3 способи, які допоможуть стати кмітливішими, швидшими та кращими
Что почитать

3 способи, які допоможуть стати кмітливішими, швидшими та кращими

4 Мая 2018 11:53 Book24.ua

Ваш день розпланований по годинах, на мобільному телефоні регулярно звучать нагадування про зустрічі. Та чи ваша постійна зайнятість дає бажані результати? Чи затрачені зусилля наблизили вас хоч на крок до мрії?

Чарлза Дахіґґа настільки турбувала тема продуктивності, що він вирішив ґрунтовно її дослідити. Завдяки його бестселеру «Сила звички. Чому ми діємо так, а не інакше в житті та бізнесі» мільйони людей змінило своє життя (детальніше читайте статтю «5 дивовижних фактів про звички»). 


44042_65923.jpg«Кмітливіші, швидші. кращі. Секрети продуктивності в житті та бізнесі»

Друга книга Чарлза – «Кмітливіші, швидші. кращі. Секрети продуктивності в житті та бізнесі» – така ж мотивуюча. Вона про те, «як розпізнати вибір, що стимулює справжню продуктивність. Це путівник по науці, техніці й можливостях, що змінили життя».

Перш ніж розкрити декілька секретів того, як робити все кмітливіше, швидше та краще, розберемося, що ж таке продуктивність.

Продуктивність – це «намагання якнайкраще використати нашу енергію, інтелект і час, аби досягти максимального результату за найменших зусиль», виконати певні завдання, але в той самий час не жертвувати дорогими для нас речами. Іншими словами, це ефективне використання наявних ресурсів.


3 поради із книги «Кмітливіші, швидші, кращі», які допоможуть зробити ваше життя більш продуктивним

1. Генеруйте мотивацію

Мотивація – це не статична риса нашої особистості, це «навичка, як-от вміння читати й писати, котрої можна навчитися і вдосконалювати». Щоб мотивувати себе, треба зробити вибір, прийняти рішення. Це дає відчуття і доводить, що ми керуємо ситуацією. 

Наприклад, якщо треба написати виступ, виберіть з чого почати: можна, наприклад, з висновків або із створення презентації.   

«Мотивація є результатом вибору, який показує нам, що ми все контролюємо». Треба довести собі, що наш вибір важливий. Завжди запитуйте себе: «Чому?». Чому треба вставати на годину раніше? Чому треба відповісти на всі ці непрочитані листи у електронній скриньці? Чому треба відірватися від соціальних мереж і написати наукову роботу?

2. Виробіть центр уваги та залишайтеся зосередженим

У світі, де вся інформація доступна повсякчас, відповідати на повідомлення можна звідусіль і бути на зв’язку цілодобово, важливо не відволікатися. «Виробіть у себе звичку постійно створювати наратив» та зберігайте центр уваги на дійсно важливих речах.

Уявляйте свій день, коли п’єте вранці каву. Думайте про свої цілі на тиждень, коли їдете на роботу. Як перешкоди можуть завадити їх втілити? З чого почати і як оминути можливі труднощі?   

«Щоб стати справді продуктивними, нам слід контролювати нашу увагу, ми повинні будувати ментальні моделі, котрі дозволять нам опанувати ситуацію».

3. Ефективно засвоюйте отриману інформацію

Незважаючи на величезний обсяг інформації, ми не встигаємо її засвоювати та ефективно керувати нею. Є програми та браслети, які рахують наші кроки і визначають рівень води в організмі, але ми продовжуємо більше їздити на автомобілях, ніж ходити, і пити недостатню кількість рідини.

«Нездатність користуватися інформацією, коли її стає забагато, називається “інформаційною сліпотою”». Ми добре сприймаємо інформацією, коли вона поділена на менші частини.

Якщо ми хочемо запам’ятати щось почуте чи прочитане – занотуйте собі це, проаналізуйте, замалюйте її у вигляді графіка, схеми чи діаграми. Далі використайте на практиці або розкажіть другу. Це сприятиме ефективному її засвоєнню.


Звісно ж, недостатньо прочитати книгу, аби стати продуктивним. Це важка робота над собою, але лише так можна змінити своє життя.

Автор: Катерина Подзізей