Книжкові підсумки: номінанти та переможці Книги року BBC — 2017
Статьи

Книжкові підсумки: номінанти та переможці Книги року BBC — 2017

17 Декабря 2017 16:22 Book24.ua

Поки всі підводять підсумки 2017 року, в літературному світі не можна оминути увагою результати конкурсу “Книга року BBC — 2017”. До короткого списку в дорослій номінації увійшли 5 книг, а перемогу здобула збірка оповідань Катерини Калитко "Земля загублених, або маленькі страшні казки". Тож у сьогоднішній підбірці пропонуємо ознайомитися зі всіма п’ятьма номінованими творами.


Катерина Калитко «Земля загублених, або маленькі страшні казки»

17.png

До цієї збірки увійшло 9 різних за настроєм, жанром і своєю географією оповідань, що на справді важко назвати казками. Їх об’єднує тема Землі Загублених — нічиєї землі, що немає координат, але слугує місцем, в якому кожен знайде свій притулок, не зважаючи на свою “інакшість”.

У своєму інтерв’ю Катерина Калитко зазначила, що “багато хто в книзі прочитуватиме Балкани, але це тільки тонкий верхній шар. Насправді тут більше України віддзеркаленої, архетипної, побаченої в незвичному ракурсі. Наприклад, одна з центральних неназваних тем – Крим. І ще це книжка про інакшість як даність, про іншування як процес. Про майстерність і невміння із цим жити. Про те, як багато означають одне для одного люди, як вони формують і ламають одні одних. Але й про те, що для всіх є місце і ніхто не є неістотним – на те й існує Земля Загублених.” Не дивлячись на видуману географію, на життя героїв мають вплив одвічні та цілком справжні любов і війна, з якими доводиться миритися й жити.


Сергій Жадан «Інтернат»

18.jpg

Сюжет книги «Інтернат» розвивається навколо подій, що тривали протягом трьох днів у січні 2015 року, коли головному герою Паші, вчителю української мови однієї зі шкіл, доводиться спостерігати, як лінія фронту неухильно наближається до його власного дому. І він змушений цю лінію перетнути, щоб потім повернутись назад. Проте, для цього йому потрібно визначитись, на чиєму ж боці знаходиться його дім. Не зважаючи на те, що сама історія вчителя Паші є цілком вигаданою, проте, такий сюжет міг би бути реальним, адже в описі подій за основу взято Дебальцівську операцію.

Хоча книг про війну на Сході України вже написано чимало, проте С. Жадану в цьому романі вдається не просто описати події, а показати їх очима пересічних українців, які знаходяться на лінії фронту: про їхній вибір і відсутність вибору, про їхню позицію і відсутність цієї позиції, необхідність брати на себе відповідальність і відсутність звички брати на себе відповідальність.


Олександр Ірванець «Харків. 1938»

19.jpg

Новий роман Олександра Ірванця написаний у жанрі альтернативної історії, а сам автор називає його «антиантиутопією». Крім того, сюжет роману передбачає поєднання буфонади, бурлеску та шпигунського трилеру.

Новий роман Олександра Ірванця подає альтернативну історію України – можливий шлях розвитку незалежної Української держави від початку ХХ століття. У книжці описано Українську Робітничо-Селянську Республіку (У.Р.С.Р.), наступницю УНР, зі столицею в Харкові. Це країна, що будує націонал-комунізм та у 1938 року святкує двадцятиріччя своєї незалежності. У рамках святкування Дня Міжнародної Солідарності Трудящих відбувається щорічний карнавал, на який з'їжджаються поети, письменники та політичні діячі. Однак підполковник СБУ Коцюба отримав інформацію, що в Україну має прибути терорист. Тож разом із Коцюбою читачеві пропонується розслідувати, хто б це міг бути і що він задумав, на цьому шляху зіштовхуючись із неочікуваними поворотами сюжету. Водночас, окрім розгадування детективної сюжетної лінії, на читача також очікує квест на знання класичної та сучасної світової літератури й історії України, який містить чимало потаємних ключів і загадок.


Йван Козленко «Танжер»

20.jpg

Танжер — місто-порт у Марокко, що знаходиться на перетині шляхів і культур. Проте в романі Йвана Козленко Танжером виступає Одеса, адже пустелі і моря Танжера перегукуються зі степами і морями Одеси, а різноманітність культур і мов, властивих місту, робить аналогію ще більш влучною.

У романі декілька сюжетних і часових рівнів; в одному з них на початку 2000-х років діють, кохають та шукають себе трійко молодих представників одеської арт-тусовки: головний герой Орест, який отримує пропозицію знятися в експериментальному кіно, сценарист Сева та акторка Марта. Другий сюжетний рівень охоплює кінець 1920-х років. У ньому ключову роль відведено українському поету й романісту Юрію Яновському, а також змальовуються його відносини з Олександром Довженком і примою Одеської опери Ітою Пензо. У цьому романі Козленко знайомить читачів зі своєю Одесою і прагне показати це місто таким, яким його знає і любить: «нездатне знайти себе в дзеркалі драматичної історії 20 століття, трагічно уніфіковане й тотально радянізоване».


Андрій Курков «Шенгенська історія»

21.jpeg

Новий роман Андрія Куркова розповідає історію життя трьох литовських подружніх пар. Святкуючи приєднання Литви до Шенгенського простору 21 грудня 2007 року, вони планують свій переїзд до інших країн Європейського Союзу: Інгріда і Клаудіюс — до Лондона, Андрюс і Барбора — в Париж, а Рената і Вітас – в Італію.

Сповнені надій і очікувань світлого майбутнього, пари ще не підозрюють, які випробування та пригоди на них очікують. Перші дві пари вирушають за обраним маршрутом, а от третя змушена була лишитися вдома. І з цього моменту оповідь розбивається на кілька частин із паралельним розвитком подій, оповідаючи історію кожної пари та наслідки їх вибору. Є в романі і четверта сюжетна лінія, що розповідає про напівміфічного діда з дерев’яною ногою Кукутіса, який стає першим литовцем, що перейшов кордон без пред’явлення паспорта. Він також вирушає у подорож Європою, з метою порятунку литовців, які опинилися в скрутному становищі за межами рідної країни. Тема еміграції останнім часом активно педалюється, проте цей роман відкриває завісу досвіду Литви та її громадян, який в літературному плані залишається недостатньо відомим читачеві.


Автор: Марія Деречіна