5 книг, в основі яких – реальне життя
Что почитать

5 книг, в основі яких – реальне життя

4 Мая 2018 14:58 Book24.ua

Часом письменникам не треба фантазувати, адже життя дарує такі сюжети, що краще й не вигадаєш!

Героям цієї книжкової добірки співпереживаєш та співчуваєш, на них злишся і ними захоплюєшся. Реальні історії реальних людей. Життя, як воно є. 


111.jpg

«В диких условиях» Джон Кракауер

В основі книги – стаття американського мандрівника Крістофера Маккендлесса, відомого також під псевдонімом Олександр Суперволоцюга. Американський альпініст, журналіст та письменник Джон Кракауер описав  пригодницьке та водночас трагічне життя Крістофера. 

В 22 роки Суперволоцюга віддав всі свої гроші на благодійність і подався на пошуки себе та свого місця у світі. Дійшов до незаселеної частини Аляски і залишився там жити. Чи здійснив Крістофер свою мрію? Про що думав та як закінчив своє життя? Джон Кракауер провів власне журналістське розслідування, але висновки читач має зробити сам.

«Ты ошибаешься, если думаешь, будто радость можно почерпнуть преимущественно из отношений с другими людьми. Бог распространил ее повсюду. Она – во всем и каждом, что мы в состоянии ощутить. Просто мы должны проявить храбрость, отвернуться от привычного образа жизни и выбрать необычные пути.»


222.jpg

«Голливуд» Чарлз Буковскі

Автобіографічна книга американського письменника німецького походження. Чарлз Буковскі описав історію створення фільму «П’янь»: від роботи над сценарієм фільму і до прем’єри, що відбувалася у 1987 році.

У книзі змінені усі імена, зокрема головний герой – Генрі Чінаскі – відомий 65-літній письменник і трохи алкоголік, якому пропонують написати кіносценарій до фільму «Танець Джима Біма». Звісно ж у Чінаскі читач легко впізнає самого Буковскі, як і багатьох відомих акторів, яких автор замаскував під іншими іменами (зокрема Міккі Рурка та Фей Данавей).

« - Сценарий будет о пьяни. Об алкаше, который день и ночь торчит у стойки.

- Ты думаешь, это кого-нибудь сможет заинтересовать?

- Знаешь, Джон, если бы я собирался кого-нибудь заинтересовать, я бы ни строчки не написал. Ни в жизнь.»


333.jpg

«Шантарам» Грегорі Девід Робертс

Історія, що приголомшує та шокує з першої до останньої сторінки. Грегорі Девід Робертс описав своє життя, сповнене пригод, перемог, злетів та падінь.

Після розлучення з дружиною автор захопився наркотиками. Пограбування, розбої і ось австралійський суд засуджує головного героя на 19 років позбавлення волі. Після двох років в’язниці суворого режиму йому вдається втекти до Індії, де й відбуваються основні події.

Роман про кохання, мафіозні історії та спогади про індійське правосуддя, пошуки себе в цьому світі – читайте не поспішаючи і ви відчуєте смак та запах Бомбей.

«Істина в тому, що немає хороших або поганих людей. Добро і зло не в людях, а в їхніх учинках. Люди залишаються просто людьми, а з добром чи злом їх пов’язує те, що вони роблять, - чи відмовляються робити.»


444.jpg

«Список Шиндлера» Томас Кініллі

Книга написана на основі спогадів одного з в’язнів гетто, який вижив. Його та інших майже 1300 євреїв врятував Оскар Шиндлер – німецький бізнесмен, який на початку Другої світової війни купив у Польщі фабрику з виготовлення емальованого посуду. Це було не лише місце роботи для тисяч в’язнів, а й острівець безпеки та ситості, адже там їх ніколи не били, а їжі завжди було вдосталь.

Коли надійшла звістка, що краківське гетто буде знищено, Оскар наважився на рішучий крок – склав список в’язнів, яких він нібито залишає для роботи на фабриці.

Автор у книзі використовує багато документальних матеріалів, спогадів «людей Шиндлера» та їхній свідчень. Оскар Шиндлер був членом нацистської партії, любив розкішне життя, випивку та жінок. Але передовсім він був Людиною, готовою до смерті заради порятунку інших.

«Той, хто врятує одне життя, врятує весь світ.»


555.jpg

«Похороните меня за плинтусом» Павло Санаєв

Біографічна повість, написана Павлом Санаєвим у 26 років, в основі якої – його дитячі роки, проведені у бабусі та дідуся. З двох до дев’яти років він жив у них, тому що бабуся не довіряла виховання онука своїй дочці.

Книга далеко не дитяча, хоча всі події зображені очима маленького хлопчика. Бабуся турбується за Сашка: дбає про його здоров’я, привчає до чистоти та порядку, годує та одягає. Але хлопчик любить маму понад усе, хоча й бачить її вкрай рідно. А причина проста – турбота бабусі маніакальна та жорстока.

Книга про любов і ненависть, виховання і тиранію. Межа між цими поняттями іноді повністю зникає, і в цьому ви переконаєтеся уже з перших сторінок.

«Сcора в моем понимании – это нечто большее, чем просто крик. Крик был правилом. Ссора все-таки исключением.»


Автор: Катерина Подзізей