Trick or Treat: добірка книжок до Хелловіну
Что почитать

Trick or Treat: добірка книжок до Хелловіну

29 Октября 2017 0:57 Book24.ua

Поки по містах і селах масово з’являються павутиння та летючі миші, домівки прикрашають гарбузові ліхтарі, а на вулицях з’являється всіляка нечисть і привиди, ми вирішили зробити добірку наймістичніших, найзагадковіших і найжахливіших книжок.


111.jpg«Магам можно все» Марина і Сергій Дяченко

“Як здоров’я вашої сови? Сова почувається прекрасно, дякую” — із цього обміну люб’язними привітаннями починається фентезі-роман українських письменників Марини та Сергія Дяченко.

“Магам можно все” — історія про Хорта зі Табора, спадкового мага, який несподівано для себе виграє в клубі магів кореневе закляття Кари. Це дає йому необмежену владу над людьми, дозволяючи покарати смертю будь-кого він забажає. Молодий, амбіційний і егоїстичний, як він розпорядиться цим даром? Вирішуючи провести розслідування, куди безслідно зникають жителі його світу, і чому повернувшись нічого не пам’ятають, стаючи ніби іншими людьми, єдиною зачіпкою є кулони із слідами потужного закляття. Та в ході пошуків, Хорт зі Табор виходить на слід когось ще більш марнославного, ніж він сам — препаратора людських душ, який вирішив, що може грати людьми, як ляльками. Та чи вдасться Хорту перемогти та покарати його?

“Яка б не трапилася катастрофа — сонце буде вставати вчасно, і навіть якщо містечко з усіма своїми жителями одного разу обрушиться в море, сонце все так само буде підніматися і опускатися, мільйон років ...”, погоджуєтеся?


222.jpg«Нічний цирк» Ерін Морґенштерн

Цирк Cirque des Rêves приїжджає без попередження, він просто з’являється там, де ще вчора його не було. Він відчиняє свої двері тільки вночі: відкривається з сутінками, а закривається на світанку. Як тільки відвідувачі потрапляють до смугастих чорно-білих наметів, для них починається казка, сповнена ілюзій і магічних чар.

Сюжет будується навколо триваючого протягом століть протистояння двох магічних шкіл, учні яких без власного бажання втягуються у дуель, в якій може бути тільки один переможець. Та одного разу все змінюється, коли нові учасники змагання, Селія і Марко, втрачають голову від кохання — глибокого, сповненого чар почуття, від якого блимає світло і в кімнаті стає спекотніше, варто їм лише торкнутися одне одного. Та попри все, гра триває, ніби швидкісний поїзд, у якого відмовили гальма.

Авторці вдається створити чарівну атмосферу, завдяки чому при прочитанні книги реальність і світ Цирку Сновидінь сплітаються в єдине ціле. Якщо у вечірньому вітрі, напоєному свіжістю осіннього листя, ви відчуваєте ледве вловимий аромат карамелі, а у наступаючої на п’яти прохолоди з'являється солодкуватий присмак — це означає, що настав час для “Нічного цирку” Ерін Морґенштерн.


333.jpg«Воно» Cтівен Кінг

Не можна оминути увагою у цій тематичній підбірці роман “Воно” Стівена Кінга, автора, який отримав титул Короля жахів і Продавця страхів. Нещодавно на екранах кінотеатрів з’явився ремейк фільму “Воно”, привернувши нову хвилю уваги до цього роману, який є ніби квінтесенцією всіх можливих людських страхів і жахів.

Саркастичний клоун Пеннівайз — лише одна з іпостасей, в яких може перебувати Воно – істота, що вбиває дітей і здатна втілюватись у будь-яку фізичну форму. Семеро підлітків, стикаючись із Воно у формі того, чого вони найбільше бояться, розуміють, що тільки разом зможуть протистояти йому. На деякий час дітям вдається дати відсіч, Воно тікає, хоча й не переможене остаточно. Проходить довгих 27 років, вчорашні підлітки стають дорослими, живуть у різних містах і не спілкуються один з одним, і раптом Воно повертається. Тому дорослим членам “Клубу невдах”, які дітьми дали обіцянку згуртуватися, якщо Воно повернеться, доводиться знову пройти крізь усі старі дитячі страхи, щоб одержати перемогу. Та чи згине Воно назавжди?


444.jpg«Мастер и Маргарита» М. Булгаков

Ставший вже класикою, роман “Майстер і Маргарита” окрім багатьох інших переваг, також має неперевершений містичний сюжет і купу різної нечисті серед героїв.

Москву 30-х років ХХ століття охоплює хвиля таємничих і незрозумілих подій, коли на його вулицях з’являється Воланд зі своєю свитою. Раптовий нещасний випадок, бал Сатани, сеанс чорної магії, політ Маргарити на мітлі, загадкові зникнення — тільки поодинокі приклади всієї тієї “чортівщини”, що має місце в романі.

Дивно, от тільки чомусь ніби негативні персонажі викликають більше симпатії, ніж усі інші. Мабуть саме тому питання: “Що б робило твоє добро, якби не існувало зла, і як би виглядала земля, якби з неї зникли тіні?” до сих пір залишається відкритим.


«Все новые сказки» Н. Гейман

555.jpg

Хто сказав, що казки обов’язково повинні мати хеппі-енд і рафіновано-солодкий сюжет? «Все новые сказки» — це збірка з 27 оповідань різних авторів, ретельно відібраних укладальниками антології Нілом Гейманом і Елом Саррантоніо, у якій ви точно не знайдете банальних добрих казок.

Ознайомлення з цією збіркою дозволяє познайомитися з Нілом Гейманом не тільки як із всесвітньо відомим письменником, а й як з читачем. У передмові до цієї книги він пише, що єдиним “всього-чотири-слова” критерієм, яким він керується вирішуючи цікава перед ним історія чи ні, це чи виникає у нього питання, яке всі ми задавали в дитинстві слухаючи казки: “А що було далі?”. Скоріше за все, Вам сподобається ця збірка, якщо Ви були у захваті, коли доводилося розказувати чи слухати, сидячи перед багаттям у компанії однолітків, всілякі страшні історії про чорне-чорне місто. Читаючи її, вам відкриються двері в потойбічний світ, сповнений темряви та напруги, а перегорнувши останню сторінку на мить здасться, що сама безодня вдивлялася в вас.


Тож бажаємо вам не втратити нагоду і провести на Хелловін безсонну ніч, мандруючи сторінками книжок, що одночасно чарують, жахають і накладають на читача закляття неможливості відірватися від сюжету ні на хвилинку!

Автор: Марія Деречіна