеке майбутнє.

Якщо уявити, що зараз ми живемо в епоху стабільності, то якою ж буде епоха хаосу?

Автор: Катерина Подзізей