Навчись вести перемовини зі своїм «Я»
Что нового

Навчись вести перемовини зі своїм «Я»

4 Апреля 2017 16:53 Book24.ua

Багато століть тому в Південній Мексиці жили Толтеки, відомі як «люди знання». Мудрість древніх приховувалася тисячоліттями. Її передавали тільки обраним, але хранителі знань розуміли, що прийде день, коли необхідно буде привідкрити перед усім людством завісу таемності та поділитися знаннями з усіма, хто цього дійсно прагне.
Знання Толтеків — це не релігія, хоча мова в них йде про духовність. Ці знання, швидше за все, говорять про спосіб життя в істинному його значенні і дають змогу знайти справжню свободу особистості, пізнати істинне щастя та любов.
Дон Мігель Руїс — Нагваль (наставник) за своїм родоводом один з лінії Орлиного Лицаря, який за заповітом своїх предків повинен був поділитися з нами вченням Толтеків.
У своїй книзі "Чотири угоди" він говорить про те, що спочатку ми приходимо в цей світ чистими і знаючими, потім ми приймаємо умови і правила, які нам диктує навколишній соціум, погоджуючись з ним. Ми перестаємо бачити, чути і відчувати...
Щоб люди знову мали змогу віднайти втрачену свободу, автор пропонує ознайомитись з деякими правилами – угодами:


Твоє слово повинно бути бездоганним


Що це означає? Автор наставляє своїх послідовників бути прямолінійними і чесними, висловлюватись відверто про власні почуття та міркування, не приховуючи мотивів та намірів. Перша угода – найголовніша. ЇЇ виконання може возвеличити вас до рівня, який автор називає «раєм на землі».

«Слово-це сила, яку ви створюєте власноруч».

За допомогою слова ви виражаєте творчу енергію. Все, що ви відчуваєте, бачите, знаходить своє відображення в площині словесності. Слово – не просто звук, чи його графічне відтворення в письмі – це сила, яка здатна впливати на вас та оточуючих. При цьому варто розуміти, що словом можна як окрилити, так і пригнітити. Тож Ваше слово повинно бути бездоганним, щоб використовувати його енергію задля істини і любові до себе. Приймаючи себе ви очищуєтесь від емоційної отрути.

Однак досягти цього стану важко, адже ми звикли казати неправду не лише оточуючим, але й собі. Більшість з нас не бездоганні в своїх висловлюваннях. Чим бездоганніші наші слова – тим більше ми даруємо собі любові, внутрішнього спокою та радості.

Наступні три угоди мають свої витоки з першої, найважливішої.


Нічого не сприймайте на власний рахунок


Всі події, які відбуваються біля вас, не можна сприймати на власний рахунок. Якщо вам сказали, що ви нерозумний – не сприймайте ці слова близько до серця. На практиці ж ми частіше задумуємось, чому нам так сказали, можливо це очевидно і всі оточуючі помічають вашу недалекоглядність… Ви прийняли чуже твердження, погодились з ним і тепер знаходитесь у тенетах пекельного сну, отрута вже проникла у вас. Ми потрапляємо у такі ситуації через відчуття власної важливості. Кожен з нас – егоїст, нам здається, що світ  обертається навколо нас. Але це не так.

«Оточуючі діють не заради вас, а керуючись власними намірами».

Коли ми сприймаємо оточуючих такими, як вони є, не переводячи все на власний рахунок, ніхто ні словом, ні ділом не може на нас впливати.


Не робіть припущень


Більшість з нас звикли робити припущення. Вся проблема в тому, що ми щиро в них віромо, хоча не маємо фактичних підтверджень здогадкам. Передбачаючи чиюсь реакцію, ми сприймаємо її на власний рахунок, робимо не правильні висновки, що породжує конфлікти, непорозуміння та марні очікування.

«Страждання та драма у вашому житті – результат припущень та прийняття всього на власний рахунок».

Ніж робити припущення, краще задати питання для з’ясування подробиць. Це захистить вас від марних сподівань.


Намагайтесь робити все найкращим чином


Остання угода, яка має на меті об’єднати перші три та посприяти їх закріпленню. Все, що ви дізналися до цього, намагайтеся виконувати якомога якісніше і краще. Але не забувайте, що ваші можливості обмежені обставинами і зумовлені ситуаціями. На приклад, прокинувшись зранку ви впораєтесь з роботою краще, ніж почавши її виконувати пізно ввечері. Ваш потенціал зумовлений вашим настроєм та емоціями, які ви переживаєте в даний момент часу.

Перші три угоди будуть діяти лише в тому випадку, якщо ви будете слідувати четвертій. Але:

  • Не очікуйте, що вам вдасться завжди і в усьому бути бездоганним.

  • Не припускайте, що вам вдасться ніколи не сприймати інформацію від оточуючих на власний рахунок

  • Не мрійте, шо більше ніколи не будете робити припущення.

Наші звички на стільки сильно вкорінилися в свідомості, що повністю від них позбутися неможливо. Але, якщо ви намагатиметесь виконувати максимум того, на що ви спроможні – настане полегшення та гармонія. Використовуйте ці знання на власне благо.