У новому році — новий Я
Что почитать

У новому році — новий Я

15 Января 2018 16:40 Book24.ua

Початок року — гарний час для переосмислення своїх цілей, уявлень і цінностей. Кажуть, що єдина людина, з якою варто себе порівнювати — це ти вчорашній. Ми зібрали 5 науково-популярних книг, що досліджують різні сторони буття людини і допомагають краще зрозуміти себе.


1.jpg «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» Ю. Н. Харарі

Світовий бестселер за версією The New York Times, який написав професор кафедри історії Єврейського університету в Єрусалимі Ювал Ной Харарі, розповідає історію людини як виду від моменту виникнення до мрій про космічні подорожі та кібернетичні зміни власного організму.

Це комплексне дослідження історії людства, що допомагає розібратися в усіх процесах у світі людей: економічних, політичних, релігійних і соціальних. Завдяки цій книзі можна знайти відповіді на багато цікавих питань, як то: чому гроші виявилися найтолерантнішим засобом об’єднання людей, що таке «теорія пліток», в чому користь колективних міфів, чи стали ми щасливішими, ніж були тисячі років тому. Читання цієї книги сприятиме переосмисленню уявлення про минуле та сьогодення, та навіть трохи заглянути в майбутнє. Хоча, якщо є бажання продовжити знайомство з автором і порозмірковувати про те, що очікує на нас в майбутньому, радимо наступну книгу автора “Homo Deus”.


2.jpg«Мистецтво любові» Е. Фромм

У цій книзі німецький філософ і психоаналітик Еріх Фромм намагається розібратися, в чому полягає різниця між любов’ю як мистецтвом і просто приємним відчуттям, котре трапляється зненацька.

На думку Фромма, “любов — це не обов'язково ставлення до певної людини; це установка, орієнтація характеру, яка задає відношення людини до світу взагалі, а не тільки до одного "об'єкта" любові. Якщо людина любить тільки одну людину і байдужа до решти ближніх, то її любов – це не любов, а симбіотична залежність або перебільшений егоїзм”. І хоча ця книга не є практичною збіркою порад, які навчать любити, проте, безперечно допомагає подивитися на поняття любові під іншим кутом. Досліджуючи феномен любові, автор приходить висновку, що це “активна сила в людині, сила, яка руйнує стіни, що відокремлюють людину від її ближніх; яка об'єднує її з іншими; любов допомагає людині подолати почуття ізоляції і самотності; при цьому дає змогу їй залишатися собою, зберігати свою цілісність. У любові є парадокс: дві істоти стають одним і залишаються при цьому двома водночас”. Якщо Ви бажаєте розібратися в собі, своїх почуттях та уявленнях про любов, ця книжка стане гарним провідником на цьому шляху.


3.jpg«Ми — це наш мозок» Д. Свааб

На думку нідерландського нейробіолога Діка Свааба є мінімум два одвічні наукові питання: «Як виник Всесвіт?» і «Як функціонує наш мозок?». Відповіді на друге питання й присвячена його книга.

Досліджуючи життя від народження до смерті, автор доходить висновку, що не людина керує своїм мозком, а навпаки: мозок і є людина. У цій книзі Дік Свааб намагається довести, що організм, характер, схильності, сексуальна орієнтація формуються ще в утробі матері під впливом генів та зовнішнього середовища і не можуть бути примусово змінені, виправлені, вилікувані пізніше, а «свобода волі» — такий самий нонсенс, як і віра. Єдине, що керує людиною — її мозок, а тривалість та якість життя визначається лише двома чинниками: обміном речовин та розвитком головного мозку. У цьому дослідженні автор намагатиметься відповісти на безліч питань: чи здатна мати в період вагітності вплинути на майбутнє своєї дитини власною поведінкою і звичками, а дитина — на перебіг пологів? Чи є депресія, ожиріння, безсоння, анорексія захворюваннями мозку? Чим є агресія і звідки беруться злочинці?


4.jpg«ДНК особистості» Д. Брукс

У своїй новій книзі американський журналіст і викладач Єльського університету Девід Брукс висуває тезу, що сучасне суспільство, попри інновації та науково-технічний прогрес, нехтує усталеними етичними принципами та втрачає моральні ідеали.

В результаті роздумів автора про різницю між чеснотами зовнішніми (показними, ніби для резюме) й чеснотами внутрішніми (прихованими глибоко в душі людини й непомітними на перший погляд) народилася ця книга. Як зізнається в передмові сам автор, цю книгу він написав, щоб врятувати власну душу, досліджуючи те, як деяким людям вдалося вигартувати сильний характер, спосіб мислення, завдяки якому вони виплавляли свою сутність із криці й плекали мудре серце. Книга складається з біографічних есе, які водночас є роздумами про моральні цінності. Люди, портрети яких змальовано, зовсім різні та далекі від досконалості. Проте, коли ми подумки звертаємося до них, у пам’яті спливає передусім не те, чого вони досягли, — хоч якими значущими є їхні досягнення,  — а те, якими вони були. Сподіваємося, що ці приклади запалять властиве кожному з нас відчайдушне прагнення бути кращим і рухатися вірним курсом.


«SCRUM: навчитись робити вдвічі більше за менший час» Дж. Сазерленд

5.jpg

Якщо раніше про роботу в стилі SCRUM говорили тільки в ІТ-компаніях, то сьогодні ця методика завойовує серця команд, що працюють у галузях фармацевтики, освіти, медицини та навіть юриспруденції.

Книга Дж. Сазерленда є справжнім маніфестом роботи за SCRUM-методологією, але може бути корисною не тільки в розрізі проектного та тайм-менеджменту, але й особистісного менеджменту, адже в ній іде мова про те, що час — найвища цінність. Налагоджена робота команд, здатних реагувати на зміни — запорука успіху будь-якого проекту. Всі проблеми в реалізації проекту — від поганої комунікації або її відсутності.

Автор покроково розписує методику, яка дає змогу почати працювати за допомогою поділу роботи на спринти, підготовки мінімально робочої версії продукту за кожний спринт, візуалізації, постійного обговорення та рефлексії. А також на конкретних прикладах пояснює, чому ця методологія може бути застосована в будь-яких сферах діяльності.


Автор: Марія Деречіна