Книга чи фільм? Топ-10 книжкових екранізацій
Статьи

Книга чи фільм? Топ-10 книжкових екранізацій

3 Января 2018 14:19 Book24.ua

Про те, як часто продюсери та режисери звертаються до літератури за новими та цікавими сюжетами, не варто і говорити. От, наприклад, твори Вільяма Шекспіра екранізували 870 разів (тільки «Гамлет» відтворювали у 21 варіанті), твори Чарлза Діккенса – 299 екранізацій, детективи Артура Конан Дойла – 210 екранізацій. Вражає, чи не так?


1.jpg

«Большая маленькая ложь» Ліана Моріарті

Ліана Моріарті – відома австралійська письменниця, в якої кожна книга стає бестселером. Проте це не сентиментальні жіночі романи, а радше детективні історії, описи складних сімейних і не тільки взаємин.

У творі «Велика маленька брехня» сюжет закручується з першої сторінки, без довгих вступів та передмов, і розвивається надзвичайно динамічно. Вбивство на шкільній вечірці. Але хто жертва? А хто вбивця? Далі описуються події, що відбувалися за шість місяців до вечірки, і які мають допомогти в розгадуванні таємниці. Інтрига зростає з кожним наступним розділом і кожною підказкою, яку «підкидає» читачам письменниця.

В однойменному міні-серіалі головні ролі зіграли Ніколь Кідман, Різ Візерспун, Шейлін Вудлі.


2.jpg

«Жена смотрителя зоопарка» Діана Акерман

В основі роману Діани Акерман – реальні події часів окупації Польщі. В центрів сюжету знаходиться історія подружньої пари. Ян і Антоніна Жабинські є власниками зоопарку у Варшаві. І за своє життя їм вдалося врятувати понад 300 євреїв.

Цей твір про зв'язок людини і природи, про людське в тваринах і про звіряче ставлення деяких людей. Де віднайти сміливість? Як боротися? Із чого почати? Як побороти страх? Історія цих людей вражає.

Роман написаний у 2007 році, а у 2017 його екранізували.


3.jpg

«Фантастичні звірі і де їх шукати» / «Фантастические твари и где они обитают» Джоан Ролінґ

Ця книга належить перу Джоан Ролінґ, в якій авторка вперше спробувала себе в ролі сценариста. Історія з серії про чарівників, маглів та магію оживає знову, але тут в центрі сюжету не славнозвісний Гаррі Поттер, а Ньют Скамандер - магічний зоолог.

Головний герой щойно завершив навколосвітню подорож та, прибувши до Нью-Йорка, не планує тут затримуватись. Однак випадкова підміна валізи і дивовижна втеча неймовірних звірів зводить всі плани нанівець. І тепер під загрозою опиняються всі мешканці міста…


4.jpg

«Воно» Стівен Кінг

Стівен Кінг писав роман протягом 4 років, і наразі "Воно" вважають одним із найкращих творів письменника.. Є дві екранізації даного твору – у 1990 році (міні-серіал) та у 2017 (фільм). Але перед переглядом фільмів рекомендуємо прочитати книгу. Чому? Попри всі старання режисерів та сценаристів, усіх моторошних сцен відтворити не вдалося. Бо у книзі 1344 сторінки, а серіал та фільм триває 135 та 192 хвилини відповідно.

Сім друзів спробують подолати монстра, який вбиває дітей. Оповідь ведеться у двох часових проміжках – у 1958 році, коли головним героям було по 11 років, та через 27 років.

Хай кількість сторінок Вас не лякає, адже сюжет так захоплює, що відірватися від читання вкрай важко.


5.jpg

«Снеговик» Ю Несбьо

«Сніговик» – сьома книга із серії романів про детектива Харрі Холле (всього серія налічує 11 книг).

Випав лапатий сніг. Перший за той рік. Радісний настрій і передчуття свята? Не для поліції міста Осло. Адже щороку в цей час на полювання виходить серійний вбивця, який біля кожної жертви залишає фігурку сніговика. Для інспектора Харрі Холле це складна справа, з’являються нові й нові жертви, а помилок вбивця майже не припускається.

Прем’єра фільму відбувалася у 2017 році, відгуки були різними, але майже всі крити погодилися в одному – книга більш моторошна, загадкова і захоплива.


