Лаконічно та влучно: 6 збірок короткої прози
Что почитать

Лаконічно та влучно: 6 збірок короткої прози

5 Мая 2018 9:17 Book24.ua

Коротка проза – це завжди лаконічно, тонко, майстерно, зворушливо, своєчасно, влучно, душевно та змістовно.

Авторам оповідань, новел та есе треба на кількох сторінках розмістити те, що інші описують на сотнях аркушів. Хоч часто і видавці, і читачі сприймають малу прозу несерйозно, але ж погодьтеся, що треба мати неабиякий талант писати коротко і по суті.

666.jpg

«Уникальный экземпляр. Истории о том о сем»

від популярного американського актора Тома Генкса, відомого завдяки ролям у фільмах «Форрест Гамп», «Зелена миля» та «Код да Вінчі». З 70-х років минулого століття він колекціонує друкарські машинки і зараз у актора їх вже більше сотні.


Це перша книга Тома Генкса і працював він над нею не мало, але й не багато – два роки. Що об’єднує 17 оповідань під однією обкладинкою? Друкарські машинки. В текстах зустрічаємо і портативну машинку «Ремінгтон», на якій з-під дитячих пальчиків буква за буквою з’являються листи до Святого Миколая, друкарську машинку «Континенталь», розміром з крісло, на якій Ел редагує тексти молодих письменників. Та ще багато інших.
Різні історії про таких різних людей. Оповідання Тома Генкса добрі, смішні, життєстверджуючі, а ще – залишають незабутній післясмак.


777.jpg

«Усмішки долі. Оповідання» 

від лауреата Пулітцерівської премії 2013 року Адама Джонсона. Українським книголюбам відома його книга «Син начальника сиріт».

Під час читання оповідань із книги «Усмішки долі» зовсім не хочеться сміятися чи усміхатися. Історії емоційно важкі, сюжети напружені, головні герої – жертви тих чи інших обставин. Про жінку, яка помирає від раку, постійно думає про це, бо не може інакше. Як швидко вона стане лише спогадом для своїх дітей? Чи думає її чоловік уже про іншу дружину? Інша історія про колишнього начальника в’язниці, який живе минулим. Не розуміє, чому він нього відвернулися всі рідні, якщо він лише виконував свою роботу… Шість оповідань про прірву в голові, в стосунках, в житті.   


888.jpg

«Мужчины без женщин»

від відомого японського письменника, автора 14 романів («Норвезький ліс», «Денс, денс, денс») та 12 збірок оповідань – Харукі Муракамі.

Книга складається з 7 оповідань, в яких головні герої – чоловіки. Покинуті, самотні, заклопотані, нещасні.

Герой оповідання «Чоловіки без жінок» дізнається, що його колишня закінчила життя самогубством. Уже третя з усіх попередніх дівчат. В іншому творі читаємо про кохання Хабари до жінки, яку подумки він називав Шагразада, бо та приходила вечорами і розповідала йому історії.

В усіх оповіданнях відсувається якась недомовленість, незавершеність, а ще меланхолійність та сум… 


999.png

«Після третього дзвінка вхід до зали забороняється. Оповідання та повісті»

від відомої української поетеси та письменниці - Оксани Забужко.

Дана книга – це найповніше зібрання творів авторки за останні 35 років. У ній міститься 11 оповідань, більшість з яких вже були опубліковані раніше («Казка про калинову сопілку», «Сестро, сестро») та повість, яка побачила світ вперше і дана назву цілій книзі – «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється». Твори розміщенні хронологічно (з 1982 до 2017 року) і ми маємо можливість спостерігати, як змінювався стиль авторки, форма та структура творів, манера опису персонажів.

«З дрібниці, як завжди, – все починається з дрібниці: з порошинки в оці, з паскудного настрою…», а ще з недоказаних речень, відведених поглядів та багатозначних зітхань. Наскрізною в усіх оповіданнях є теми пам’яті, самоідентифікації, пошуку свого місця в житті.


100.jpg

«Дым и зеркала»

від англійського письменника-фантаста Ніла Ґеймана, який написав багато дитячих та дорослих книг («Американські боги», «Кораліна», «Зоряний пил» та інші), коміксів та збірок оповідань («Обережно, тригери!»).

Вперше збірка «Дим і дзеркала» була опублікована у 1988 році. На 384 сторінках ви знайдете: 19 оповідань, 6 міні-оповідань та близько десяти віршів.

Дим – стирає предмети, знищує реальність, в той час як дзеркала її відображають. Вони наче говорять правду, але якщо ви знайдете потрібний кут, то дзеркала відкриють вікна у магічний світ. Ніл Ґейман вважає, що вся література – це дим і дзеркала.

Передмови до оповідань роблять їх більш особистими, а також пояснюють, яку саме реальність зараз буде відображати автор. Дрібка містики, трохи фольклору та жахів – краще не читайте ці оповідання на ніч.

«Кажуть, що книги самі себе пишуть. Брехня… Вам навіть важко уявити, скільки роздумів, досліджень, болі в попереку, часу та роботи треба для їх написання.»


101.jpg

«Дім у Бейтінґ Голлов» 

від українського письменника, який вже 18 років живе у Нью-Йорку - Василя Махна.

Дана збірка оповідань у 2016 році була визнаною книгою року BBC. Варто зауважити, що раніше Василь Махно писав лише поезію (загалом світ побачило 12 поетичних збірок його авторства).

«Дім у Бейтінґ Голлов» - це 8 оповідань: дія чотирьох відбувається у США, інша четвірка відправляє нас на Тернопільщину. Образ дому та туги за ним, пошук себе, самоідентифікація в чужих краях та пам'ять поколінь – незвичайні історії звичайних людей. Жодного моралізаторства та суджень, висновки у кожного будуть свої…


Автор: Катерина Подзізей