Заговори, щоб я тебе побачив: 5 книг з ораторського мистецтва та переговорів
Что почитать

Заговори, щоб я тебе побачив: 5 книг з ораторського мистецтва та переговорів

5 Ноября 2017 19:26 Book24.ua

Іноді ми помилково думаємо, що навички ораторського мистецтва потрібні тільки акторам чи юристам у залах судових засідань. Проте, вміння переконливо говорити може знадобитися кожному, незалежно від сфери діяльності: чи то ви намагаєтеся переконати власну дитину з’їсти на сніданок вівсянку та зробити руханку, чи то маєте провести гарну презентацію нового продукту на роботі. У цій збірці ми хочемо вас познайомити з книжками, які допоможуть почувати себе впевнено та підготуватися до чудового виступу.


111.jpg«Психологія впливу» Роберт Чалдині

Розпочати хочемо саме з книги “Психологія впливу” Роберта Чалдіні, яка вважається класикою ділової літератури.

У ній автор на конкретних прикладах розбирає методи та прийоми, що дозволяють звучати більш переконливо, з огляду на той психологічний ефект, який вони породжують. Завдяки чисельним науковим експериментам і соціологічним дослідженням, які аналізуються в книзі, ви зможете дізнатися, як працюють правила взаємного обміну та контрасту сприйняття, й чому люди люблять бути послідовними. А також знайти відповіді на питання: у чому криється підступність звички бездумно покладатися на силу авторитету? Цю книгу варто прочитати не тільки, щоб зрозуміти етапи побудови своєї переконливої промови, а й щоб не попастися на вудочку різних психологічних маніпуляцій, що нас оточують у повсякденному житті.


222.jpeg«Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів» Кріс Андерсон

Виступи спікерів у рамках проекту Ted Talks давно завоювали прихильність публіки з різних кутків світу. Чому такий формат виступів став таким популярним та як зробити свій монолог таким же динамічним, щирим і захоплюючим?

Відповідь знайдеться у цій книзі Кріса Андерсона, успішного журналіста та засновника й куратора щорічної конференції TED. У ній він ділиться практичними порадами щодо того, як встановити контакт з аудиторією, доступно пояснити складні аспекти теми, в чому повинна полягати підготовка до виступу, та найголовніше — як впоратися з хвилюванням. Автор доходить висновку, що всі ми здатні розказувати цікаві історії, тому мета цієї книжки — пояснити, як твориться диво сильної промови та забезпечити всім необхідним для власної “хвилини слави”, адже трохи корисної теорії та практики ще нікому не завадило, правда ж?


333.jpg«Я завжди знаю що сказати» Ігор Ризов

Ігор Ризов — експерт і тренер з ведення переговорів, чий практичний досвід знайшов відображення у серії книг і авторських курсів, що мають на меті навчити переговорним технікам усіх охочих. Щоб бездоганно опанувати мистецтво ведення переговорів, він навчався по спеціалізованих програмах підготовки парламентерів у Camp Negotiation Institute (США) та Harvard Law School.

Його працю «Я завжди знаю що сказати» можна дійсно вважати книгою-тренінгом, оскільки автор не тільки наводить теорію з ведення переговорів, а й пропонує увазі читача конкретні кейси, що трапляються в практиці переговорів, і вправи, що мають допомогти засвоїти теоретичний матеріал більш вдало. У книзі зібрано безліч технік і наукових підходів, які допомагають переконливо вести перемовини та досягати потрібного результату, не зруйнувавши гарних партнерських відносин.


444.jpg«Переговоры без компромиссов. Веди переговоры так, словно от них зависит твоя жизнь» Крис Восс

Автор книги Кріс Восс більше 20 років пропрацював у лавах ФБР, вступаючи в переговори з терористами та викрадачами дітей. У книзі він описав як найгучніші провали ФБР, які призвели до перегляду існувавших підходів у перемовинах, так і найбільш вдалі їх операції зі звільнення заручників, засновані на новій методиці.

Пізніше, аби переконатися, що методика ФБР працює не тільки в екстремальних випадках, він вступив на курс з переговорів у Гарвард, де з’ясувалося, що ці принципи працюють у будь-яких ситуаціях, тоді як звичайні підходи, типу BATNA чи ZOPA, у виняткових ситуаціях надзвичайного емоційного напруження не працюють. Автор упевнений, що без глибокого розуміння психології людини, без прийняття того, що всі ми — імпульсивні та дикі істоти, схильні діяти під впливом емоцій, усі наші розумові здібності та логіка безсильні в крихкому світі взаємодії двох осіб, що ведуть переговори. Тому дев’ять правил, що становлять основу методу Восса, зводяться до того, що у переговорах емоції опонента завжди мають бути на першому місці, а раціональне мислення — на другому.


555.jpg«Говорите точно... Как соединить радость общения и пользу убеждения» А. Пиз, Б. Пиз

Аллан і Барбара Піз є прикладом не тільки гармонійної сімейної пари, а й творчого тандему спеціалістів у галузі комунікацій, під чиїм авторством вийшло чимало книг з психології.

У книзі «Говорите точно...» автори розмірковують над тією проблемою, що в дитинстві нас усіх вчать розмовляти, проте зовсім не дають навичок ефективного спілкування та не пояснюють як правильно підтримувати бесіду.

В основу книги лягли два курси авторські курси: “Розмовне спілкування: як досягти найбільшої соціальної ефективності” та “Техніка та стратегія особистого спілкування”. Кожна глава містить певний урок, який потребує засвоєння та застосування на практиці, тому автори рекомендують не читати за один раз більше, ніж одну главу та спробувати застосувати наведені прийоми та методики спілкування в своєму реальному житті. Також тут ви зможете знайти багато інформації про важливість невербальної комунікації, жестів, міміки та інтонації, що допоможуть зробити процес комунікації ще досконалішим.



А в продовження теми також радимо до перегляду виступ Аллана Піза на конференції TED щодо мови тіла та жестикуляції.

Сподіваємося, що ми змогли Вас переконати ознайомитися з наведеними книжками, оскільки теми ораторського мистецтва та ефективної комунікації є надзвичайно цікавими.

Автор: Марія Деречіна