Книги для допитливих батьків про сучасних дітей. Частина 2
Что почитать

Книги для допитливих батьків про сучасних дітей. Частина 2

31 Октября 2017 21:05 Book24.ua

В попередній статті ми розповіли Вам про декілька цікавих книг для «батьків-чомучок», але останнім часом у світі літератури з'являється все більше якісної та корисної літератури на цю тематику. Ми вирішили продовжити наші огляди, тож знайомтесь з другою частиною добірки.


111.jpeg«Як виховати дорослого: підготовка дитини до успішного життя» Джулі Літкотт-Геймс

Джулі Літкотт-Геймс працювала деканом та радником першокурсників у Стенфордському університеті, тож протягом десяти років мала можливість спостерігати за студентами. І ось висновок, про який вона написала у книзі та в багатьох своїх наукових працях: з кожним роком першокурсники мали все більші бали, але були все менше підготовлені до реального життя. Батьки подають замість дітей документи на навчання, домовляються про місце стажування, розсилають резюме своїх чад (які самі ж написали), і в кращому разі лише чекають на парковці, поки «ще дитина» проходить співбесіду на роботу. Звідки ж це все? З дитинства. «Якщо ми думаємо, що ростимо дітей, то й виростимо саме дітей, натомість наше завдання – виростити дорослих».

Дитинство – це своєрідний тренувальний майданчик, де дитина мала б здобути ті життєві навички, які необхідні їй для подальшого життя. Батьки можуть завдати своєю гіперопікою страшної шкоди, а можуть створити умови для розвитку самовираження, а ще простір для того, аби дитина ставала більш самостійною і дорослішання не завдавало дискомфорту. А може батьки бояться, аби діти стали самостійними? «Необхідно слідкувати, щоб надмірна пильність не позбавила їх права на заслужену свободу, яка, своєю чергою, готує їх до дорослого життя.»

Глибоко вдихніть, сповільніться і зламайте батьківські стереотипи.


222.jpg«Я погана мати? І інших 33 запитання, які псують життя батькам» Катерина Кронгауз

Всі батьки хоча б раз у житті задавали собі це запитання. Зазвичай це буває вечорами, коли діти як янголи сплять у своїх ліжечках (а тільки тоді їх і можна назвати янголами), а мама втомлено збирає розкидані іграшки, або вивішує випраний одяг, або відшкрябує від підлоги розляпану кашу. Коли вже цей потік почався, то зупинитися важко, тому далі з’являються й інші запитання: коли буде легше, як не збожеволіти, може зі мною щось не так, а може з дитиною, чому всі дають мені поради щодо виховання. І це лише початок, бо з кожним місяцем і роком їхня кількість більшає, пропорційно до того, як росте дитина, а відповідей меншає.

Катерина Кронгауз у своїй книзі не дає конкретних порад, вона розповіла про труднощі чи несподівані ситуації, які виникали у процесі виховання двох синів саме у неї. Про власний шлях пошуку відповідей і того, які результати мали її рішення.

Діти в уяві майбутніх батьків, немовлята у квартирі і в житті 24 години/7 днів на тиждень – це як популярні картинки на тему «очікування-реальність». Але життя з ними може бути надзвичайно цікавою і захопливою пригодою, якщо не ставити собі щосекунди 33, а то й більше запитань, які його псують.


333.jpg«Все секреты французского воспитания. Книга для родителей» Анн Бакюс

Анн Бакюс – дитячий психолог, одна з основоположниць сучасної системи виховання у Франції. Вона є автором багатьох книг для «батьків-чомучок»: «Гід по вихованню дітей від 1 до 3 років», «Як виховати самостійну дитину», «Мистецтво виховання слухняної дитини» та інші. Книга «Всі секрети французького виховання. Книга для батьків» – це короткий витяг найкращого з попередніх книг, висновки з описом нових ситуацій.

Структура книги надзвичайно проста та зручна, адже весь зміст поділено на два великих розділи – грудні діти та дошкільнята (від народження і до шести років), від дитинства до юності (від шести до чотирнадцяти). Тут ви дізнаєтеся, чи потрібно залишати дитину в батьківській спальній кімнаті, чи треба брати на руки дитину, якщо вона плаче, як уникати метушні за столом, як почати розмову про смерть і як поводити себе, якщо дитина починає соромитися свого тіла. Таких запитань в книзі 100, а відповідей ще більше.

Книги Анн Бакюс популярні власне своєю лаконічністю, практичністю і тим, що всі поради можна легко випробувати і вибрати самі ті, які підходять Вашій сім’ї.


444.png«Бавимося разом або Як впоратися з дитячим непослухом» Алла Слотвінська

Ця книга адресована всім батькам, які шукають конкретних рішень і відповідей на таке здавалося б просте запитання: «Чому моя дитина не слухається?». Алла Слотвінська вважає, що за дитячим непослухом криється нереалізоване бажання, яке ми, дорослі, можемо і маємо реалізувати.

«Бавимося разом» - це книга-практикум, в якій автор задала батькам багато запитань і запропонувала ще більше простих рішень для їхніх складних ситуацій. Алла Слотвінська описала 10 причин дитячого непослуху та назвала потреби дошкільнят. Кордони у спілкуванні потрібні, як і певні правила у повсякденному житті, але батькам Алла порекомендувала не лише казати, чого робити не можна, що заборонено, а й пояснити «Що можна». Не можна шоколад перед обідом, але ми з’їмо декілька шматочків після смачного супчику.

А в останньому розділі книги є більше, ніж 60 ігор та вправ для дітей та батьків на кожен день. Це зробить виконання повсякденних справ цікавим, веселим і вже не видається примусовим.

Книга читається дуже легко, а окремі фрази хочеться роздрукувати великими літерами і повісити в громадських місцях.


У цих книгах кожен знайде корисні поради та «свіжий погляд» на деякі ситуації. Варто пам’ятати: батьківська любов, терплячість, обізнаність і підготовленість дозволить виховати дійсно щасливу дитину!

Автор: Катерина Подзізей