У пошуках далеких близьких: 5 книг у жанрі біографій і мемуарів
Что нового

У пошуках далеких близьких: 5 книг у жанрі біографій і мемуарів

2 Ноября 2017 17:01 Book24.ua

Не зважаючи на час і відстань, саме читаючи біографії або мемуари видатних людей можна познайомитися з ними ближче, дізнатися про унікальний життєвий шлях, обставини і події, які впливали на формування їх особистості. Тому пропонуємо вашій увазі 5 книг, в центрі кожної з яких — історії справжніх людей.


«Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині» Вітольд Шабловський

111.png

Вітольд Шабловський — польський журналіст і репортер, який протягом трьох років подорожував Україною та Польщею, щоб поспілкуватись з очевидцями Волинської трагедії та їхніми нащадками.

За результатами цих численних інтерв’ю народилася книга «Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині». ЇЇ було представлено автором на цьогорічному Форумі видавців у Львові. Вперше книгу було видано в 2016 році в Польщі, а український переклад книги здійснив письменник Андрій Бондар. У своєму інтерв’ю автор зазначив, що “Волинська трагедія — це спільна частина нашої історії (України та Польщі), тому головне й найперше, що ми маємо зробити, — поїхати на Волинь і разом оплакати наших загиблих”. Саме тому основною його метою під час написання книги було не змалювати весь жах тієї страшної трагедії, а навпаки, віднайти приклади милосердя, яке проявляли звичайні люди у той важкий час.


222.png«Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» Філіп Сендс

Філіп Сендс є відомим британським спеціалістом у галузі міжнародного права, який неодноразово брав участь у судових процесах у Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН, зокрема, він представляв Грузію у справі проти Росії, за звинуваченням у расовій дискримінації.

Погодившись більше 7 років назад на запрошення прочитати для студентів-юристів лекцію у Львові, Філіп Сендс вирішив, що це також гарна можливість познайомитися з рідним містом свого діда Леона, про минуле якого Філіпу було мало що на той час відомо. У цій книзі переплітається особиста історія родини Філіпа Сендса та історія видатних юристів-міжнародників Херша Лаутерпахта і Рафала Лемкіна, які були також родом зі Львова. Автор впевнений, що саме Львову, з його тогочасною атмосферою, неабияким чином вдалося вплинути на світогляд цих спеціалістів. Завдяки їх праці у міжнародному праві з’явилися терміни «злочини проти людяності» та «геноцид», які було взято до уваги на Нюрнберзькому трибуналі. Ця книга — чергове підтвердження того, що Львів приховує ще дуже багато таємниць, зокрема, може вважатися колисковою сучасної концепції міжнародного права.


333.jpeg«Стрімголов. Історія одного життя» Олівер Сакс

Олівер Сакс був відомим неврологом і професором Нью-Йоркського Університету Медицини, якого вважали одним із найвідоміших популяризаторів медичної науки завдяки його книжкам, в яких він описував унікальні та незвичні випадки зі своєї клінічної практики.

Свої мемуари «Стрімголов. Історія одного життя» автор писав, коли вже знав, що невиліковно хворий на рак, проте не зважаючи на це, книга вийшла дуже світлою та життєствердною. У ній він багато розповідає про свою лікарську родину, свого рідного брата, хворого на шизофренію та як це вплинуло на вибір професійного шляху. Сакс намагається відверто розказати про найважливіші події, знакові зустрічі, важливі місця і людей, які зробили його тим, ким він був. Він дуже багато говорить про свій інтровертний темперамент і певну відлюдькуватість, проте більше вражає та вдячність і теплота, з якими він згадує про минуле.

Читаючи ці мемуари, розумієш, що саме шалена емпатія, властива його особистості, допомагала йому ставитися з неймовірною чуйністю до проблем інших людей і, зокрема, своїх пацієнтів. Саме історії таких людей як Олівер Сакс допомагають не втрачати віру в людство та вірити, що світ можна зробити добрішим.


444.png«RECвізити. Антологія письменницьких голосів. Книга третя» Тетяна Терен

Як зізналася Тетяна Терен під час презентації книги на Форумі видавців у Львові, «Головна мета цієї антології – зібрати цілісне полотно сучасної української літератури і показати читачеві ці різні покоління, які при цьому не є поколіннями відокремленими. У випадку кожного автора завжди є хтось перед ним і хтось після нього, кому передавались якісь думки, знання, ідеї. Це наче ниточки між героями книг, що зображені на обкладинці, які поєднують різних людей, різні покоління...»

До третьої книги «Антології письменницьких голосів» увійшли інтерв’ю з представниками різних поколінь, творцями літератури сьогодення Юрієм Винничуком, Василем Герасим’юком, Богданом Жолдаком, Романом Іваничуком, Володимиром Рутківським, Мар’яною Савкою, Наталкою Сняданко та Василем Шкляром. На сторінках цих трьох книг вдалося створити унікальний проект про взаємозв’язок поколінь і про ті, часто невидимі зв’язки, завдяки яким робиться можливою безперервність літературного процесу.


«Далекі близькі» Володимир Єрмоленко

555.jpg

Ми часто зводимо класиків на недоступний п’єдестал, позбавляючи їх людськості. Проте, Володимиру Єрмоленко у «Далеких близьких» вдалося подарувати читачам унікальну можливість відкрити для себе відомих класиків та філософів зовсім з іншої сторони: так, ніби ми разом із ними ходимо пити каву та обговорювати свої справи у найближчу кав’ярню чи є сусідами через стінку.

Ця книга складається з 12 історій, героями яких стали Руссо, Казанова, Месмер, Гофман, Мішле, Шпільрейн, Флобер, Дерріда, Зонтаґ, Турньє, Барт і Ґарі, про їх життя, пристрасті, болі й радості – і водночас про сенси, які ці люди вибудовували з власного досвіду. “Щоб стати на ноги, щоб пізнати життя в його смутку та радості, ми маємо обрати своїх ближніх. Ми маємо обрати своїх найрідніших. А в такому виборі далекі часто стають близькими.” Тому зовсім не дивно, якщо після прочитання цієї книги у вас з’являться нові друзі, далекі, але разом із тим — близькі.


Для всіх тих, хто ще знаходиться у пошуку своїх “далеких близьких”, сподіваємося, що книги з сьогоднішньої підбірки можуть стати гарним провідником на цьому шляху.

Автор: Марія Деречіна