Сила тиші й голосу: 2 книги на шляху до справжнього себе
Статьи

Сила тиші й голосу: 2 книги на шляху до справжнього себе

6 Декабря 2017 10:41 Book24.ua

Здавалося б, тиша та голос є повними протилежностями та не мають нічого спільного. Але книги Ерлінґа Каґґе та Жана Абитболя доводять, що саме внутрішня тиша і наш голос є тими речами, які допомагають нам віднайти справжнього себе: перша допомагає не втрачати усвідомленості за будь-яких умов, а друга є зброєю масового ураження, якщо знати, як вірно нею користуватися.


7.jpg

«Тиша в епоху галасу» Ерлінґ Каґґе

Ерлінґ Каґґе — норвезький письменник і мандрівник, якому вдалося підкорити «три полюси»: Північний, Південний і Еверест.

Його дослідження важливості тиші в житті кожної людини розпочалося майже випадково: після лекції на тему тиші, продовжуючи бесіду зі своїми студентами в пабі, виявилося, що тема є вельми актуальною. Студентів найбільше цікавили відповіді на три питання: Що таке тиша? Як її знайти? Та чому саме сьогодні вона важлива як ніколи? Тож у своїй книзі «Тиша в епоху галасу» автор здійснює 33 спроби відповісти на ці запитання у формі збірки есеїв, цитуючи праці філософів, аналізуючи приклади з мистецтва та оповідаючи про власний досвід «підкорювача трьох полюсів». Каґґе вдається створити атмосферу глибокої зосередженості на головному, аби допомогти кожному, завдяки тиші подружитися з собою та побороти як зовнішні, так і внутрішні подразники, що заважають усім нам насолоджуватися моментом. Адже “тиша дає нам можливість поринути в глибину того, чим ми займаємось. Не думати забагато. Усвідомити значимість миті”.

Зрештою автор пише, що кожен здатен знайти тишу всередині себе. Бо вона живе в нас, навіть коли навколо безліч сторонніх звуків. Ця книга змушує подивитися на наші звички трохи під іншим кутом, що може допомогти повернути собі здатність насолоджуватися моментом і не втрачати усвідомлення своїх думок і вчинків.


8.jpg

«Власть голоса. Книга о главном инструменте политиков, певцов, актеров – от одного из лучших фониатров мира» Жан Абитболь

Жан Абитболь — всесвітньо відомий отоларинголог, фоніатор і спеціаліст із голосової хірургії, який займається дослідженням таємниць голосу вже понад 30 років своєї медичної практики, допомагаючи людям заговорити голосом, якого вони дійсно варті.

Його захоплення мистецтвом відновлення голосу й слуху бере свій початок від нічного чергування в Різдвяну ніч. На світанку лікарської практики, в далекому 1978 році, йому довелося виконати свою першу операцію на трахеї молодій дівчині, що постраждала в автокатастрофі.

Його книга — це унікальне дослідження феномену впливу голосу на оточуючих. Розпочинаючи твір із загальної побудови мовленнєвого апарату людини та його взаємозв’язку з роботою мозку, Жан Абитболь не обмежується тільки біологічною стороною феномену голосу. У своїй книзі він досліджує найбільш відомі промови та голоси знаних політиків, громадських діячів і суспільних лідерів, при цьому виокремлюючи риси та особливості голосів ораторів, а також аналізує важливість голосової емпатії та пауз. Автор наголошує, що досконалого голосу не існує, і дуже часто саме вокальна недосконалість обертається звабленням, красою та привабливістю. Та іноді ці недосконалості можуть заважати, і тоді на допомогу людині приходять сучасні знання фонології, даруючи кожному шанс отримати голос, що відповідатиме внутрішньому “я” цієї людини.

В результаті цього дослідження автор приходить до думки, що "голос може бути засобом зваби й масового знищення. Він одночасно лучник, лук і стріла. Він — диявол, якщо належить Гітлеру, і він — любов, якщо лучник Купідон".


Автор: Марія Деречіна