7 рекомендацій для тих, хто хоче створити компанію майбутнього
Статьи

7 рекомендацій для тих, хто хоче створити компанію майбутнього

11 Декабря 2017 15:12 Book24.ua
Якщо Ви прагнете не лише виживати в бізнесовому середовищі, а й створювати інноваційні способи ведення бізнесу та докорінно трансформувати вже існуючі, тоді книга авторства Александра Остервальдера, Ів Піньє та ще 470 практиків стане Вам у нагоді. А сьогодні ми зробимо її коротенький конспект і поділимося деякими рекомендаціями, які точно допоможуть створити власну компанію майбутнього або зробити таку із уже існуючої.

Книга «Створюємо бізнес-модель» – це практичний посібник для сміливих та амбітних людей, які не хочуть рухатися старими і перевіреними шляхами, а готові «кинути виклик застарілим бізнес-моделям і створювати підприємства майбутнього». Як сформулювати визначення поняттю «бізнес-модель»? Це стратегічний план, який треба втілити в життя, використовуючи організаційну структуру, процеси і системи.


1. Визначте, для якої групи людей або організацій підходить створюваний Вами продукт або послуга.

Це ще називається сегментом клієнтів, і для ефективної бізнес-моделі дуже важливо зрозуміти, хто буде клієнтом, а отже відповісти на запитання «Для кого ми це робимо?»

2. Сформулюйте ціннісну пропозицію.

Чому клієнти мають обирати Вашу компанію? Які проблеми людей Ваша компанія може розв’язати і які потреби задовольнити?

3. Створіть потоки доходів.

В бізнес-моделі є два різні потоки доходів: ті, які отримуються від разових платежів, і повторювані доходи. В книзі це детально пояснено та перелічено способи створення цих потоків.

4. Проаналізуйте, які ключові ресурси потрібні, аби створювати та надати ціннісні пропозиції, підтримувати відносини з клієнтами та отримувати доходи.

Ключові ресурси – це активи, які можуть бути інтелектуальними, фізичними, фінансовими і людськими.

5. Зробіть свою бізнес-модель дієвою.

Які найважливіші дії має виконувати компанія для успішної роботи? Ключові види діяльності можна класифікувати і треба детально продумати, адже через них ми представляємо ціннісну пропозицію і пропонуємо її клієнтам.

6. Налагоджуйте відносини з партнерами, конкурентами та постачальниками.

Навіщо? Для оптимізації ресурсів та діяльності, для зниження ризиків, для надання ширшого спектру послуг та придбання окремих ресурсів.

7. Розрахуйте витрати та зведіть їх до мінімуму. 

Правильний розрахунок забезпечить швидкий темп окупності інвестицій, а мінімізація витрат призведе до ще більшого зростання прибутку і динамічного розвитку.

Автори виділяють дев’ять структурних блоків бізнес-моделей, і сім з них ми коротко описали. Вони у свою чергу творять канву бізнес-моделі, а ті існують у рамках певних шаблонів та концепції. Окремий розділ у посібнику розповість про розробку бізнес-моделі та 5 етапів для того, аби вона було більш досконала, більш ефективна та ще інноваційніша, ніж у конкурентів. У книзі є покрокові інструкції, мотивуючі приклади та описані найновіші інструменти.

І пам’ятайте: успіх у власні справі – це наполеглива праця, обрана правильна стратегія та дієва (а отже – інноваційна) бізнес-модель.

Автор: Катерина Подзізей