Найкращі книги 2017 року від українських письменників
Что почитать

Найкращі книги 2017 року від українських письменників

9 Января 2018 14:26 Book24.ua

Уже вдалося скласти список книжок, які плануєте прочитати у 2018 році? Або ще у роздумах? Якщо Ви ненароком пропустили твори з цієї добірки або ще не встигли їх прочитати – це варто зробити, адже вони вважаються одними із кращих минулорічних видань українських письменників!


11.jpg «Точка нуль» Артем Чех

«Ця книжка не про війну. Вона – про мене», – так в розмовах з журналістами каже письменник та боєць ЗСУ у 2015-2016 роках Артем Чех. Збірка замальовок та нарисів «Точка нуль» дійсно не про війну, вона про людей на війні, а це дещо інше. Нотатки мобілізованого киянина Артема Чеха з передової перетворилися на книгу про бруд і побут на війні, про чесних і нечесних людей, роздуми про героїзм і алкоголізм.

Назва книги не випадкова, адже військові так самі кажуть про перебування в гарячих точках: «був на нулі». Але разом з тим письменник пояснює: «Це точка нуль. Межа, якій передує безглузда лузга омани й за якою починається звільнення від думок, почуттів, бажань. Це повне занурення в себе, звільнення від залежностей і мирського непотребу. Це постриг у нову істоту, якою я ніколи не став би за інших обставин».


«Спустошення» Любко Дереш

12.png

Книга-медитація, рефлексія, книга-занурення – десяту книгу Любка Дереша «Спустошення» називають по-різному, але це однозначно твір для повільного читання наодинці. Автор писав її 3 роки і запевняє, що це не автобіографічний твір, хоч багато подій, описаних у книзі, мали місце в житті письменника.

Спустошення – це стан, який вважається негативним у суспільстві. Але чи так це насправді? Можливо, це шлях по свободи? Чи це пошук себе справжнього? Головний герой роману – журналіст Федір Могила – перебуває у стані спустошення, він незадоволений своїм життя та відчуває якусь незавершеність, надлам. Книга насичена монологами та роздумами Федора про сенс існування та важливість усього, що відбувалося. Та одного дня журналіст вирушає у місце сили, туди, де зміни можливі.


13.jpg«Не озирайся і мовчи» Макс Кідрук

«Не озирайся і мовчи» – це містика, жахи, детектив чи технотрилер? Все і одразу. Макс Кідрук вміє дивувати читачів, адже попри портали і паралельні світи письменник піднімає гострі та актуальні теми – цькування у школі, батьківський пресінг, підліткові страхи та комплекси, насильство в сім’ї.

Головний герой роману – чотирнадцятирічний підліток Марк Грозан. Його сім’я нещодавно переїхала, тож у школі хлопець новенький. Випадково він став свідком чотирьох смертей у школі, за що отримав прізвисько «Малюк Мордор». А ще став ідеальний об’єктом для булінгу (знущання та цькування у школі). Щодня Марк все більше замикається, він мріє про інший світ – без страждань, болю, світ, де можна заховатися від жорстокої реальності, не озиратися і мовчати… І дівчинка з паралельного класу Соня розповідає, що таке місце існує, а потрапити туди можна пройшовши через портал – ліфт в будинку.


14.jpg«Любов та бюджет» Любомир Остапів

Нон-фікшн від українського фінансиста. Тема сімейного бюджету в Україні наче б то й не заборонена, але про гроші в нас не говорять і не пишуть, а про фінанси в контексті подружніх стосунків й поготів. Про секс ми однозначно говоримо частіше, ніж про гроші. І даремно, принаймні так вважає автор.

Любомир Остапів веде особистий блог про фінанси, а також читає лекції, на яких розповідає про фінансову грамотність. У книзі дуже просто пояснюється про те, як планувати сімейний бюджету, про способи розумної економії та щомісячних заощаджень, фінансового перевиховання, про дітей та витрати. Чи чесно ми говоримо із чоловіком/дружиною про борги та доходи? Яку суму ви готові відкладати щомісяця? Чи є у нас спільні фінансові цілі? Після прочитання книги Ви зможете на ці запитання дати відповіді і зрозумієте, як вести сімейний бюджет.


15.jpg«Кав’ярня» В’ячеслав Прах

«Так буває: зраджують ті, що ніколи б не зрадили. Не повертаються ті, хто одного разу дав клятву любити…», – книги В’ячеслава Праха розбираються на цитати одразу після їх публікації. Книга «Кав’ярня» – це історія в історії.

Щодня в кав’ярні випадково зустрічають чоловік та жінка. Незнайомці за сусідніми столиками. Одного такого дня між ними зав’язується розмова і він дає дівчині книгу про пристрасть, любов, про справжні емоції та почуття. Сюжет цієї книги – це і є друга сюжетна лінія у книзі «Кав’ярня». Фінал двох любовних історій буде несподіваним і нетиповим.

Від книги неможливо відірватися. І Вам не захочеться, аби історія закінчувалася.


16.jpg«Чормет» Маркіян Камиш

Повість «Чормет» присвячена проблемі чорнобильського мародерства. Її автор – Маркіян Камиш – відомий український «сталкер», регулярно їздить в Чорнобильську зону відчуження. Попередні його твори («Київ-86» і «Оформляндія або прогулянка в Зону») про аварію на ЧАЕС, нелегальний туризм, сталкерство.

У творі «Чормет» зображено людей, які живуть поруч із зоною відчуження, збирають металобрухт у покинутих селах і живуть на кошти, отримані за його продаж. Маркіян Камиш так характеризує повість: «Ця книга – шматок сьогодення, вирізаний та покладений перед читачем на тарілку». Тож про Україну в мініатюрі та про реалії, які більшість з нас воліло б не знати.


Автор: Катерина Подзізей