Кудлаті друзі: 5 книг про собак
Что почитать

Кудлаті друзі: 5 книг про собак

18 Февраля 2018 19:47 Book24.ua

Собака – це завжди символ чесності, вірності, доброти та справедливості, але цьогоріч це ще й покровитель 2018 за східним календарем. Прогнозують, що цей рік буде неоднозначним, але коли це він був не таким? Але зрад та розчарувань точно буде менше, а добра, стабільності та мудрості неодмінно стане більше. Чому? Бо хвостаті, кудлаті та чотирилапі символи цього року – найвідданіші друзі. Тож ми підібрали для Вас декілька справді хороших книг про собак (і людей, куди ж без них).


111.jpg «Лілі та восьминіг» Стівен Роулі

Головні герої роману, написаного у жанрі магічного реалізму – Тед, якому 42 роки (а по-собачому - 294) та такса Лілі, якій 12 людських років (а це - 84 собачих). Разом вони роблять геть усе: грають в настільні ігри, переглядають фільми та дискутують, хто з акторів талановитіший, гуляють у парку та ходять за покупками, їдять піцу та обговорюють Тедів сеанс у психотерапевта. Цьому дивному тандему уже 12 років. Лілі не зрадить, не засудить і не почне критикувати Теда, а ще вона завжди знає, коли особливо потрібна: в такі моменти Лілі кидає все і просто сидить поряд.

Одного дня Тед помічає восьминога на голові Лілі. Чоловік наляканий та розгублений, такса теж. Лілі серйозно хвора. Чи означає це, що зовсім скоро вона помре? Тед не може думати про щось, окрім восьминога, та про те, як його позбутися і не втратити при цьому Лілі. Та чи можливо це?

Історія про справжню дружбу, про втрату друзів та про те, як побороти свої страхи.


222.png«Лессі повертається додому» Ерік Найт

Всі жителі селища Грінол-Брідж знають та люблять собаку породи колі, яку хлопчик Джо Карраклоу назвав Лессі. Вона була дуже красивою, доглянутою та елегантною (наскільки такою може бути собака), проте найвідомішою серед всіх тутешніх псів Лессі стала з іншої причини: вона щодня сумлінно чатувала коло шкільної клітки, чекаючи закінчення уроків у Джо. По ній можна було звіряти годинник, адже завжди виходила вчасно і ніколи не спізнювалася. Так тривало роками, незалежно від пори року чи погоди за вікном. Лессі стала улюбленицею усіх мешканців.

Одного дня Лессі не прийшла зустрічати Джо… Ні, вона не спізнилася – на таке здатні лише люди, і не могла вона втікти або податися до іншої сім’ї. Ніколи Лессі не бігала автострадами, тож в аварію не потрапила б. Сталося найгірше з усіх варіантів – батьки Джо її продали. Та чи все у світі можна купити та продати за гроші?

Ця зворушлива історія про те, як здолавши численні перешкоди, пройшовши через біль, поранення та людську зраду, Лессі повертається.


333.jpg

«Життя та мета собаки» Брюс Кемерон

Оповідь у книзі ведеться від одного песика, який має багато життів і щоразу нове ім’я...Бо ж хто це вирішив, що лише кішки здатні до реінкарнації?

Перший, з ким знайомляться читачі – щеня Тобі. Він ділиться своїми першими враженнями про світ, в якому опинився, розповідає про братиків та сестричку, які заважали йому вдосталь насититися молоком мами, про перші вилазки в пошуках їжі до смітників, про те, як їхня сім’я потрапила до людей та як він подружився з іншими песиками. Тобі понад усе полюбив жінку, яку називав Сеньйорою, і вкінці свого зовсім короткого навіть по собачим міркам він життя зрозумів, що сенсом його життя було розвеселити свою власницю, змусити її посміхатися.

Продовжує оповідь золотистий ретривер Бейлі. Йому судилося стати найкращим другом восьмирічного хлопчика, бути свідком його дорослішання, його перемог та поразок. Багато пригод, смішних ситуацій та життєвих труднощів. А що потім?

Життя собаки закінчиться тут і розпочнеться деінде. Нове ім’я та інший господар, але та сама мета…


444.png«Дім для Дома» Вікторія Амеліна

Дом – це скорочено від Домінік. І, як ви вже здогадалися, саме від його імені ведеться оповідь у книзі.

15 років життя родини Ціликів у Львові очима пуделя Дома, хоча навіть більше його нюхом. 6 героїв і в кожного своя історія і свій запах: колишній підполковник радянської авіації Іван Цілик «пахне землею та хлібом, яблуками, серцевими ліками, і – несподівано для старого – машинним маслом, вітром і керосином», його дружина пахне «ірисками, міцним чаєм, пранням, пігулками від болю у горлі, мукою, нитками, й ще чомусь трохи – нафтою». Так ми знайомимося з кожним членом цієї родини.

Кожен з них намагається віднайти свій дім, бо ж мати десь квартиру і вважати її своїм домом – речі абсолютно різні. А поки що ці люди звідусюди і нізвідки – «мой адрес – не дом и не улица…», вони не знають своєї національності, не знають, де їхні корені. Пошук дому і пошук ідентичності – зрештою, це одне і те ж.

Це історія про Домине «собаче життя, сповнене радості та любові, й про їхнє людське, сповнене сумнівів, спогадів і бажань».


555.png«101 далматинець» Доді Сміт

З назви одразу зрозуміло, що ця книга – про далматинців.

Жили собі на світі від щасливі сімейні пари: пан Любенький та пані Любенька, Понго та Леді Понго. Як і більшість людей, пан та пані Любенькі були впевнені, що вони є власниками собак, а двоє далматинців дозволяли їм так думати, хоч потай і підсміювалися з цього. Одного прекрасного дня Леді Понго народила щенят і здавалося, що щастя цього дружнього сімейства не має меж.

Проте чуже щастя завжди комусь «муляє очі». У цій історії роль лиходійки виконує Лютелла де Явол, яка викрадає всіх щенят після того, які пан і пані Любенькі відмовилися їх продати. Карколомні пригоди, випробування, смішні ситуації та щасливий фінал, адже добро завжди перемагає зло.


Автор: Катерина Подзізей