6.jpg

«Мечтают ли андроиды об электроовцах?» Філіп К. Дік

Після Завершальної світової війни всі землі спустошені, від радіації вимерли практично всі тварини, а ті, що вижили тепер вказують на статус свого господаря і ціняться дуже дорого. В ООН вважають, що єдиний шанс вижити – еміграція в колонії, що знаходяться за межами планети Земля. Тим, хто зважився жити у позаземній колонії дають слугу – андроїда (називаючи їх Анді). І хоч андроїдам заборонено покидати планету-колонію, багато з них вбивають своїх господарів і нелегально потрапляють на Землю.

Рік Декард має впіймати та знищити групу андроїдів-нелегалів. А на гроші, які йому заплатять в разі успішної операції, Рік замість електровівці купить справжню, живу тварину.

Перша спроба відтворити сюжет книги була у 1968 році, ще один фільм під назвою «Той, що біжить по лезу» вийшов у прокат у 1982. І уже в 2017 році зняли фантастичну стрічку «Той, що біжить по лезу 2049».


7.jpg

«Прежде чем я упаду» Лорен Олівер

Саманта Кінгстон – головна героїня роману – красива, розумна, популярна, має ідеального хлопця і хороших друзів. 12 лютого вона померла. А наступного дня прокинулася, аби знову прожити свій останній день. І так сім разів. «Я мертва, але не можу припинити жити».

Що не так робить Саманта? Як справжня цінність часу? Навіщо ми марнуємо роки свого життя? Змінити себе, щоб зламати матрицю часу.

Книга миттєво стала бестселером і у 2017 році її екранізували. В українському прокаті фільм вийшов під назвою «Матриця часу».


8.jpg

«Хижина» Вільям Пол Янг

Вільям Пол Янг написав розповідь для дітей, а ті, зачаровані історією, переконали її видати. Це сталося у 2007 році. Менш, ніж за 1 рік було продано понад 5 мільйонів примірників. А у 2017 відбулася прем’єра однойменного фільму.

Чотири роки тому під час сімейного відпочинку викрали дочку Мака. Пізніше в хижі знайшли сліди її вбивства. З таким горем змиритися важко, якщо взагалі можливо. І ось Мак одержує листа від Бога із запрошенням повернутися в ту саму хижу. Він вирушає до своїх найстрашніших спогадів і ця зустріч змінить життя Мака назавжди…


9.png

«Сфера» Еґґерс Дейв

Мей влаштувалася на роботу, про яку можна тільки мріяти – в корпорацію «Сфера». Головне гасло компанії – ділися усім, таємниць не існує. Все гармонійно, все досконало, все для всіх і особисте теж. Мей почала вести постійну трансляцію свого життя, стала популярною в соціальних мережах, її думка важлива для інших і компанія «Сфера» уже в кожному домі.

В антиутопії Еґґерса Дейва читаємо про те, як легко може віртуальний світ витіснити справжнє життя, емоції, спогади. Сюжет настільки актуальний, що це лякає…

Екранізація вийшла в прокат у 2017 році.


10.jpg

«Стрілець. Темна Вежа 1» Стівен Кінг

Це – перша частина всесвітньовідомої серії книг про Темну Вежу (всього до серії входить вісім романів). Стівен Кінг писав твір протягом 10 років (з 1970 по 1980 рр.), а в українському перекладі книгу вперше опублікували у 2007 році.

Ролан був лицарем-стрільцем у своїй країні, але в боях всі його товариші загинули, залишився він один. Пошук Темної Вежі – ось мета його життя зараз, бо тільки її знищення може зупинити руйнування Серединного світу.

Джейк Чемберз – хлопчик із нашого світу, який через портал потрапляє до світу Ролана. Чи є між ними зв'язок? Знищать вони Чорну Вежу чи загинуть?

Фільм, знятий за мотивами серії Стівена Кінга, фанати чекали майже так само довго, як і першу книгу – 9 років. У 2017 відбулася прем’єра стрічки, сюжет якої дуже відрізняється від книжкової версії, але і її варто подивитися, аби порівняти.

Отож, книга чи фільм? Радимо обрати обидва варіанти. Читайте, переглядайте і порівнюйте.


Автор: Катерина Подзізей